Η Facebook Inc. ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα ποντίσει σε συνεργασία με τη Google δύο νέα υποθαλάσσια καλώδια που θα συνδέουν τη Βόρεια Αμερική με τις επικερδείς αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Τα νέα καλώδια οπτικών ινών συνδέουν για πρώτη φορά απευθείας την Αμερική με την κεντρική Ινδονησία, μια από τις πέντε πιο κερδοφόρες αγορές της Facebook, εξηγεί το Reuters.
Οι δύο νέες συνδέσεις, με τις ονομασίες Echo και Bifrost, «θα είναι τα πρώτα που θα ακολουθήσουν μια διαφορετική διαδρομή μέσω της Θάλασσας της Ιάβας και θα αυξήσουν τη συνολική υποθαλάσσια χωρητικότητα κατά περίπου 70%» δήλωσε στο Reuters o Κέβιν Σαλβαντόρι, αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Δικτύων της Facebook.
Στην Ινδονησία, τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου με πληθυσμό 270 εκατομμυρίων, το 70% των κατοίκων συνδέεται στο Διαδίκτυο, οι περισσότεροι όμως μέσω κινητού τηλεφώνου –μόνο το 10% διαθέτει σταθερή ευρυζωνική σύνδεση, σύμφωνα με έρευνα των παρόχων πρόσβασης στη χώρα.
Μεγάλα τμήματα της νησιωτικής χώρας δεν έχουν καθόλου πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Το σχεδιαζόμενο καλώδιο «Echo» θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με τη Google και την ινδονησιακή εταιρεία επικοινωνιών XL Axiata, με στόχο να τεθεί σε λειτουργία το 2023.
Ένα χρόνο αργότερα προγραμματίζεται να ενεργοποιηθεί και το δεύτερο καλωδιο Bifrost» σε συνεργασία με την ινδονησιακή Telkom και τον όμιλο Keppel της Ινδονησίας, η οποία επίσης θα εξυπηρετείται από τη νέα υποδομή.
Πέρυσι, η Facebook είχε ανακοινώσει ότι θα αναπτύξει 3.000 χιλιόμετρα οπτικών ινών που θα συνδέουν 20 πόλεις της Ινδονησίας, πέρα από το σχέδιό της να προσφέρει δωρεάν δημόσιo Wi-Fi σε επιλεγμένες περιοχές.
Η εταιρεία συνάντησε ωστόσο προβλήματα στο σχέδιο πόντισης του καλωδίου PLCN (Pacific Light Cable Network), μήκους 12.800 χιλιομέτρων, το οποίο σχεδιαζόταν να διασυνδέσει τις ΗΠΑ με την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ και τις Φιλιππίνες.
Η σύνδεση με το Χονγκ Κονγκ ακυρώθηκε λόγω των αμερικανικών ανησυχιών για κινεζική κατασκοπεία, σύμφωνα όμως με την Facebook το υπόλοιπο κομμάτι του σχεδίου θα υλοποιηθεί κανονικά.
in.gr