Με την υποσχετική ότι έως στις 10 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την πολυθρύλητη χρηματοδότηση ΕΣΠΑ των 330 εκατ. ευρώ και πως οι εκταμιεύσεις θα γίνουν έως το τέλος του ίδιου μήνα, οι επαγγελματίες της εστίασης ετοιμάζονται να ανοίξουν τα μαγαζιά τους τη Δευτέρα, 3 Μαΐου.
Όχι όμως όλοι. Το δικό τους «Γολγοθά» ζουν αυτές τις μέρες χιλιάδες επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι δραστηριοποιούνται με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 56.30.10.04. περιμένοντας με αγωνία τις διευκρινήσεις που θα περιέχει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την επαναλειτουργία της εστίασης.
Ο λόγος είναι ότι με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, ο ΚΑΔ 56.30.10.04, ήτοι τα καφέ μπαρ, εξαιρούνται από την επανεκκίνηση της εστίασης στις 3 Μαΐου, γεγονός που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών.
Προκειμένου να μην λειτουργήσουν τα κέντρα διασκέδασης, ο πιο συχνός κύριος ΚΑΔ των καφέ –εστιατορίων έμεινε εκτός λένε οι επιχειρηματίες, μην μπορώντας να δουλέψουν ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.
Την ίδια στιγμή όμως, μια καφετέρια με ΚΑΔ 56.30.10.07 μπορεί να σερβίρει το βράδυ ποτά, λειτουργώντας ως μπαρ. Επίσης μια ταβέρνα με κύριο ΚΑΔ 56.10 μπορεί να σερβίρει ποτά, όπως και τα μεζεδοπωλεία, τα ουζερί, τα ζυθοπωλεία κ.λπ., όχι όμως ο συγκεκριμένος ΚΑΔ, μόνο λόγω της λέξης «μπαρ».
Μάλιστα, η πρωτοβουλία Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης σε επιστολή που απέστειλε στον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη θέτει θέμα νόθευσης του ανταγωνισμού.
Το ίδιο αναφέρει και η Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης επισημαίνοντας ότι «θα έχουμε σε γειτονικά καταστήματα σερβίρισμα ποτών σε όσους έχουν 56.10 και απαγόρευση σε όσους έχουν 56.30».
Τo θέμα των αποκλεισμών που δημιουργεί το κριτήριο των ΚΑΔ θέτει και η πρωτοβουλία Estiasi Greece σε σχετική ανακοίνωσή της.
Όλοι ελπίζουν ότι θα επικρατήσει η λογική και στη σχετική ΚΥΑ, η οποία αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εκδοθεί έως τη Μεγάλη Πέμπτη, να υπάρξουν οι απαραίτητες διευκρινήσεις.
Η μάχη των ΚΑΔ
Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση, θα ανοίξουν μόνο οι επιχειρήσεις που έχουν ως κύριο έναν από τους εξής ΚΑΔ:
56.10 (εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία κ.λπ.)
56.30.10.03 (αναψυκτήρια)
56.30.10.06 (καφενεία χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια)
56.30.10.03 (αναψυκτήρια)
56.30.10.07 (καφετέριες)
56.30.10.14 (παραδοσιακά καφενεία).
Δεν θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις με κύριο ΚΑΔ:
56.21 (δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις – catering) και
56.30 (υπηρεσίες ποτών – bar)
Θα πρέπει να πιστοποιείται από το Taxis ότι ο ΚΑΔ με βάση τον οποίο θα λειτουργεί κάθε επιχείρηση, αποτελεί την κύρια δραστηριότητα πριν την 1η Μαρτίου 2020.
Σημειώνεται ότι τα τραπεζοκαθίσματα θα τοποθετηθούν μόνο σε εξωτερικούς χώρους, υπαίθριους και ημιυπαίθριους με πρόβλεψη για τη χρήση τμήματος πεζοδρομίου και πλατειών όπου είναι εφικτό. Ωστόσο, απαγορεύεται η χρήση ημιυπαίθριων στεγασμένων χώρων (π.χ. μπροστά σε τζαμαρίες ή ανοίγματα), όπως ίσχυε πέρυσι.
Το αγκάθι του ωραρίου
Ακόμη ένα σημείο του νέου κανονιστικού πλαισίου για την επαναλειτουργία της εστίασης είναι το ωράριο. Τα καταστήματα θα λειτουργούν έως τις 11 το βράδυ, ενώ θα μπορούν να ανοίγουν ξανά μετά τις 5 το πρωί. Κατά το διάστημα που τα μαγαζιά θα παραμένουν κλειστά, θα απαγορεύεται η εκτέλεση παραγγελιών take away.
Ωστόσο, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν την υπηρεσία delivery, με εξαίρεση τη διανομή αλκοολούχων ποτών (μπίρα, κρασί, αποστάγματα) ή cocktail. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, θα προβλεφθεί εύλογο χρονικό διάστημα για να προλαβαίνουν οι πελάτες να επιστρέφουν στην κατοικία τους μετά τις 23.00.
Πως θα γίνει ο εφοδιασμός
Εκτός του ωραρίου, οι καταστηματάρχες θέτουν κι άλλα ζητήματα:
– Πώς θα γίνει ο εφοδιασμός των καταστημάτων εν μέσω τόσο αργιών.
– Κάποιοι εργοδότες δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν το self test των εργαζομένων τους.
– Υπάρχει φόβος ότι η εστίαση μπορεί να κατηγορηθεί για την αύξηση του ιικού φορτίου χωρίς να φταίει.
– Αρκετοί από τους εργαζόμενους που βρίσκονται εδώ και μήνες σε αναστολή, δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους.
– Υπάρχει πρόβλεψη για τους ΚΑΔ που δεν θα επαναλειτουργήσουν;
– Τι θα γίνει στην περίπτωση όπου ένα μαγαζί εστίασης το οποίο συμπεριλαμβάνεται στους ΚΑΔ επαναλειτουργίας, αποφασίσει να μη λειτουργήσει γιατί δεν έχει εξωτερικό χώρο ή γιατί η επαναλειτουργία κρίνεται ουσιαστικά ζημιογόνα;
ΟΤ.gr
* Γράφει η Ξανθή Βούλγαρη