Γιάννης Κεφαλογιάννης: Μείωση 14% στις πυρκαγιές στην Ελλάδα

Γιάννης Κεφαλογιάννης: Μείωση 14% στις πυρκαγιές στην Ελλάδα

Σε πρόσφατη εκδήλωση που αφορούσε τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου του 2025, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ανέφερε ότι η Ελλάδα παρουσίασε φέτος μια διαφοροποιημένη τάση σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημαντική μείωση στις καμένες εκτάσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η χώρα μας σημείωσε μείωση των καμένων εκτάσεων κατά 5% σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών, ενώ οι πυρκαγιές μειώθηκαν κατά 14%. Ο υπουργός τόνισε ότι ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 ενεργοποιήθηκε μόλις στο 5,5% των περιπτώσεων, κάτι που δείχνει την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος στην Ευρώπη καταγράφηκε ως η χειρότερη από το 2006, με τις καμένες εκτάσεις στην ΕΕ να ξεπερνούν τα 10,3 εκατομμύρια στρέμματα, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Ιδιαίτερα αυξημένες ήταν οι φωτιές σε μεσογειακές χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία.

Ανησυχητική γεωγραφική μετατόπιση του κινδύνου

Ο υπουργός επισήμανε επίσης την ανησυχητική γεωγραφική μετατόπιση του κινδύνου, καθώς σε χώρες του βορρά, όπως η Δανία και η Γερμανία, οι καμένες εκτάσεις αυξήθηκαν έως και οκτώ φορές σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Αυτό υπογραμμίζει τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στην καταπολέμηση των πυρκαγιών.

Αναφερόμενος στον δείκτη δριμύτητας για τη χώρα, ο κ. Κεφαλογιάννης σημείωσε ότι αυτός κινήθηκε σταθερά πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο, όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και τον Μάιο και το φθινόπωρο, φτάνοντας μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου σε ιστορικό υψηλό των τελευταίων 20 ετών.

Αύξηση ημερών κινδύνου πυρκαγιάς

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ημέρες κινδύνου πυρκαγιάς κατηγορίας 4 ή 5 έχουν αυξηθεί από το 2021. Ειδικότερα, από το 2010 έως το 2020, η Ελλάδα είχε κατά μέσο όρο 33 ημέρες κινδύνου, ενώ από το 2021 έως το 2024, αυτός ο αριθμός ανήλθε σε 45. Ο υπουργός τόνισε ότι το 2025, οι ημέρες πολύ υψηλού κινδύνου κατηγορίας 4 ή 5 ανήλθαν σε 43.

Συνολικά, κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο, το Πυροσβεστικό Σώμα και ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας κλήθηκαν να διαχειριστούν περίπου 5.200 πυρκαγιές, με το 84,3% αυτών να ελέγχονται πριν ξεπεράσουν τα 10 στρέμματα. Αυτό δείχνει ότι η πλειονότητα των πυρκαγιών περιορίστηκε σε μικρές εκτάσεις πριν γίνουν μεγάλες.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι πέντε Περιφέρειες που συγκέντρωσαν πάνω από το 60% των πυρκαγιών είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Θεσσαλία, η Δυτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η Κεντρική Μακεδονία. Αυτές οι περιοχές συνδέονται με γεωργικές δραστηριότητες και την παρουσία καυσίμων υλών, ενώ οι περισσότερες πυρκαγιές προέρχονται από καύσεις υπολειμμάτων καλλιεργειών.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr