Το καλοκαίρι που μόλις τέλειωσε μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα θερμό για την Ελλάδα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όμως η ζέστη κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Η χρονιά της κλιματικής κρίσης σημαδεύτηκε επίσης από τη χειρότερη ξηρασία στην Ευρώπη εδώ και 500 χρόνια, με ποτάμια όπως ο Πάδος και ο Ρήνος να πέφτουν δραματικά σε στάθμη και να απειλούν την ακτοπλοΐα και την παραγωγή ενέργειας σε σταθμούς που απαιτούν νερό για ψύξη.
H λιμνοθάλασσα του Σάντα Ολάλα στην Ισπανία στέγνωσε λόγω της ξηρασίας (Reuters)
Το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, το οποίο χαρακτηρίστηκε από κύματα καύσωνα και σοβαρή ξηρασία, ήταν το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη από τότε που άρχισε η επίσημη τήρηση αρχείων τον 19ο αιώνα, ανακοίνωσε την Πέμπτη η ευρωπαϊκή υπηρεσία παρατήρησης της Γης Copernicus.
Οι μέσες θερμοκρασίες ήταν «οι πιο υψηλές για τον Αύγουστο και για ολόκληρο το καλοκαίρι». Η μέση τιμή του διμήνου καθώς ξεπέρασε κατά 0,4°C το προηγούμενο ρεκόρ του 202.
Η πτώση της στάθμης του Ρήνου επηρέασε την ακτοπλοία (Reuters)
Τον Αύγουστο, οι θερμοκρασίες ήταν «μακράν οι πιο υψηλές» που έχουν καταγραφεί, καθώς ξεπέρασαν κατά 1,72°C βαθμούς τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020.
«Μια σειρά από έντονους καύσωνες σε όλη την Ευρώπη, σε συνδυασμό με ασυνήθιστες συνθήκες ξηρασίας, οδήγησε σε ένα καλοκαίρι ακραίων συνθηκών, με ρεκόρ θερμοκρασιών, ξηρασία και πυρκαγιές», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση αυτή η επιστημονική υπεύθυνη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Φρέγια Βάμποργκ.
«Η ξηρασία και οι πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της Ευρώπης επηρέασαν την κοινωνία και τη φύση με διάφορους τρόπους» σημείωσε.
Και υπενθύμισε ότι «το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί μόλις πέρυσι».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP