
Η διατροφή με λιπαρά επηρεάζει τους εποχιακούς ρυθμούς κατανάλωσης
Μια πρόσφατη μελέτη από το UC San Francisco αποκαλύπτει ότι οι φυσικές μας διατροφικές συνήθειες είναι πιο στενά συνδεδεμένες με τους εποχιακούς ρυθμούς απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα. Όταν νιώθετε την επιθυμία να καταναλώσετε σνακ πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, ειδικά το χειμώνα, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια αυξανόμενη επιθυμία για υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα.
Αυτό συμβαίνει διότι, από την οπτική γωνία του σώματός μας, τα κορεσμένα λιπαρά – που περιλαμβάνουν τα υδρογονωμένα λίπη που βρίσκονται σε πολλά σνακ – σηματοδοτούν την προσέγγιση του καλοκαιριού, όταν η τροφή είναι φυσικά άφθονη και τα ζώα προετοιμάζονται για τους δύσκολους χειμερινούς μήνες.
Η επίδραση των λιπαρών στην κατανάλωση τροφής
Οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα θηλαστικά καθορίζουν την ποσότητα τροφής που καταναλώνουν μόνο από τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, οι μαύρες αρκούδες τρώνε μούρα και ξηρούς καρπούς κατά τη διάρκεια των μεγαλύτερων ημερών της άνοιξης και του καλοκαιριού, αλλά νηστεύουν κατά τη διάρκεια της μακράς χειμερινής τους νάρκης. Ωστόσο, η νέα μελέτη δείχνει ότι η ισορροπία των κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών στη διατροφή τους μπορεί να έχει εξίσου ή και μεγαλύτερη σημασία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κορεσμένα λιπαρά επηρεάζουν τη συμπεριφορά μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται PER2, η οποία ρυθμίζει το μεταβολισμό των λιπαρών και τους κιρκαδικούς ρυθμούς. Ανάλογα με την ποσότητα κορεσμένου λίπους που καταναλώνεται, αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να δώσει εντολή στο σώμα είτε να κάψει λίπος είτε να το αποθηκεύσει.
Η σημασία της διατροφής για την εποχιακή προσαρμογή
Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, τα φυτά αρχίζουν να παράγουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά. Στα θηλαστικά που καταναλώνουν αυτά τα φυτά, τα κορεσμένα λιπαρά σηματοδοτούν την εποχή της αφθονίας και η PER2 ενθαρρύνει το σώμα να αποθηκεύσει ενέργεια για τον χειμώνα, όταν η τροφή είναι σπάνια. Αντίθετα, καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο, τα φυτά παράγουν περισσότερα ακόρεστα λιπαρά, τα οποία τους βοηθούν να λειτουργούν καλύτερα σε ψυχρές συνθήκες. Τα θηλαστικά που καταναλώνουν περισσότερα από αυτά τα λιπαρά λαμβάνουν σήματα ότι το καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του.
Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, είναι η πρώτη που εξετάζει τον ρόλο της διατροφής στην προσαρμογή των θηλαστικών στις εποχές. Τα ευρήματα θα δημοσιευτούν στις 23 Οκτωβρίου στο περιοδικό Science και θα μπορούσαν να εμπνεύσουν νέες προσεγγίσεις για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2. Η έρευνα υποστηρίχθηκε εν μέρει από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.
Οι Ptacek και Fu, οι οποίοι είναι οι συν-συγγραφείς της μελέτης, έχουν μελετήσει την PER2 από την ανακάλυψη το 2001 ότι το γονίδιο και η πρωτεΐνη του ελέγχουν τους 24ωρους κύκλους ύπνου-εγρήγορσης. Περίπου μια δεκαετία αργότερα, διαπιστώθηκε ότι η PER2 παίζει ρόλο και στο μεταβολισμό των λιπαρών, οδηγώντας τους ερευνητές να υποψιαστούν ότι τα βιολογικά μας ρολόγια κάνουν περισσότερα από το να κρατούν το χρόνο.
Η ομάδα αποφάσισε να εξετάσει τη συνδυασμένη επίδραση των λιπαρών και του φωτός στα ποντίκια. Οι ερευνητές προσομοίωσαν τον κύκλο των εποχών εκθέτοντας τα ποντίκια σε 12 ώρες φωτός και σκότους κάθε μέρα για να προσεγγίσουν την φθινοπωρινή και θερινή ισημερία. Στη συνέχεια, άλλαξαν σε 20 ώρες φωτός για να προσομοιώσουν το καλοκαίρι και 20 ώρες σκότους για το χειμώνα.
Τα ποντίκια που ακολούθησαν μια διατροφή που δεν ήταν υπερβολικά πλούσια σε λιπαρά ή θερμίδες προσαρμόστηκαν εύκολα στις εποχιακές αλλαγές. Καθώς οι νύχτες γίνονταν μεγαλύτερες, άρχισαν να τρέχουν στους τροχούς τους μόλις σκοτείνιαζε, κάτι που είναι φυσιολογική συμπεριφορά για ένα νυχτερινό ποντίκι. Αντίθετα, τα ποντίκια που κατανάλωναν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά δεν μπορούσαν να ξυπνήσουν και να αρχίσουν να τρέχουν μέχρι πολλές ώρες μετά την έναρξη της νύχτας.
Η σύγκριση της επίδρασης τροφών πλούσιων σε ακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στους σπόρους και τους ξηρούς καρπούς, με τροφές που περιέχουν υδρογονωμένα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, αποκάλυψε ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν περισσότερα υδρογονωμένα λιπαρά δεν προσαρμόστηκαν καλά στο παρατεταμένο σκοτάδι του χειμώνα.














