
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η συζήτηση για τα F-35
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, από το οποίο η Τουρκία αποκλείστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της προμήθειας του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400. Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνάντησής του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ερντογάν τόνισε τη σημασία της πληρωμής που έχει γίνει για τα F-35.
Η δήλωση του Ερντογάν
Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν δήλωσε: «Υπενθύμισα στον πρόεδρο Τραμπ ότι πληρώσαμε για τα αεροσκάφη F-35. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις». Αυτή η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια μιας δεξίωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2025, στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, με αφορμή την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Η αναφορά του Ερντογάν δείχνει τη συνεχιζόμενη ανησυχία της Τουρκίας σχετικά με την κατάσταση του προγράμματος F-35.
Οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ
Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν μια περίπλοκη σχέση, η οποία έχει επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών επιλογών της Τουρκίας και της προμήθειας του S-400. Η δήλωση του Ερντογάν υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η Τουρκία στην απόκτηση των F-35 και την επιθυμία της να διατηρήσει έναν ενεργό ρόλο στο πρόγραμμα αυτό. Η κατάσταση αυτή συνεχίζει να είναι ένα κρίσιμο θέμα στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.