
Η διατροφή μπορεί να ηρεμήσει τα πρώιμα προβλήματα μνήμης;
Μια ισχυρή αντιφλεγμονώδης προσέγγιση της μεσογειακής διατροφής φαίνεται να προσφέρει εντυπωσιακή προστασία απέναντι στα πρώιμα προβλήματα μνήμης, ιδιαίτερα σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτή η νέα έρευνα ρίχνει φως στο πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία γήρανσης του εγκεφάλου.
Η σημασία της αντιφλεγμονώδους διατροφής
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Complementary Medicine and Therapies εξέτασε τη σχέση ανάμεσα στη συμμόρφωση με τρεις τύπους μεσογειακής διατροφής και τις υποκειμενικές καταγγελίες μνήμης (SMC) καθώς και την ήπια γνωστική έκπτωση (SCD) σε γυναίκες άνω των 50 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αντιφλεγμονώδης μεσογειακή διατροφή (AnMED) προσφέρει την ισχυρότερη προστασία κατά των SMC, με την αύξηση της κατανάλωσης πράσινων λαχανικών, λαχανικών και οσπρίων να μειώνει τον κίνδυνο, ενώ η κατανάλωση γαλακτοκομικών, επεξεργασμένων δημητριακών, ζάχαρης και γλυκισμάτων αυξάνει τον κίνδυνο.
Διατροφικές επιλογές και γνωστική υγεία
Η διατροφή AnMED ενθαρρύνει την κατανάλωση φυλλωδών και μη φυλλωδών λαχανικών, όπως μαρούλι, σπανάκι, σέσκλο, μανιτάρια, σπαράγγια και αγκινάρες, σε γενναιόδωρες ποσότητες. Με το γηράσκοντα πληθυσμό να αυξάνεται, η επιβάρυνση από νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Αν και οι ήπιες αλλαγές στη γνωστική λειτουργία είναι αναμενόμενες με την ηλικία, μια πιο έντονη πτώση μπορεί να υποδηλώνει υποκείμενες παθολογικές διαδικασίες.
Η SMC συνδέεται με βιολογικούς δείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ, όπως η συσσώρευση αμυλοειδούς-βήτα, οι αλλαγές στη λευκή ουσία και η ατροφία του εγκεφάλου. Ιδιαίτερα συχνή είναι η SMC στις γυναίκες, οι οποίες έχουν επίσης υψηλότερη πιθανότητα να προχωρήσουν σε SCD. Οι τρέχουσες φαρμακολογικές θεραπείες για την Αλτσχάιμερ προσφέρουν περιορισμένη ανακούφιση από τα συμπτώματα, χωρίς να μπορούν να σταματήσουν τη νευροεκφύλιση, γεγονός που οδηγεί τους επιστήμονες να εστιάσουν σε στρατηγικές πρόληψης κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη διατροφή.
Μέθοδος και αποτελέσματα της μελέτης
Η μελέτη, η οποία διεξήχθη σε κοινότητες και κέντρα υγειονομικής περίθαλψης στην Ισπανία, περιλάμβανε γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω. Οι συμμετέχουσες που είχαν διαγνωστεί με άνοια ή σοβαρές αναπηρίες αποκλείστηκαν. Οι εκπαιδευμένοι ερευνητές πραγματοποίησαν προσωπικές συνεντεύξεις μίας ώρας, συλλέγοντας στοιχεία σχετικά με την ιατρική ιστορία και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες, όπως η κατάθλιψη και ο πόνος.
Η διατροφική πρόσληψη καταγράφηκε μέσω ερωτηματολογίου συχνότητας τροφίμων για τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι ερευνητές υπολόγισαν τον Δείκτη Αντιφλεγμονώδους Διατροφής (DII) και την συμμόρφωση στις τρεις διατροφικές προσεγγίσεις: MED, MIND και AnMED. Σημαντικά αποτελέσματα προέκυψαν από την ανάλυση των στοιχείων, υποδεικνύοντας ότι οι διατροφικές επιλογές έχουν άμεσο αντίκτυπο στη γνωστική υγεία των γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας.














