Ο άκρως παθογόνος ιός γρίπης των πτηνών που εξαπλώνεται στις γαλακτοκομικές φάρμες των ΗΠΑ ανιχνεύθηκε και σε έναν δεύτερο αμερικανό εργάτη κτηνοτροφείου, ενώ ένα διαφορετικό στέλεχος προσέβαλε ένα παιδί στην Ινδία που στη συνέχεια ταξίδεψε στην Αυστραλία.
Και στις δύο περιπτώσεις η λοίμωξη πιστεύεται ότι προήλθε από επαφή με μολυσμένα ζώα και δεν υπήρξε μετάδοση μεταξύ ανθρώπων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εκτιμούν ότι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία παραμένει «πολύ χαμηλός», ωστόσο ειδικοί ανησυχούν ότι ο ιός θα μπορούσε να μεταλλαχθεί και να οδηγήσει σε νέα πανδημία.
Το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα που είχε καταγραφεί στις ΗΠΑ αφορούσε έναν εργάτη γαλακτοκομικής φάρμας που βρέθηκε θετικός τον Απρίλιο.
Ο ίδιος ιός, Η5Ν1, ανιχνεύθηκε αυτή την εβδομάδα και σε έναν υπάλληλο φάρμας στο Μίσιγκαν, ανακοίνωσαν τα CDC.
Και οι δύο εργαζόμενοι εμφάνισαν επιπεφυκίτιδα και ανέρρωσαν χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με τις αρχές των δύο πολιτειών.
Τα CDC προειδοποίησαν άντως ότι «παρόμοια κρούσματα σε ανθρώπους μπορεί να καταγραφούν», δεδομένης της έκτασης που έχει λάβει η επιδημία στα εκτροφεία βοοειδών.
Κρούσματα σε αγελάδες έχουν επιβεβαιωθεί σε εννέα αμερικανικές πολιτείες, ωστόσο η επιδημία είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερη, δεδομένου ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανίχνευσε τον ιό στο 20% των δειγμάτων μη παστεριωμένου γάλακτος που εξετάστηκαν σε όλη τη χώρα.
Το παστεριωμένο γάλα θεωρείται πάντως ασφαλές, διαβεβαίωσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες.
Διαφορετικά στελέχη του ιού Η5Ν1 είχαν παλαιότερα μεταδοθεί σε περιορισμένο αριθμό ανθρώπων που είχαν έρθει σε επαφή με άγρια πτηνά και ήταν θανατηφόρα σε περίπου τις μισές περιπτώσεις.
Οι ιολόγοι γενικά συμφωνούν ότι η γρίπη των πτηνών έχει το δυναμικό να προκαλέσει μια νέα πανδημία, ένα ενδεχόμενο που δείχνει πιο πιθανό μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε πολυάριθμα είδη άγριων θηλαστικών.
«Είναι ανησυχητική η ευρεία εξάπλωση του ιού στις αγελάδες επειδή αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές του ιού που θα έκαναν τους ανθρώπους πιο ευπαθείς» δήλωσε στο Reuters ο Σκοτ Χένσλι, ιολόγος του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.
«Δεν φαίνεται να βρισκόμαστε στην αρχή μιας πανδημίας, πρέπει όμως επειγόντως να ελέγξουμε αν υπήρχαν και άλλα ανθρώπινα κρούσματα» δήλωσε η δρ Άντζελα Ράσμουσεν, ιολόγος του Πανεπιστημίου του Σασκάτσουαν στον Καναδά.
Παραμένει ακόμα ασαφές πώς ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των αγελάδων, οι υποψίες όμως στρέφονται στα αυτόματα μηχανήματα αρμέγματος.
Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα διαθέσει 100 εκατ. δολάρια για μέτρα βιοασφάλειας και οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων που επηρεάζονται.