Φάρμακα: Επιβαρυντικές αλλαγές για την «τσέπη» μας

Φάρμακα: Επιβαρυντικές αλλαγές για την «τσέπη» μας

Φάρμακα: Επιβαρυντικές αλλαγές για την «τσέπη» μας

αλλαγές

Σε αλλαγές που έχουν σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων και τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά λειτουργούν επιβαρυντικά στην «τσέπη» των πολιτών, προχωρά το Υπουργείο Υγείας.

Μετά τις ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν για τη συγκράτηση της δαπάνης του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), ειδικά σε ό,τι αφορά στα φάρμακα που συνταγογραφούνται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ), στο επίκεντρο της φαρμακευτικής πολιτικής μπαίνουν τα φθηνά και μοναδικά φάρμακα.

Έτσι, πριν από το Πάσχα αναμένονται νέες, αυξημένες, τιμές για περίπου 200 φάρμακα. Πρόκειται για σκευάσματα φθηνά, κάτω των πέντε ευρώ, αλλά μοναδικά και απαραίτητα για αρκετές παθήσεις ή καταστάσεις υγείας. Το Υπουργείο Υγείας κρίνει πως είναι σημαντικό για λόγους δημόσιας υγείας να μη φύγουν από την αγορά λόγω κόστους. Οι τιμές τους, όμως, είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με εκείνες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με δεδομένο το υψηλό clawback (αυτόματες υποχρεωτικές επιστροφές) που καλούνται να καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στη χώρα μας, δεν υπάρχει εμπορικό όφελος από την κυκλοφορία αυτών των φαρμάκων. Γι’ αυτό και σε αρκετές περιπτώσεις παρουσιάζονται ελλείψεις και παραγγέλνονται εκτάκτως μέσω ΙΦΕΤ, σε έως και τριπλάσιες τιμές.

Με σκοπό να εκλείψει αυτό το φαινόμενο, ο Υπουργός Υγείας με ρύθμισή του έδωσε τη δυνατότητα στις εταιρείες να αιτηθούν αύξηση τιμής προς τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για λόγους που οι ίδιες επικαλούνται. Έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1.000 αιτήματα, πολλά εξ αυτών, βέβαια, αφορούν σε ίδια σκευάσματα αλλά διαφορετικούς κωδικούς. Επομένως, ο αριθμός των φαρμάκων διαμορφώνεται περί τα 200. Η επιβάρυνση του δημοσίου από τις αυξήσεις τιμών εκτιμάται στα περίπου 20-30 εκατ. ευρώ. Όμως, τελικά θα προκύψει εξοικονόμηση, αφού το κράτος θα κερδίσει μη παραγγέλνοντας φθηνά μοναδικά φάρμακα μέσω ΙΦΕΤ, σε πολύ υψηλότερες τιμές.

Σε ό,τι αφορά στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), με δεδομένη την αύξηση της λιανικής τιμής, θα αυξηθεί και η συμμετοχή. Πηγές του Υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνουν ότι οι διαφορές στη συμμετοχή θα είναι μικρές (για παράδειγμα 0,5 ευρώ) και διαχειρίσιμες από τους πολίτες.

Την ίδια στιγμή με τις αυξήσεις των τιμών στα φθηνά φάρμακα, το Υπουργείο Υγείας επιτρέπει στις εταιρείες να βγάλουν από τη θετική λίστα με τα αποζημιούμενα σκευάσματα και να τα εντάξουν στην αρνητική. Αυτό σημαίνει ότι θα συνταγογραφούνται αλλά δεν θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Συνεπώς, θα το πληρώνει εξολοκλήρου ο πολίτης από την τσέπη του. Μέχρι στιγμής η δυνατότητα αυτή αφορά σε συγκεκριμένα σκευάσματα με τιμή έως 10 ευρώ, αλλά εξετάζεται από το Υπουργείο Υγείας να δοθεί και για σκευάσματα έως 15 ευρώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Για την ένταξη στην αρνητική λίστα έχουν γίνει περί τα 200 αιτήματα. Σε αυτή την περίπτωση, η επιβάρυνση των πολιτών είναι μεγάλη, αφού θα πληρώνουν ολόκληρη την τιμή του φαρμάκου ενώ πλήρωναν τη συμμετοχή που τους αναλογεί. Το σκεπτικό του Υπουργείου Υγείας είναι πως πρόκειται για φάρμακα με τιμή 4, 5 ή 7 ευρώ τα οποία οι πολίτες αγόραζαν απευθείας από τα ιδιωτικά φαρμακεία και δεν πήγαιναν σε γιατρό να τους τα συνταγογραφήσει, πληρώνοντας 10 ευρώ για τη συνταγογράφηση. Τα περίπου 30 εκατ. Ευρώ που θα εξοικονομηθούν σχεδιάζεται να δοθούν σε καινοτόμες θεραπείες, όπως είναι οι γονιδιακές.

Στο πλαίσιο ελέγχου της δαπάνης, έχει ξεκινήσει στενό… μαρκάρισμα των γιατρών πανελλαδικά από τον ΕΟΠΥΥ έτσι ώστε να «πιαστούν» όσοι υπερ-συνταγογραφούν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από 50 έως 200 γιατροί σε όλη τη χώρα ελέγχονται καθώς εντοπίζονται πολλαπλές συνταγές ίδιων φαρμάκων.

Η υπερ-συνταγογράφηση αφορά σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες, κυρίως τις πιο ακριβές. Ο ΕΟΠΥΥ πραγματοποιεί ενδελεχή έλεγχο των γιατρών και ζητά εξηγήσεις. Εάν αποδειχθεί κατάχρηση στη συνταγογράφηση προβλέπονται ποινές που κυμαίνονται από χρηματικά πρόστιμα έως και αφαίρεση της δυνατότητας συνταγογράφησης.

Οι παραπάνω αλλαγές, ταυτόχρονα με άλλες που έχουν υλοποιηθεί τους τελευταίους μήνες από τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, έχουν ως σκοπό τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει… ξεφύγει. Η προσπάθεια αυτή ενισχύεται και για το νοσοκομειακό φάρμακο. Για τον σκοπό αυτό λειτουργεί η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), ως κεντρική αρχή προμήθειας φαρμάκων στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024 έφερε μεικτή εικόνα στο νοσοκομειακό φάρμακο. Ο Ιανουάριος έκλεισε με μεγάλη υπέρβαση προϋπολογισμού, ο Φεβρουάριος κινήθηκε περισσότερο συγκρατημένος σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό ενώ ο Μάρτιος παρουσίασε βελτίωση. Η λειτουργία της ΕΚΑΠΥ δείχνει να συγκρατεί τις υπερβολικές παραγγελίες φαρμάκων από τα νοσοκομεία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/YGFh03BN0eI Δικηγόρος – Συνήγορος συγγενών θύματος στην τραγωδία που έλαβε χώρα τον Ιούλη του 2018 στην ευρύτερη περιοχή του Ματιού, ο Γιάννης Καραγκούνης, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του On Camera και…

https://youtu.be/CYlMlQcj2_k Συνέντευξη στο OnCamera και τη Βιργινία Μάρκου παραχώρησε η Σοφία Μπεκατώρου, ως υποψήφια Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κα Μπεκατώρου μίλησε χωρίς δισταγμό, για όλα όσα συνθέτουν την πολυσχιδή…

https://youtu.be/om6b-pcgMCk Συνέντευξη στο OnCamera.gr και την εκπομπή «Εν αρχή ην ο Λόγος» παραχώρησε ο γνωστός δημοσιογράφος – Εκπρόσωπος Τύπου της «Ελληνικής Λύσης» Γιάννης Σκάλκος, παρουσιάζοντας τηνυποψηφιότητά του, για τις επερχόμενες…