Μπορεί η Ελλάδα να μην χτυπήθηκε από τον κορωνοϊό τόσο σκληρά όσο άλλες χώρες, όμως μια περιοχή της δοκιμάστηκε πιο πολύ απ’ όλες. Αυτή η περιοχή είναι η Ξάνθη, η οποία ακόμα μετράει τις πληγές της.
Το ερώτημα τι πήγε στραβά στον Εχίνο, απασχολεί ακόμα τις αρχές και τους κατοίκους, όμως υπάρχει μια εκδοχή που ίσως λύνει το μυστήριο.
Το ρεπορτάζ του «Βηματοδότη» ρίχνει φως στην υπόθεση:
Από τη Μύκονο και τα μπιτσόμπαρα της Παραλιακής τα περιμέναμε τα καλοκαιρινά κρούσματα του κορωνοϊού και από τον μακρινό και άσημο Εχίνο της Ξάνθης μας προέκυψαν, όπου και επιβλήθηκαν ήδη έκτακτα μέτρα προς αποτροπή διάδοσης του ιού.
Η νέα εστία, που ανάγκασε την εσπευσμένη επίσκεψη των κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά στη σχεδόν παραμεθόριο ζώνη δεν είναι τόσο νέα. Και το κυριότερο, έχει την εξήγησή της, η οποία είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό.
Όπως αναφέρει ο Βηματοδότης, οι νεότεροι κάτοικοι των χωριών του Δήμου Μύκης και του Εχίνου συγκεκριμένα απασχολούνται εποχικά στη Βόρεια Ευρώπη και ιδιαιτέρως σε φυτείες λουλουδιών της Ολλανδίας και στα ναυπηγεία της Γερμανίας στη Βόρεια Θάλασσα.
Εργάζονται σκληρά εκεί, πάνω από 12 ώρες τη μέρα, μένουν σε εργατικούς οικισμούς και απολαμβάνουν καθαρές αμοιβές περίπου 2.500 ευρώ μηνιαίως. Γεγονός που έχει επιτρέψει την οικονομική αναβάθμιση των Πομακοχωριών τα τελευταία χρόνια, αλλά και εξηγεί τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα εισαγόμενου κορωνοϊού στην περιοχή. Ως γνωστόν, η πανδημία ήταν και είναι δυναμικά παρούσα τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ολλανδία.