Ο Δήμος Μαραθώνος σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Αθήνας – Γ. Γεννηματάς, διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή 4 Απριλίου 2021 στο Αθλητικό και Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Μάκρης, Λεωφόρος Μαραθώνος 196 (πρώην Αμερικανική Βάση). Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί από τις 9.00 το πρωί ως και τις 14.00 το μεσημέρι.
Καλούμε τους δημότες μας να στηρίξουν την πρωτοβουλία του Δήμου, ειδικά την παρούσα περίοδο που η αλληλεγγύη πρέπει να περισσεύει. Ο αγώνας των υγειονομικών συνεχίζεται και χρειάζεται η αρωγή όλων μας, καθώς οι ανάγκες για αίμα είναι μεγάλες.
Τι πρέπει να ξέρει ο υποψήφιος εθελοντής αιμοδότης:
· Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-62 ετών, μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 3-4 φορές το χρόνο.
· Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης είναι 450 ml και αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά σε ένα μήνα.
· Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοδοσία πριν περάσουν τρεις μήνες από την προηγούμενη.
· Η αιμοδοσία είναι τελείως ακίνδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.
· Κανένα φάρμακο δεν υποκαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζονται οι ασθενείς.
· Δεν αιμοδοτούν όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους, αρρυθμίες, υπέρταση, αυτοάνοσα νοσήματα, νεοπλασίες, αιματολογικές νόσους, επιληψία, ανεπάρκεια G6PD, χρόνιες λοιμώξεις, ψυχικές νόσους, διαβήτη, χρόνιες νόσους, ανεπάρκειες οργάνων ή όσοι νομίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουν εκτεθεί στον ιό που προκαλεί AIDS.
Οδηγίες για τον αιμοδότη ΠΡΙΝ την αιμοδοσία
· Καλό είναι η αιμοδοσία να γίνεται όταν ο αιμοδότης είναι ξεκούραστος και έχει συμπληρώσει τις φυσιολογικές ώρες ύπνου.
· Πριν την αιμοδοσία πρέπει να έχει προηγηθεί ελαφρύ γεύμα (π.χ. πρωινό).
· Δεν πρέπει να έχει καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.
· Δεν πρέπει να έχει πάρει φάρμακα τις τελευταίες μέρες πριν από την αιμοδοσία.
· Κάθε πρόβλημα υγείας πρέπει να συζητείται με τον υπεύθυνο ιατρό, ο οποίος κρίνει τελικά την καταλληλότητα της αιμοδοσίας.
Οδηγίες για τον αιμοδότη ΜΕΤΑ την αιμοδοσία
· Μετά την αιμοδοσία ο αιμοδότης πρέπει να ακολουθεί τις συμβουλές του νοσηλευτικού προσωπικού.
· Να πάρει την τροφή που του προσφέρεται. Να μην αποχωρήσει από το Τμήμα αιμοδοσίας πριν του το επιτρέψει το υπεύθυνο προσωπικό.
· Να μην καπνίσει για 1ώρα.
· Να μην οδηγήσει για 1 ώρα.
· Να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της αιμοδοσίας.
· Να πάρει περισσότερα υγρά και καλό γεύμα την ημέρα της αιμοδοσίας.
· Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών την ημέρα της αιμοδοσίας.
· Σε περίπτωση αιμορραγίας από το σημείο φλεβοκέντησης, ο αιμοδότης θα πρέπει να σηκώσει το χέρι ψηλά και να εφαρμόσει πίεση.
· Ο επίδεσμος μπορεί να αφαιρεθεί μετά από 2-3 ώρες.
· Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία ο αιμοδότης μπορεί να απευθύνεται στο νοσηλευτικό προσωπικό ή στο γιατρό της αιμοδοσίας.
Ο εθελοντής αιμοδότης έχει τα παρακάτω «οφέλη»:
· Πάνω από όλα είναι το αναντικατάστατο συναίσθημα του αλτρουϊσμού και της προσφοράς και η αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας.
· Η δωρεάν και υποχρεωτική εξέταση του αίματος του δότη για ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του αίματος (π.χ. ηπατίτιδες, ΑΙDS, σύφιλη κ.α.). Σημείωση: η ενημέρωση γίνεται μόνο σε προσωπική βάση.
· Η αιμοδοσία συμβάλλει στην ανανέωση των κυττάρων του αίματος και είναι διαδικασία αναζωογόνος για τον οργανισμό μας.
· Η απόκτηση κάρτας Εθελοντή Αιμοδότη στην οποία αναγράφονται οι αιμοληψίες που συμμετείχε ο δότης καθώς και η Ομάδα αίματος.
Υπεύθυνος της εθελοντικής αιμοδοσίας είναι ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα υγείας κ. Ζορμπάς Γεώργιος.