Φιλικό προς το περιβάλλον φαγητό για σκύλους από φυτικές πηγές

Φιλικό προς το περιβάλλον φαγητό για σκύλους από φυτικές πηγές

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει την εντυπωσιακή περιβαλλοντική ωφέλεια που προσφέρει η φυτική τροφή για σκύλους σε σύγκριση με την κρέατος. Αυτή η έρευνα αναλύει πώς η σίτιση των σκύλων με φυτικά προϊόντα μπορεί να μειώσει δραστικά την ανάγκη για καλλιέργειες και να μειώσει τις εκπομπές CO2 που προκύπτουν από τη μακρινή μεταφορά τροφίμων.

Περιβαλλοντική επίδραση των τροφών για σκύλους

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Sustainable Food Systems, οι ξηρές τροφές για σκύλους στο Ηνωμένο Βασίλειο διακρίνονται σε φυτικής και ζωικής προέλευσης, με διαφορετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Οι φυτικές τροφές προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον, καθώς παράγουν πολύ λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, προκαλούν λιγότερη αποδάσωση και ασκούν μικρότερη πίεση στην γονιμότητα του εδάφους και τη βιοποικιλότητα.

Η παγκόσμια πληθυσμιακή εκτίμηση των σκύλων το 2018 ήταν περίπου 471 εκατομμύρια. Αν και οι σκύλοι είναι φυσικοί παμφάγοι, οι διατροφές πλούσιες σε κρέας συμβάλλουν σημαντικά στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 2,5% έως 8% των συνολικών εκπομπών της Κίνας. Στη Βραζιλία, η παραγωγή τροφών για σκύλους εκτιμάται ότι προκαλεί το 3% έως 25% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της χώρας.

Αξιολόγηση κύκλου ζωής των τροφών για σκύλους

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε 31 πλήρεις ξηρές τροφές για ενήλικες σκύλους, εξετάζοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε κάθε στάδιο της παραγωγής τους, από την εξαγωγή πρώτων υλών μέχρι την κατανάλωση και την απόρριψη. Τα φυτικά και ζωικά τρόφιμα είχαν παρόμοιες αναλογίες πρωτεϊνών, λιπαρών και ινών, εκτός από τις κτηνιατρικές τροφές, οι οποίες είχαν λιγότερη πρωτεΐνη αλλά περισσότερα λιπαρά, σχεδιασμένες για ειδικές διατροφικές ανάγκες.

Οι φυτικές διατροφές αποδείχθηκαν οι πιο φιλικές προς το περιβάλλον, με τις διατροφές που βασίζονται σε πουλερικά να ακολουθούν, ενώ οι διατροφές με κόκκινο κρέας επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον. Η χρήση γης για φυτικές τροφές ήταν κάτω από 3 τετραγωνικά μέτρα ανά 1.000 kcal, παρόμοια με τις πουλερικές τροφές. Αντίθετα, οι τροφές με αρνί και μοσχάρι απαιτούσαν πάνω από 100 τετραγωνικά μέτρα ανά 1.000 kcal.

Η παραγωγή αερίων θερμοκηπίου ακολούθησε παρόμοιες τάσεις, με τις φυτικές τροφές να έχουν τις χαμηλότερες εκπομπές. Οι τροφές με αρνί και μοσχάρι παρουσίασαν εκπομπές έως 14 φορές υψηλότερες από τις φυτικές τροφές, αποδεικνύοντας τη σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλούν.

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία επικοινωνίας

Μέλος του emedia

© 2025 – ONCAMERA.gr