Συγκλονίζει η μαρτυρία του ομότιμου καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Θανάση Διαμαντόπουλου, ο οποίος είναι από τους επιζώντες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.
Τρία χρόνια μετά, θυμάται τη δραματική εκείνη μέρα και προσάπτει σοβαρές ευθύνες στο Λιμενικό για την τραγωδία.
Πώς σώθηκε – Έμεινε στη θάλασσα για έξι ώρες
Τον Ιούλιο του 2018, ο κ. Διαμαντόπουλος ήταν φιλοξενούμενος στο σπίτι του ξαδέλφου του στο Μάτι. Με το που ξέσπασε η φωτιά, άρπαξε το αυτοκίνητό του και έσπευσε προς την Αργυρή Ακτή.
Το όχημά του μετέπειτα απανθρακώθηκε δίπλα ακριβώς στη θάλασσα, καθώς οι φλόγες είχαν φτάσει μέχρι εκεί, κάηκε μέχρι και ο αριθμός πλαισίου του.
Ο ίδιος παρέμεινε έξι ώρες στη θάλασσα, με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική. Βρήκε καταφύγιο κάποια στιγμή σε ένα βραχάκι, όπου βοήθησε μια μάνα με τα τρία της παιδιά.
«Εκεί δεν αισθάνθηκα ότι κινδύνευα. Ο ξάδελφός μου όμως παρασύρθηκε από τη θάλασσα» θυμάται. Τελικά, και οι δύο άνδρες διασώθηκαν.
«Ήμουν προχτές με τον ξάδελφό μου που σωθήκαμε μαζί στο Μάτι. Και συζητούσαμε. Κατά λάθος επιζήσαμε! Στη ζωή τα αφήνεις όμως όλα πίσω» παρατηρεί σήμερα, τρία χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά.
«Δεν το αναζήτησαν ως σήμερα»
Ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου εκφράζει την κατανόησή του για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν η Τροχαία και η Πυροσβεστική τη «μαύρη» εκείνη μέρα, επιρρίπτοντας σημαντικές ευθύνες στο Λιμενικό για την τραγωδία στο Μάτι.
Όπως λέει, «το Λιμενικό δεν εμφανίστηκε ποτέ. Και μου προκαλεί τεράστια εντύπωση το ότι δεν αναζητήθηκαν ευθύνες και δεν έγινε τίποτα στο Λιμενικό. Ποτέ δεν ήρθε – όχι για να διασώσει, αλλά ούτε για να φωτίσει», αναφέρει το in.gr
«Κατανοώ το πρόβλημα της Τροχαίας που δεν άφηναν τα αμάξια να περάσουν και μας μπλόκαραν. Ακόμη και για την Πυροσβεστική κατανοώ τις δυσκολίες που αντιμετώπισε. Ήταν τέτοια η ταχύτητα του πυρός που όσα μέσα και να διέθεταν δεν μπορούσε να ανακοπεί. Το ερώτημα για μένα παραμένει ο ρόλος του Λιμενικού. Είναι σοβαρά τα ερωτηματικά για τις ευθύνες του. Γιατί δεν αναζητήθηκαν ως σήμερα;», αναφέρει στο Sputnik.
Όσο για τις καθυστερήσεις στην απόδοση της Δικαιοσύνης, ο κ. Θανάσης Διαμαντόπουλος δεν φαίνεται να εκπλήσσεται για τους αργούς ρυθμούς του ελληνικού δικονομικού συστήματος.