Γη & Ελευθερία: Εκδήλωση περί επέκτασης Λιμανιού Ραφήνας

Γη & Ελευθερία: Εκδήλωση περί επέκτασης Λιμανιού Ραφήνας

Γη & Ελευθερία: Εκδήλωση περί επέκτασης Λιμανιού Ραφήνας

Γη & Ελευθερία

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του ΚΑΠΗ Ραφήνας το απόγευμα του Σάββατου 18 Μαίου 2024, στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση Γη & Ελευθερία για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του masterplan επέκτασης του λιμανιού της Ραφήνας.

Το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν τόσο μεγάλο, που πολλοί/ές παρακολούθησαν την εκδήλωση όρθιοι/ες.

Την εκδήλωση προλόγισε η δημοτική σύμβουλος της Γη και Ελευθερία Εμμανουέλα Τερζοπούλου, κάνοντας αναφορά στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια της «διαβούλευσης» και στην εσπευσμένη συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου που κάλεσε η δημοτική αρχή για αύριο Δευτέρα 20 Μαΐου, ενώ ήταν ήδη γνωστό ότι η διαβούλευση είχε πάρει παράταση μέχρι 28 Ιουνίου. Τόνισε δε, πως ελπίζει ακόμη και τώρα η συνεδρίαση να αναβληθεί, αφού οι δημοτικοί σύμβουλοι μέχρι και σήμερα δεν έχουν λάβει εισήγηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Οι Νίκος Σίμος, δασολόγος και Γιώργος Αποστολόπουλος, φυσικός-ερευνητής στον Δημόκριτο, παρουσίασαν το masterplan και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με ειδική αναφορά στο χωροταξικό σχέδιο, την κυκλοφοριακή μελέτη και τις επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Επισήμαναν αντιφάσεις του masterplan με το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τον Δήμο μας που παρουσιάστηκε από τους μελετητές στις 15 Μαΐου και έκαναν μία πρώτη αξιολόγηση του τρομακτικού μεγέθους των επιπτώσεων.

Ο Βασίλης Τσελέντης, ομ. Καθηγητής Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πειραιά, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός τέτοιου μεγέθους έργου και ανέδειξε μεθοδολογικές ελλείψεις πού εντοπίζονται σε πολλά σημεία της μελέτης και τα οποία πρέπει να σχολιαστούν στη διαβούλευση.

Μέσα από τη συζήτηση που ακολούθησε με τοποθετήσεις του κοινού, αναδείχθηκαν πτυχές και εντοπίστηκαν θέματα που απαιτούν μελέτη για τη διαμόρφωση των σχολίων της διαβούλευσης. Κοινή ομολογία όλων των τοποθετήσεων ήταν ότι το προτεινόμενο σχέδιο επέκτασης του λιμανιού της Ραφήνας είναι καταστροφικό και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την τοπική κοινωνία.

Η μαζικότητα της εκδήλωσης και η μεγάλη συμμετοχή στη συζήτηση, αποδεικνύουν την απόλυτη ανάγκη διοργάνωσης μιας ημερίδας από τον Δήμο στα πλαίσια της διαβούλευσης, όπου μελετητές, ΤΑΙΠΕΔ και Υπουργείο θα παρουσιάσουν το σχέδιο στο ευρύ κοινό, θα απαντήσουν σε ερωτήσεις και θα λάβουν υπόψιν τους τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας που θα εκφραστούν.

Δελτίο Τύπου

Γη και Ελευθερία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…

https://youtu.be/B9Rw2Vz6abY «Ζωντανός θρύλος» στον χώρο της, κρίνοντας από τις δεκάδες σημαντικές βραβεύσεις και διακρίσεις, η συνιδιοκτήτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Mideast Travel ενός από τα μεγαλύτερα Ταξιδιωτικά Πρακτορεία της Ευρώπης,…