Γιατί παρατηρούμε ανισοκατανομή του χιονιού – Σε περιπτώσεις κακοκαιριών χιονιού στην Αττική, η κατανομή του χιονιού ανά περιοχή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συγκλίσεις των ανέμων
Η τοπογραφία των περιοχών
Στο γενικό βόρειο ρεύμα το οποίο επικρατεί όταν έχουμε χιονοπτώσεις στην Αττική, η τοπογραφία των περιοχών βόρεια και βορειοδυτικά της Αττικής (Εύβοια, Βοιωτία) αλλά και η τοπογραφία της ίδιας της Αττικής διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό το πεδίο του ανέμου και αλλάζει τοπικά τη διεύθυνση αλλά και την ταχύτητα του ανέμου.
Οταν αέριες μάζες συγκλίνουν προς την ίδια περιοχή, εξαναγκάζονται σε γρήγορη ανοδική κίνηση, αναφέρεται σε ανάλυση του meteo.gr.
Αυτές οι ανοδικές κινήσεις προκαλούν τοπικά συμπύκνωση των υδρατμών που υπάρχουν μέσα στην ατμόσφαιρα και τη δημιουργία ζωνών ενίσχυσης του υετού, ο οποίος με μορφή χιονιού πέφτει στη συνέχεια στο έδαφος.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παρατηρούμε τοπικές εξάρσεις χιονόπτωσης άρα και σημαντικές διαφοροποιήσεις του ύψους χιονιού σε κοντινές περιοχές.
Βέβαια, η ακριβής πρόγνωση για το πού και πότε θα σχηματιστούν αυτές οι ζώνες σύγκλισης δεν είναι πάντα εύκολη και για τον λόγο αυτόν δεν είναι πάντα δυνατόν να προβλεφθεί ο χρόνος και η περιοχή έξαρσης ή ύφεσης των φαινομένων ισχυρής χιονόπτωσης.
Πηγή: meteo.gr