Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ένα ξεκάθαρο όχι, στις προθέσεις της Γερμανίας για επαναπροώθηση μεταναστών οι οποίοι είτε έχουν πάρει είτε δεν έχουν πάρει άσυλο προς χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.
Η Γερμανία μάλιστα εφαρμόζει μια γενναία επιδοματική πολιτική που λειτουργεί ως πόλος έλξης για όσους μπαίνουν στην Ευρώπη. «Αυτό το οποίο σίγουρα μία χώρα σαν την Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί είναι να επωμισθεί ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος λόγω της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας, – ότι βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Γερμανός Καγκελαριος Σολτς, προσπαθεί να βρεί τρόπους αποσυμφόρησης της Γερμανίας απο τους μετανάστες και ένας απο αυτούς είναι και η επιπρόσθετη χρηματοδότηση σε χώρες της πρώτης γραμμής όπως η Ελλάδα, προκειμένου να αναλάβουν παραπάνω ευθύνες.
«Δεν μπορεί κανείς να έχει την απαίτηση από την Ελλάδα να έχει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας για τους πρόσφυγες από ό,τι έχει για τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες», προσέθεσε με νόημα ο πρωθυπουργός, απαντώντας και στο ότι θα μπορούσε η Γερμανία να πληρώνει χώρες όπως η Ελλάδα για να τους δίνει ενισχυμένα επιδόματα.
Θέμα για τις επιστροφές έβαλε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και ο Πράσινος αντικαγκελάριος Χάμπεκ που είδε τον κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο, αν και πιο ήπια.
Αλλαγή στρατηγικής
Το θέμα είναι ότι οι ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν πλέον πιο αυστηρά μέτρα για τη μετανάστευση, βλέποντας αύξηση ροών που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο.
Αυξημένες ροές στο επτάμηνο καταγράφει και η Ελλάδα, έστω και αν πλέον στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου οι Τούρκοι τουρίστες που έρχονται με το καθεστώς της τουριστικής βίζα είναι περισσότεροι από τους μετανάστες. Σε κάθε περίπτωση, η Γερμανία έδωσε το σήμα με τους χερσαίους ελέγχους που, ούτως ή άλλως, εφαρμόζει από το 2015 στην περίπτωση της Αυστρίας. Ήδη, βέβαια, υπάρχουν οξείες αντιδράσεις από τον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ, ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «ότι δεν θα ήταν σωστό, θα είναι να κινηθούμε σε μια λογική ad hoc εξαιρέσεων από το Σένγκεν».
Η διατύπωση του πρωθυπουργού κρύβει έναν επιπρόσθετο προβληματισμό της Αθήνας. Κινήσεις χωρίς συντονισμό από μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να οδηγήσουν μετανάστες, ακόμα και αυτούς που έχουν καθεστώς ασύλου, να εγκλωβιστούν σε χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα. Το σενάριο αυτό φαντάζει κάπως μακρινό, αλλά όλη η Ευρώπη αλλάζει πλέον ρότα και η Ελλάδα παίρνει θέση.