Γλυπτά του Παρθενώνα: Πολύ κοντά σε συμφωνία Ελλάδα και Βρετανία

Γλυπτά του Παρθενώνα: Πολύ κοντά σε συμφωνία Ελλάδα και Βρετανία

Γλυπτά του Παρθενώνα: Πολύ κοντά σε συμφωνία Ελλάδα και Βρετανία

Η πληροφορία ότι η Βρετανία και η Ελλάδα βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο, δημοσιεύεται στην ετήσια έκδοση του περιοδικού Economist για τις προβλέψεις της επόμενης χρονιάς. Όπως αναφέρει το περιοδικό, το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα «μπορεί τελικά να μετακινηθούν ή τουλάχιστον οι διαπραγματεύσεις για το καθεστώς τους να κάνουν ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός». Στην ίδια έκδοση, επισημαίνεται ότι τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και η Βρετανική κυβέρνηση φαίνεται να είναι έτοιμοι για συμφωνία με την Ελλάδα σχετικά με την επιστροφή των γλυπτών.

Το περιοδικό υπογραμμίζει ωστόσο ότι ο νόμος του 1963, ο οποίος απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να παραχωρήσει τους θησαυρούς του, παραμένει ένα εμπόδιο. Όπως σημειώνει, η κυβέρνηση δεν φαίνεται πρόθυμη να τροποποιήσει αυτόν τον νόμο. Παρ’ όλα αυτά, αναφέρεται πως ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και ο νέος διευθυντής του, Νίκολας Κάλιναν, είναι υπέρ μιας λύσης που να περιλαμβάνει τον μακροπρόθεσμο δανεισμό των γλυπτών στην Ελλάδα, ενδεχομένως με αντάλλαγμα άλλες αρχαιότητες από την Ελλάδα. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού, Σερ Κιρ Στάρμερ, ο οποίος ανέφερε ότι αν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, εκείνος δεν θα σταθεί εμπόδιο στην επιστροφή των γλυπτών.

Το περιοδικό Economist αναφέρεται επίσης στην κοινή γνώμη της Βρετανίας, η οποία σε δημοσκόπηση της YouGov το 2023 έδειξε ότι το 49% των Βρετανών υποστηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ενώ μόλις το 15% δηλώνει αντίθετοι. Η τάση αυτή δείχνει τη θετική αλλαγή που σημειώνεται στη στάση της βρετανικής κοινωνίας σχετικά με το ζήτημα, κάτι που ενδέχεται να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον, το περιοδικό προσθέτει μια διεθνή διάσταση στην υπόθεση, αναφέροντας ότι ο επαναπατρισμός πολιτιστικών κειμηλίων σε χώρες προέλευσης αναμένεται να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς το 2025. Αυτή η τάση είναι ήδη εμφανής τα τελευταία χρόνια, καθώς κορυφαία μουσεία του κόσμου επιστρέφουν σημαντικά αρχαιολογικά αντικείμενα στις χώρες τους. Σύμφωνα με το Economist, η επιστροφή πολιτιστικών κειμηλίων θα ενισχυθεί το 2025, κάτι που ενδέχεται να έχει επίδραση και στην τύχη των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η προοπτική μιας συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ, καθώς η διαχείριση του ζητήματος φαίνεται να έχει ανανεωθεί σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, με τη συμμετοχή όχι μόνο των κυβερνήσεων αλλά και των κοινών απόψεων στην Βρετανία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Την Τέταρτη 9 Απριλίου ,στο κτίριο του διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, διεξήχθη η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π) της Π.Ε.Δ.Α.Στην συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου προήδρευσε ο…

Η έντονη και σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε καλλιέργειες σε ολόκληρη την περιοχή του Σουλίου, Κρυονερίου, Λαλιωτίου, Μεγάλου και Μικρού Βάλτου, Πασίου αλλά και σε άλλες περιοχές του Δήμου Σικυωνίων, οδηγώντας σε…

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Βασίλης Ξυπολυτάς και η Αντιδήμαρχος Ανθοκομικής & Φιλοζωΐας Έλενα Χρονοπούλου ανοίγουν στην 71η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς στο ιστορικό Άλσος Κηφισιάς «Δήμαρχος Δημήτριος Ζωμόπουλος». Τα εγκαίνια της μεγάλης…