Γιορτές στη σκιά της Όμικρον – Προβλέψεις για πάνω από 6.500 κρούσματα στις αρχές Γενάρη – Προ των πυλών νέα μέτρα

Γιορτές στη σκιά της Όμικρον – Προβλέψεις για πάνω από 6.500 κρούσματα στις αρχές Γενάρη – Προ των πυλών νέα μέτρα

Γιορτές στη σκιά της Όμικρον – Προβλέψεις για πάνω από 6.500 κρούσματα στις αρχές Γενάρη – Προ των πυλών νέα μέτρα

||

Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς εξαπλώνεται στη χώρα η Όμικρον, εντείνοντας την ανησυχία για την πορεία της πανδημίας.

Αφότου εμφανίστηκε, στα τέλη Νοεμβρίου, η Όμικρον έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 38 ευρωπαϊκές χώρες, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί τις εξελίξεις και τα πολύ αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί σε ορισμένες για να προλάβουν τα χειρότερα.

Ο πρωθυπουργός ενώ δέχτηκε από τους ειδικούς εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης, τελικώς πήρε την απόφαση να τις απορρίψει καθώς θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και δύσκολο σε πρακτικό επίπεδο.

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως εξετάζονται νέα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών ενώ έκανε έκκληση για τη διενέργεια self test τόσο τα Χριστούγεννα όσο και στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Οι στόχοι για τις προσεχείς δύο εβδομάδες είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης Όμικρον και η θωράκιση όλων ανεξαιρέτως.

Νέα μέτρα μετά τις γιορτές;

Έτσι, πέραν των 2 επιπλέον δωρεάν self tests που εξήγγειλε κάνοντας έκκληση στους πολίτες να τα πραγματοποιήσουν τα Χριστούγεννα και στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς έκανε σαφές πως η πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως εφικτό προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία και να φρενάρει όσο είναι εφικτό την έλευση της μετάλλαξης Όμικρον.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο «τραπέζι» βρίσκονται λύσεις όπως η επέκταση της τηλεργασίας, αλλά και η ρύθμιση του ωραρίου σε εστίαση και διασκέδαση.

Όπως ανέφερε αυτά τα μέτρα εξετάζονται για τις πρώτες εβδομάδες του 2022, ενώ κριτήριο θα αποτελέσει η πορεία της πανδημίας. Επίσης, έκανε σαφές πως δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσουν τα σχολεία.

Κορύφωση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου

Ειδικοί και κυβέρνηση επεξεργάζονται το σχέδιο ενδεχόμενων μέτρων καθώς το νέο πανδημικό κύμα με χιλιάδες νέες διαγνώσεις αναμένεται να κορυφωθεί από τις αρχές ως τα μέσα Ιανουαρίου.

Ο Δόκτωρ Μοριακής Βιολογίας Γιάννης Πρασσάς, από το Τορόντο όπου μέσα σε μόλις 3 εβδομάδες η μετάλλαξη Όμικρον κυριάρχησε, αποκάλυψε με ποιο τρόπο θα εξαπλωθεί η νέα μετάλλαξη – και στη χώρα μας:

«Είναι τέτοια τα χαρακτηριστικά του ιού και τέτοιες οι ομοιότητες της ανοσίας που έχουν οι χώρες στη Δύση, που είναι αρκετά πιθανό να δούμε και στην Ελλάδα αυτό που βλέπουμε και στις άλλες χώρες. Δηλαδή είτε είναι ο χρόνος διπλασιασμού 2,9 μέρες, είτε 3,5, είτε 4,5 μέρες δεν θα’ χει τόση σημασία γιατί σε μια επιθετική φύση, αυτό όπως και να’ χει θα σημαίνει ότι θα ζήσουμε ένα πολύ μεγάλο κύμα μολύνσεων.»

Με βάση την παραδοχή να διπλασιάζονται τα κρούσματα ανά 3 ημέρες, που είναι ένα πολύ πιο αισιόδοξο σενάριο από αυτό που συμβαίνει στην Αγγλία, το μοντέλο για την εξάπλωση της Όμικρον στην Ελλάδα οδηγεί στα εξής:

Στις 20 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρόν.Στις 26 Δεκεμβρίου θα έχουν ανέλθει σε 104, Πρωτοχρονιά θα είναι 416, 7 Ιανουαρίου θα φτάσουν τα 1664 και στις 13/1 θα έχουν εκτιναχθεί σε 6.656. Αυτά είναι τα κρούσματα που θα καταγράφει ο ΕΟΔΥ.

 

“Είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που έχουμε πιάσει. Ειδικά αυτό που ονομάζουμε ορφανά κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα. Είναι τέτοια τα χαρακτηριστικά του που σίγουρα θα δούμε στην Ελλάδα, στο προσεχές διάστημα, τα κρούσματα σιγά σιγά να ανεβαίνουν κ όταν αρχίσουν να ανεβαίνουν θα δούμε μία επιθετική αύξηση”, ανέφερε ο Δόκτωρ Μοριακής Βιολογίας, Γιάννης Πρασσάς.

Η Όμικρον χρειάζεται 3 εβδομάδες για να εκτοπίσει τη Δέλτα

«H παραλλαγή Δέλτα χρειάστηκε 6 εβδομάδες για να εκτοπίσει την Άλφα. Η Όμικρον φαίνεται πως χρειάζεται το μισό για να εκτοπίσει τη Δέλτα. Ό,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα», ανέφερε σε tweet του ο επιδημιολόγος και καθηγητής Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Λύτρας.

 

Κίνδυνος διπλής αναζωπύρωσης

«Υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας και από τα δύο στελέχη», την Δέλτα που ήδη κυριαρχεί και την Όμικρον που «έρχεται σαν πυρκαγιά», τόνισε ο καθηγητής-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Ο ίδιος επανέλαβε την δυσοίωνη πρόβλεψή του, ότι «έρχεται τσουνάμι», υπογραμμίζοντας εμφατικά την αναγκαιότητα «να αποφύγει η Ελλάδα ό,τι έγινε στην Πορτογαλία ένα χρόνο πριν», οπότε υπήρξε ένα τεράστιο κύμα της Δέλτα και πολλαπλασιάστηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα κρούσματα και οι θάνατοι.

«Η χώρα πρέπει να πάρει σοβαρά την πιθανότητα ότι θα έχουμε ένα τεράστιο επιδημικό κύμα», είπε ενόψει των εορτών. Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα ήδη «ταλανίζεται από την Δέλτα, δεν χρειάζεται και το Όμικρον», για να υπάρχει προσοχή και εγρήγορση.

Και προσέθεσε πως «είναι ανεύθυνο να καθησυχάσουμε τον κόσμο για την Όμικρον».

Ο κ. Παυλάκης επεσήμανε, μάλιστα, ότι «το σύστημα Υγείας είναι στα όριό του», προειδοποιώντας πως «όταν πέσουν όλα τα κρούσματα μαζί, θα χαθούν άνθρωποι άδικα και από διαφορετικές νόσους, όπως για παράδειγμα ένα έμφραγμα».

«Όσο γρηγορότερα παρθούν πιο ήπια μέτρα, τόσο πιο γρήγορα θα αποφύγουμε τους διασωληνωμένους σε διαδρόμους και το τεράστιο τσουνάμι», ανέφερε.

 

in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Αθηναίων, με τη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών, θα «φωτίσει την πόλη με ευχές» την Παραμονή των Χριστουγέννων. Η «Νύχτα των Ευχών»έρχεται στην πλατεία Κοτζιά στις 24 Δεκεμβρίου 2024 από τις 18:00.Ο…

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επιβεβαιώνει τον θεσμικό της ρόλο ως ακρογωνιαίο στήριγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτυγχάνοντας δύο καθοριστικές νίκες σε κορυφαία ζητήματα για ΔΕΥΑ και ΝΟΚ» Αυτό σημειώθηκε…

Στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου για το 2025, που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος. «Προβλέπονται έργα ύψους 32.500.000…