• ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΥΞΙΔΑ
    • EU Climate Pact
    • Who is Who
    • ΓΕΓΟΝΟΤΑ OnCamera
    • Εν Αρχή ην ο Λόγος
    • Creative Projects
    • Ρεπορτάζ – Επικαιρότητα
    • Πρόσωπα & Γεγονότα
    • ΕΡΓΟΡΑΜΑ
    • Μιλάμε…ΧΩΡΙΣ ΜΟΝΤΑΖ
    • Αντικριστά
    • Παράγοντες
    • Μικροσκόπιο
    • Μυστικά του επιχειρείν
    • Πριν… μιλήσει η Κάλπη!
    • Φίλοι των ζώων
    • Άλλες Εκπομπές
  • Projects VR360
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
oncamera logo
Home»ΕΙΔΗΣΕΙΣ»ΕΛΛΑΔΑ»FAZ: Η Ελλάδα θα είναι ένας από τους σημαντικότερους δικαιούχους του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης
ΕΛΛΑΔΑ

FAZ: Η Ελλάδα θα είναι ένας από τους σημαντικότερους δικαιούχους του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης

By NEWS ROOM24/07/2020No Comments
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
||
||
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email
||

«Έξω από την κρίση», είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύει η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ), για τη Ελλάδα.

Επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα η κρίση του κορονοϊού διέκοψε μεν μια πολλά υποσχόμενη ανοδική πορεία, αλλά και τώρα η χώρα «δεν αφήνει την πανδημία να την αποθαρρύνει».

Σύμφωνα με τον συντάκτη, η Ελλάδα, αφότου έχασε το 25% του ΑΕΠ της κατά την κρίση του ευρώ, το 2019 παρουσίασε και πάλι ανάπτυξη και μάλιστα πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, αλλά τώρα, λόγω του κορονοϊού, θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια κατ’ αρχήν δραστική συρρίκνωση του ΑΕΠ.

«Η οικονομία της Ελλάδας βιώνει από το προηγούμενο έτος υψηλά επίπεδα αισιοδοξίας. Η τιμή που μετρήθηκε από την Eurostat είχε αρχίσει να αυξάνεται σημαντικά πριν από τις εκλογές του Ιουλίου 2019, καθώς οι Έλληνες ανέμεναν κυβερνητική αλλαγή με τον φιλελεύθερο Κυριάκο Μητσοτάκη και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Από το καλοκαίρι του 2019, οι Έλληνες συγκαταλέγονταν στους περισσότερο αισιόδοξους στην Ευρώπη και πέτυχαν την κορυφαία ευρωπαϊκή τιμή του 113,2 τον Φεβρουάριο του 2020», αναφέρει η FAZ και σημειώνει ότι την ίδια ώρα στην Γερμανία η αντίστοιχη τιμή ήταν 101,2. Τονίζει δε ότι προκαλεί τώρα κατάπληξη το γεγονός ότι με την πανδημία η διάθεση των Ελλήνων δεν έχει αλλάξει.

«Οι Έλληνες έχουν εμπειρία στην αντιμετώπιση κρίσεων και μπορούν να αντέχουν πολλά», δηλώνει στην εφημερίδα ο Νίκος Μαγγίνας, επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ έτερος Έλληνας οικονομολόγος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, εξηγεί ότι «οι Έλληνες βλέπουν την τρέχουσα κρίση ως προσωρινή και, εκτός από τα προβλήματα του τουρισμού, πολλοί πιστεύουν ότι το χειρότερο έχει περάσει».

«Οι Έλληνες ενθαρρύνονται στη σχετικά θετική εκτίμηση της κατάστασης από το γεγονός ότι χάρη στις προσεκτικές κυβερνητικές πολιτικές, η χώρα τους δεν αισθάνθηκε ιδιαίτερα την πανδημία», συνεχίζει ο συντάκτης και παραθέτει τα επίσημα στοιχεία σχετικά με τα κρούσματα κορονοϊού και τους θανάτους από την Covid-19.

Η εφημερίδα φιλοξενεί ακόμη δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος εξηγεί ότι, σύμφωνα με την ακαδημαϊκή έρευνα, «όσο καλύτερα αντιμετωπίσει μια χώρα την πανδημία, τόσο ταχύτερη είναι η ανάκαμψη από την κρίση». Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν και άλλοι λόγοι, ώστε να εκτιμηθούν οι προοπτικές της Ελλάδας πιο θετικά απ’ ό,τι το έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προβλέπει ύφεση της τάξης του 9% για το τρέχον έτος: «Η ανάπτυξη της Ελλάδας έδειξε το α’ τρίμηνο του 2020 ακόμη μεγαλύτερη δυναμική απ’ ό,τι η υπόλοιπη ΕΕ. Η διάθεση των καταναλωτών είναι σχετικά καλή, η βιομηχανία έχει αναπτυχθεί καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τα τελευταία χρόνια, οι τομείς των τροφίμων και των φαρμάκων συνέχισαν να αναπτύσσονται».

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι «υπάρχουν πολλά σημάδια ότι ο τζίρος έχει μειωθεί κατά 70%-80% σε σχέση με το 2019», αλλά, όπως διευκρινίζεται, οι οικονομολόγοι της Τράπεζας της Ελλάδος υπογραμμίζουν ότι η σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία δεν πρέπει να υπερεκτιμάται: «Αντιπροσωπεύει το 6,8% του ΑΕΠ ετησίως και εμμέσως περίπου το 10%», αναφέρει ο κ. Στουρνάρας.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ακόμη ότι η Ελλάδα είχε σε αυτή την κρίση καλύτερη θέση εκκίνησης από ό,τι π.χ. η Ιταλία, η οποία και προ πανδημίας κατευθυνόταν προς ένα δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 3%.

Η Ελλάδα όμως έκλεισε το 2019 με πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό και επομένως έχει σημαντικά μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών. «Για το 2021, η Ελλάδα θα είναι σε σχέση με το μέγεθος της εθνικής της οικονομίας ένας από τους σημαντικότερους δικαιούχους του νέου ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα απαλλάξει τον κρατικό προϋπολογισμό από τη χρηματοδότηση της ήδη προγραμματισμένης αύξησης των επενδύσεων και ταυτόχρονα θα ανεβάσει τη διάθεση στη χώρα», αναφέρεται στο άρθρο.

Επισημαίνεται δε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης για επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν». Αυτό, όπως αναφέρει ο συντάκτης, όχι μόνο επέτρεψε την έναρξη της κατασκευής του μεγαλύτερου έργου στην ελληνική κτηματαγορά, την ανάπτυξη του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, έναντι 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά επίσης και πολλά μακροπρόθεσμα έργα με επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται τώρα στην αφετηρία και μπορούν να βοηθήσουν στη υπέρβαση της οικονομικής επιβράδυνσης.

---ΕΛΛΑΔΑ
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
NEWS ROOM

Related Posts

viasmos 3 Το Έγκλημα ως Θέαμα: Η Υπόθεση Μουρτζούκου και η Ευθύνη των ΜΜΕ

Το Έγκλημα ως Θέαμα: Η Υπόθεση Μουρτζούκου και η Ευθύνη των ΜΜΕ

16/07/2025
mitsotakis INTIME 3 768x480 1 Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Αυξήθηκαν κατά 1000% οι δηλωθείσες υπερωρίες στον τουρισμό

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Αυξήθηκαν κατά 1000% οι δηλωθείσες υπερωρίες στον τουρισμό

12/07/2025
metanastes 1 600x375 1 Στο Λαύριο μεταφέρονται οι 520 διασωθέντες μετανάστες από τη Γαύδο

Στο Λαύριο μεταφέρονται οι 520 διασωθέντες μετανάστες από τη Γαύδο

09/07/2025

Leave A Reply

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Μια διαφορετική συνέντευξη με τον Παύλο Μαρινάκη, στο WebTV OnCamera.gr, με τη δημοσιογράφο Εβίτα Χρυσολούρη.

📺 Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε μια συνέντευξη που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Μιλά για επικοινωνία και πολιτική, για τις αξίες που τον καθοδηγούν, για τη σχέση πολίτη – εξουσίας – νόμου, για την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και για το αν ο πολιτικός σήμερα μπορεί να είναι πραγματικά ανεξάρτητος ή είναι απλώς ένα προϊόν επικοινωνίας.

🔍 Ποιος είναι πίσω από τον θεσμικό ρόλο;
💬 Πόσο χώρο έχει η προσωπικότητα στην πολιτική;
🤖 Τι ρόλο παίζει η τεχνολογία στην εικόνα της εξουσίας;

Μια συζήτηση με βάθος, ειλικρίνεια και ουσία. Μην τη χάσετε!
Γιώργος Γεωργόπουλος Δήμαρχος Ελευσίνας: Προτεραιότητες ασφάλεια, ποιότητα ζωής και ο πολιτισμός. - Γιώργος Γεωργόπουλος Δήμαρχος Ελευσίνας: Προτεραιότητες η ασφάλεια, η ποιότητα ζωής και ο πολιτισμός. 
Ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Γιώργος Γεωργόπουλος μιλάει στο OnCamera.gr στην εκπομπή Πολιτική Πυξίδα με την Εβίτα Χρυσολούρη για τις σημαντικότερες προκλήσεις που απασχολούν την πόλη. την βελτίωση της πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο και τις στρατηγικές για την ενίσχυση του πολιτιστικού χαρακτήρα της περιοχής. Τα τρία ζητήματα που έχουν προτεραιότητα στην πόλη, όπως είπε, είναι η ασφάλεια, η ποιότητα ζωής και η ενίσχυση της πολιτιστικής βιομηχανίας.

Ο Δήμαρχος παρουσίασε επίσης τη θέση της δημοτικής αρχής για την όδευση των πετρελαϊκών αγωγών μέσα από τον οικιστικό ιστό και τις βιομηχανικές ζώνες της πόλης, επισημαίνοντας την ασφάλεια και την προστασία των κατοίκων. Ταυτόχρονα , αναφέρθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του λιμανιού και στη συμβολή του στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Η συζήτηση κάλυψε και το μέλλον της πόλης, με έμφαση στη διατήρηση και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελευσίνας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ενώ η βιωσιμότητα των πολιτιστικών δράσεων που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του τίτλου "Πολιτιστική Πρωτεύουσα" βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης.

Γιώργος Γεωργόπουλος Δήμαρχος Ελευσίνας: Προτεραιότητες ασφάλεια, ποιότητα ζωής και ο πολιτισμός.

Κλεάνθης Βαρελάς, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής στη  Πολιτική Πυξίδα με την Εβίτα Χρυσολούρη. - Η Πολιτική Πυξίδα με την Εβίτα Χρυσολούρη φιλοξενεί στο OnCamera.gr τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Κλεάνθη Βαρελά, έναν άνθρωπο με σημαντική πορεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ενεργό ρόλο στα ζητήματα που απασχολούν τη Δυτική Αττική. 
Συζητήσαμε τις προκλήσεις και τις προοπτικές , την περιβαλλοντική προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και την ασφάλεια της περιοχής.

Κλεάνθης Βαρελάς, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής στη Πολιτική Πυξίδα με την Εβίτα Χρυσολούρη.

Περισσότερα βίντεο

ΑΡΧΕΙΟ ΕΜΠΟΜΠΩΝ

  • Μιλάμε Χωρίς Μοντάζ
  • Who is Who
  • Creative Projects
  • Πριν μιλήσει η Κάλπη
  • Παράγοντες
  • Μικροσκόπιο
  • Αντικριστά
  • Μυστικά του Επιχειρείν
  • ΕΡΓΟΡΑΜΑ
  • Ρεπορτάζ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Ερευνα - Αν.Εκπαίδευση
  • Περιβάλλον
  • Τεχνολογία
  • Οικονομία
  • Κόσμος
  • Ελλάδα
Facebook Youtube

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Σχετικά με το κάναλι
  • OnCamera promo kit
  • Τηλ. κέντρο 210 8056324
  • Γενικό email info@oncamera.gr
  • Θέματα ύλης press@oncamera.gr
  • Δ/νση Στούντιο: Λ.Μαραθώνος 77, Πικέρμι, 19009

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Loading

© 2024 – OnCamera.gr SA – Designed by AVMap GIS SA