Εύη Μυλωνά “στόχος κανένα ζώο αδέσποτο κανένα ζώο κακοποιημένο”

Η συνεργάτης της Επικεφαλούς κας Μάρσας Δημοπούλου, της Ειδικής Γραμματείας προστασίας αδέσποτων, κα Εύη Μυλωνά αναφέρει ως στόχο κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο, στόχος ουτοπικός μεν πλην όμως τελικός. Αναλύει το είδος των χρηματοδοτήσεων των Δήμων και πως μπορεί να πραγματοποιηθούν.

Μας κάνει μια μικρή αναφορά για το πως πέρασε η διαχείριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών που είναι απολύτως δίκαιο αφού η διαχείριση των αδέσποτων είναι δια Νόμου θέμα των Δήμων. Μας εξηγεί ότι η Ειδική Γραμματεία ουσιαστικά βοηθά στο να τηρηθεί η νομοθεσία και ειδικά ο Νόμος 4830/21 για αυτό και η σύσταση της Ειδικής Γραμματείας έχει σκοπό να επικοινωνεί, εκπαιδεύει και ελέγχει το κατά πόσο τηρείται σωστά ο Νόμος.

Αυτό που προέχει είναι η σύσταση της 5μελούς επιτροπής όπου δεν υπάρχει, ώστε να παίρνονται σωστά οι αποφάσεις γι αναδοχές, οι αποφάσεις για ευθανασία, και θέματα ευζωίας. Η 5μελής επιτροπή σε κάθε Δήμο, είναι το όργανο το οποίο είναι απαραίτητο για τη σωστή διαχείριση και χωρίς αυτό οι Δήμοι δεν μπορούν να κινήσουν τις διαδικασίες που τους αναλογούν. Μας αναλύει ότι οι Δήμοι χρειάζεται να καταγράψουν τις ανάγκες τους και απαιτήσεις τους, αλλά ταυτόχρονα και για να μπορέσουν να ανταποκριθούν, τους επιμορφώνει με κατάλληλη εκπαίδευση. Ειδικά μεγάλα προβλήματα υπάρχουν στην επαρχία με τα ποιμνιοστάσια και γι αυτό έχει ζητηθεί καταγραφή.

Εύη Μυλωνά
Εύη Μυλωνά "στόχος κανένα ζώο αδέσποτο κανένα ζώο κακοποιημένο" 2

Το zero stray ΜΚΟ υποστηριζόμενη από ξένους οργανισμούς, είναι η ακαδημία που εκπαιδεύει τους αρμόδιους αλλά και τις φιλοζωικές για την εκμάθηση του Νόμου αλλά και διαχείρισης. Τα μαθήματα είναι δωρεάν και μέχρι τώρα έχουν εκπαιδευτεί 106 Δήμοι από τους 332 και φυσικά θα συνεχιστούν. Επίσης σε λίγους μήνες θα ξεκινήσουν μαθήματα για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους αιρετούς σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Εθνικό κέντρο διοίκησης και αυτοδιοίκησης.

Ένα πολύ σημαντικό θέμα που συζητήσαμε είναι οι χρηματοδοτήσεις των Δήμων που τώρα πια είναι και περισσότερες αλλά χρειάζεται η συγγραφή επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης.

Πολύ σημαντικό θέμα αυτό της χρηματοδότησης με το ποσό να αυξάνεται στα 40.000.000 και θα δοθούν κι άλλα χρήματα και που αφορούν στειρώσεις, δημιουργία καταφυγίων, αγορά οχημάτων περισυλλογής, εμβολιασμούς. Εξηγεί ότι μέχρι τώρα η χρηματοδότηση γινόταν με βάση την πληθυσμιακή κάλυψη του Δήμου, πράγμα καθόλου σωστό αφού τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζονται σε μη αστικές περιοχές και γενικότερα στην επαρχία. Γι αυτό και η καταγραφή θα είναι πολύ σημαντική για το ύψος της χρηματοδότησης.

Δυστυχώς στις τελευταίες προσκλήσεις για χρηματοδότηση που εστάλησαν λίγοι Δήμοι ανταποκρίθηκαν είτε γιατί δεν κατάλαβαν είτε γιατί δεν είχε γίνει κατανοητός ο χρόνος αίτησης και χάθηκε η προθεσμία είτε γιατί δεν είχαν το αν το κατάλληλο προσωπικό για να συμπληρώσουν.

Για να γίνει σωστή η χρηματοδότηση είναι απαραίτητη η συγγραφή του επιχειρησιακού σχεδίου. Τέλος, η κα Μυλωνά εξηγεί τη μεγάλη χρησιμότητα των φιλοζωικών Σωματείων που έχουν χρόνια εμπειρία στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και μας αναφέρει ότι υπάρχουν Δήμοι που συνεργάζονται ουσιαστικά με τα φιλοζωικά σωματεία και έχουν μια πολύ καλή πορεία. Θεωρεί ότι ένας σημαντικός λόγος που έχουν γίνει βήματα στη χώρα μας, είναι η πίεση που ασκούν χρόνια για καλυτέρευση της εικόνας των αδέσποτων ζώων.

Αγαπημένοι φίλοι πιέζουμε τους Δήμους να εφαρμόσουν προγράμματα στείρωσης περίθαλψης εμβολιασμού . Είναι ζήτημα όλων των φιλόζωων.

ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ - CREATIVE PROJECTS

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…

https://youtu.be/B9Rw2Vz6abY «Ζωντανός θρύλος» στον χώρο της, κρίνοντας από τις δεκάδες σημαντικές βραβεύσεις και διακρίσεις, η συνιδιοκτήτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Mideast Travel ενός από τα μεγαλύτερα Ταξιδιωτικά Πρακτορεία της Ευρώπης,…

https://youtu.be/EYt97hTwo7w Υποψήφια Ευρωβουλευτής με το Κόμμα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ» του Ανδρέα Λοβέρδου, Χειρουργός – Μαστολόγος – Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, η Λυδία Ιωαννίδου Μουζάκα μίλησε στο OnCamera.gr, δίδοντας το προσωπικό της…

https://youtu.be/YGFh03BN0eI Δικηγόρος – Συνήγορος συγγενών θύματος στην τραγωδία που έλαβε χώρα τον Ιούλη του 2018 στην ευρύτερη περιοχή του Ματιού, ο Γιάννης Καραγκούνης, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του On Camera και…