Γ. Ψυχογιός: Ως επόμενη κυβέρνηση θα φτιάξουμε έναν Κώδικα Μετανάστευσης για κοινωνίες συμπερίληψης προς όφελος όλων

Γ. Ψυχογιός: Ως επόμενη κυβέρνηση θα φτιάξουμε έναν Κώδικα Μετανάστευσης για κοινωνίες συμπερίληψης προς όφελος όλων

Γ. Ψυχογιός: Ως επόμενη κυβέρνηση θα φτιάξουμε έναν Κώδικα Μετανάστευσης για κοινωνίες συμπερίληψης προς όφελος όλων

Σημεία από την εισήγηση του βουλευτή Κορινθίας και τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Ψυχογιού, κατά την επί της αρχής συζήτηση του Κώδικα Μετανάστευσης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

 • Αντιπαρερχόμαστε την αναφορά του εισηγητή της πλειοψηφίας τόσο σε «θυσία» στα Τέμπη, όταν πρόκειται για ένα τραγικό συμβάν που υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες, όσο και στο ότι η φύλαξη των συνόρων που είναι δεδομένη πρέπει να φτάνει μέχρι το όριο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, αλλά και στην φράση «λαθρομετανάστες» που χρησιμοποίησε, γιατί για εμάς είναι σαφές ότι λαθραία είναι τα δίκτυα των διακινητών και όχι οι άνθρωποι.
 • Ο Κώδικας Μετανάστευσης αφορά μισό εκατομμύριο ανθρώπους που ζουν και εργάζονται επί χρόνια ή και δεκαετίες στη χώρα, αφορά όμως και όλη την κοινωνία.
 • Έρχεται λοιπόν ένα πολύ σημαντικό νομοθετικό κείμενο χωρίς να έχει γίνει διαβούλευση με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς και τις κοινότητες των μεταναστών και προσφύγων.
 • Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ΔΑΜ κατέθεσαν παρατηρήσεις μέσω της ανοικτής δημόσιας διαβούλευσης, το οποίο σημαίνει είτε ότι δεν ερωτήθηκαν είτε δεν εισακούστηκαν για διατάξεις που θα κληθούν να εφαρμόσουν.
 • Όμως και η ανοικτή διαβούλευση έμεινε ανοικτή μόλις μια εβδομάδα ενώ θα έπρεπε να παραμείνει για τουλάχιστον 20 ημέρες.
 • Βέβαια στο κείμενο που τελικά κατατέθηκε στη Βουλή επήλθαν ορισμένες αλλαγές κυρίως στο θέμα των αδειών δεύτερης γενιάς, κατόπιν και των σχολίων από τη διαβούλευση, είναι ξεκάθαρο όμως ότι δεν ήταν έτοιμος για να κατατεθεί ο Κώδικας και η μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών σας ανάγκασε να εισάγετε στη διαβούλευση ένα κείμενο που είχε νομοτεχνικές ατέλειες αλλά και διατάξεις που ήταν άδικες και δυσανάλογες.
 • Θα μπορούσε ένας νέος Κώδικας Μετανάστευσης να αποτελεί μια ευκαιρία για να λυθούν διάφορα ζητήματα που όντως υπάρχουν, να επιταχύνει διαδικασίες, να απεγκλωβίσει ανθρώπους που ζουν ως αόρατοι, να περιορίσει τις σημαντικές καθυστερήσεις, όμως όπως κατατέθηκε μας γυρίζει πίσω, είναι μια σημαντική επιδείνωση.
 • Επιπλέον δεν λύνει το ζήτημα των εποχικά εργαζόμενων, δεν φροντίζει για την ενίσχυση με προσωπικό για τις ΔΑΜ και το Υπουργείο, δεν άρει την αδικία να μεταβαίνουν σε τριετή άδεια όσοι εκπίπτουν του καθεστώτος των δεκαετών αδειών, συχνά με ευθύνη του ίδιου του Κράτους. Δεν αποκαθίσταται η αδικία με την χορήγηση ΑΜΚΑ που αφήνει ανθρώπους χωρίς τη στοιχειώδη υγειονομική κάλυψη, όπως και ο αποκλεισμός χιλιάδων ανθρώπων, πλήρως ενταγμένων, από τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας.
 • Λέει ο κος Υπουργός ότι εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική στα θέματα της μετανάστευσης.
 • Όμως δεν φαίνεται να υπάρχει αυστηρότητα για την τήρηση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων μεταναστών, για την ενεργοποίηση των κρατικών φορέων που εποπτεύουν την τήρηση της νομοθεσίας από τους εργοδότες.
 • Επιμένουμε ότι πρέπει να κληθούν όλοι οι φορείς εφόσον δεν συμμετείχαν στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου πρέπει να ακουστεί και να καταγραφεί η γνώμη τους επίσημα στη Βουλή και να δοθεί επιπλέον χρόνος από τον συνηθισμένο.
 • Δεν είναι λογικό να μην προσμετράται για την θεμελίωση της επταετίας στην άδεια για εξαιρετικούς λόγους ο χρόνος που έχει διανύσει κάποιος ως αιτών άσυλο.
 • Δεν είναι λογικό να μην συμπεριλαμβάνονται στην οικογενειακή επανένωση ρητά και οι δικαιούχοι επικουρικής προστασίας.
 • Δεν είναι λογικό να διώκονται άνθρωποι απλώς και μόνο επειδή έδωσαν ένα μπουκάλι νερό ή λίγο φαγητό σε έναν άνθρωπο που βρισκόταν σε ανάγκη ή να επιδίδεστε σε κυνήγι μαγισσών και να έχουν γεμίσει τα ΠΡΟΚΕΚΑ με ανθρώπους που κρατούνται επί πολλούς μήνες διοικητικά.
 • Δεν είναι λογικό να εκδίδεται η απόφαση που θα καθορίζει τον αριθμό εισδοχής για εξαρτημένη εργασία χωρίς να ρωτούνται οι Περιφέρειες της χώρας.
 • Δεν είναι λογικό να επιμένει η κυβέρνηση να μην επαναφέρει τη δυνατότητα των δικαστών των Επιτροπών της Αρχής Προσφυγών να μπορούν να παραπέμπουν σε άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, θέμα το οποίο είχαμε αναδείξει σε πολλές περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα και κυρίως σε αυτή του Σαϊντού Καμαρά.
 • Εμείς λοιπόν λέμε ότι ως επόμενη Κυβέρνηση θα τροποποιήσουμε τις διατάξεις που δημιουργούν ανθρώπους δύο ταχυτήτων, διότι το να έχει κανείς δικαιώματα και υποχρεώσεις είναι προς όφελος όλων.
 • Πρώτο μέλημά μας είναι η δημιουργία κοινωνιών συμπερίληψης και συνοχής σε ισορροπία με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να γίνει αυτό πρέπει να φτιαχτεί και ένας σοβαρός στρατηγικός σχεδιασμός για την κοινωνική ένταξη, να δημιουργηθούν Κέντρα Ένταξης Μεταναστών σε όλους τους Δήμους και να ενισχυθούν τα λίγα υπάρχοντα.
 • Γιατί με αφορισμούς και επικοινωνία δεν γίνεται πολιτική σε ένα, πράγματι, δύσκολο και σύνθετο θέμα όπως το μεταναστευτικό-προσφυγικό, πολύ περισσότερο όταν εισάγονται διατάξεις που δημιουργούν εμπόδια και σε κάποιες περιπτώσεις είναι στα όρια του θεσμικού ρατσισμού προς ανθρώπους που ζουν και δουλεύουν δίπλα μας, που τα παιδιά τους πηγαίνουν στα σχολεία μας, που στηρίζουν και συμβάλλουν σε πολλά επίπεδα την κοινωνική και οικονομική ζωής κάθε τόπου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…