«Φρένο» στις επείγουσες εισαγωγές φαρμάκων φέρνει η e-συνταγογράφηση

«Φρένο» στις επείγουσες εισαγωγές φαρμάκων φέρνει η e-συνταγογράφηση

«Φρένο» στις επείγουσες εισαγωγές φαρμάκων φέρνει η e-συνταγογράφηση

||

Με κίνδυνο να ενταθούν ακόμη περισσότερο οι ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα, και μάλιστα σε θεραπείες επείγουσες με φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, μια νέα υπουργική απόφαση επιχειρεί να εντάξει τα φάρμακα έκτακτης εισαγωγής στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Η απόφαση προβλέπει τη σαφή διάκριση στην ΗΔΙΚΑ των φαρμάκων αυτών, προβλέποντας διαφορετικό κωδικό, καθώς επίσης και την αποστολή ειδικού καταλόγου με τα φάρμακα αυτά στον ΕΟΦ, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

Παρά την πρόβλεψη για ειδική διαδικασία για τα φάρμακα αυτά, η απόφαση ζητά την γνωμοδότηση της Επιτροπής Αξιολόγησης προκειμένου να ενταχθούν τα φάρμακα έκτακτης εισαγωγής στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Συγκεκριμένα, στα κριτήρια της ένταξης στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης των φαρμάκων που χορηγούνται με τη διαδικασία της έκτακτης εισαγωγής ή ατομικής παραγγελίας προβλέπει ότι τα φάρμακα που εισάγονται κατόπιν άδειας έκτακτης εισαγωγής από τον ΕΟΦ λόγω έλλειψής τους στην ελληνική αγορά, ο κάτοχος αδείας έκτακτης εισαγωγής υποβάλει αίτημα στην Επιτροπή Αξιολόγησης για την ένταξή τους στο ΣΗΣ. Η Επιτροπή Αξιολόγησης γνωμοδοτεί προς τον Υπουργό Υγείας λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο διάθεσης και διακίνησης αυτών των φαρμάκων, καθώς και την αιτία της έλλειψής τους. Η Επιτροπή μπορεί επίσης να θέτει περιορισμούς στις προϋποθέσεις συνταγογράφησης και τις ειδικότητες γιατρών που μπορούν να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα αυτά, καθώς και την υγειονομική μονάδα έκδοσης της συνταγής.

Αντίστοιχα, τα παραπάνω εφαρμόζονται και για φάρμακα που εισάγονται ως ατομική παραγγελία.

Ελλείψεις λόγω καθυστερήσεων

Το βασικό πρόβλημα που δημιουργείται όμως με την εφαρμογή της απόφασης αυτής είναι ότι για να δοθεί η γνωμοδότηση από την Επιτροπή Αξιολόγησης, θα υπάρξει πολύ μεγάλη καθυστέρηση, δεδομένου ότι η διαδικασία της αξιολόγησης είναι εξαιρετικά χρονοβόρος και ήδη οι ρυθμοί αξιολόγησης είναι πολύ αργοί.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) Δημήτρης Πανταζής, μιλώντας στο in.gr για το θέμα, επεσήμανε ότι το Ινστιτούτο σε ετήσια βάση εισάγει κατά μέσο όρο 470 φάρμακα – δραστικές ουσίες που είναι απαραίτητα για την δημόσια υγεία και δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τις φαρμακευτικές για την εισαγωγή τους στη χώρα. Στη βάση αυτή, καλύπτονται ελλείψεις φαρμάκων, γίνονται εισαγωγές φαρμάκων για σπάνια περιστατικά, όπως π.χ. γίνεται σταθερά εισαγωγή ενός φαρμάκου για δύο συγκεκριμένους ασθενείς σε ολόκληρη τη χώρα.

Αντίστοιχα, για πολλά από τα φάρμακα αυτά η εισαγωγή τους είναι επαναλαμβανόμενη ανά εξάμηνο, ώστε να υπάρχει σταθερά επάρκεια για τους ασθενείς που τα χρησιμοποιούν, είτε γίνονται μεμονωμένες εισαγωγές για μεμονωμένες περιπτώσεις, οι οποίες όμως αθροιστικά, δεν είναι λίγες.

Το ενδεχόμενο εξέτασης του κάθε φαρμάκου από την Επιτροπή Αξιολόγησης, όμως, ενδέχεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα επιχειρεί να λύσει. To έργο της Επιτροπής Αξιολόγησης είναι ιδιαίτερα δύσκολο, απαιτεί εξαιρετική γνώση και ήδη τα μέλη της επιτροπής έχουν πολύ αυξημένο φόρτο εργασίας. Η γνωμοδότηση και για αυτά τα φάρμακα των εκτάκτων εισαγωγών, θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην επιτροπή. Έτσι, θα τεθούν σε κίνδυνο να προγράμματα πρώιμης πρόσβασης ασθενών σε νέες καινοτόμες θεραπείες που έχουν μεν εγκριθεί από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, δεν έχουν όμως εγκριθεί ακόμη, από τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Πρόκειται για θεραπείες που αφορούν κρίσιμες καταστάσεις για τις οποίες δεν υπάρχει χρόνος αναμονής.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Πανταζής ανέφερε ότι το βρετανικό Ινστιτούτο Υγείας NICE, ο αρμόδιος φορέας αξιολόγησης των νέων τεχνολογιών υγείας, προβλέπει την άμεση χορήγηση θεραπειών στο πλαίσιο προγραμμάτων πρώιμης πρόσβασης. Μετά την έγκριση κυκλοφορίας της κάθε θεραπείας από αυτές, ο οργανισμός προχωρεί σε αξιολόγηση της νέας τεχνολογίας. Στο διάστημα αυτό, η θεραπεία συνεχίζει να χορηγείται στους ασθενείς που είχαν ενταχθεί το πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης και οι ασθενείς αυτοί θα συνεχίζουν να παίρνουν την αγωγή αυτή, έστω και αν τελικά το NICE δεν εγκρίνει τη θεραπεία για άλλες κατηγορίες ασθενών.

Σημειώνουμε ότι στην απόφαση επισημαίνεται πως έχει εγκριθεί αντίστοιχα η δέσμευση πίστωσης ποσών 609 εκατ. ευρώ για την πληρωμή φαρμάκων που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για το 2021, 522 εκατ. ευρώ και 430 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των ιδιωτικών φαρμακείων.

in.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Αθηναίων, με τη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών, θα «φωτίσει την πόλη με ευχές» την Παραμονή των Χριστουγέννων. Η «Νύχτα των Ευχών»έρχεται στην πλατεία Κοτζιά στις 24 Δεκεμβρίου 2024 από τις 18:00.Ο…

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επιβεβαιώνει τον θεσμικό της ρόλο ως ακρογωνιαίο στήριγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτυγχάνοντας δύο καθοριστικές νίκες σε κορυφαία ζητήματα για ΔΕΥΑ και ΝΟΚ» Αυτό σημειώθηκε…

Στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου για το 2025, που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος. «Προβλέπονται έργα ύψους 32.500.000…