Ραφήνα, 24/1/23
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ Α.Α.15 ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ 24/1/23
(με αίτημα να διαβαστεί από τον πρόεδρο του Δ.Σ., σε περίπτωση που δε μας επιτραπεί η συμμετοχή και παρέμβασή μας σε αυτό)
Με την από 7.12.2022 αίτησή μας 68 κάτοικοι και σύλλογοι της περιοχής είχαμε ζητήσει την ανάκληση της απόφασης 174/2022 του Δημοτικού Συμβουλίου για παραχώρηση 12 στρεμμάτων δημοτικών εκτάσεων στην εταιρία ΙΝΤΡΑΚΑΤ για χρήση εργοταξίου.
ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
Κατ΄αρχήν διαμαρτυρόμαστε για το γεγονός ότι δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά μας για σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου δια ζώσης και με τη συμμετοχή των κατοίκων και φορέων που υπογράφουν την αίτηση προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην τοπική κοινωνία να εκφράσει την άποψή της για μία απόφαση που θα επηρεάσει αρνητικά τη ζωή όλων των κατοίκων της Ραφήνας για τα επόμενα τουλάχιστον 7 χρόνια. Αυτή η στοιχειώδης δημοκρατική απαίτηση, που αποτελεί και υποχρέωση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν έγινε σεβαστή. Τουναντίον, το Δ.Σ. συγκλήθηκε με το σύστημα της τηλεδιάσκεψης, κατ’ επίκληση της νομοθεσίας για τον Covid, ενώ βέβαια η πανδημία δεν εμπόδισε να γίνει στο Δημαρχείο η κοπή της πίτας δια ζώσης.
Καταγγέλλουμε επίσης την σκόπιμη καθυστέρηση της σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου πολύ πέραν της προθεσμίας του ενός μήνα (5/1/2023) από την υποβολή της σχετικής αίτησής μας. Αυτό έγινε προφανέστατα προκειμένου η απόφαση παραχώρησης να χρησιμεύσει εν τω μεταξύ ως «κάλυμμα» για την εκτέλεση των παράνομων και αυθαίρετων εργασιών που έγιναν από τότε μέχρι σήμερα στις εκτάσεις αυτές.
ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
Κατ’αρχήν η σημερινή ανάκληση, εφόσον ψηφιστεί από το ΔΣ, δεν ικανοποιεί την ουσία του αιτήματος των 68 κατοίκων και φορέων που ήταν ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΣΕ ΖΩΝΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ 6 ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΓΕΙΤΝΙΑΣΗ ΜΕ ΟΙΚΙΣΜΟ (Αύρα). Η απόφαση αυτή δεν αίρεται με τη διενέργεια διαγωνισμού για εκμίσθωση των ίδιων δημοτικών εκτάσεων για την ίδια χρήση(εργοταξίου).
Η απόφαση 174/2022 παραχώρησης των επίμαχων εκτάσεων στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ είναι παράνομη επειδή: α) οι παραχωρούμενες εκτάσεις αποτελούν κατά το μεγαλύτερο τμήμα τους ζώνη Πρασίνου Α της Ζ.Ο.Ε. Μεσογείων χαρακτηρισμένη με Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 199/Δ/2003), στην οποία επιτρέπεται η χρήση μόνο για καθιστικά και όχι βέβαια για εργοτάξιο και β) γιατί έγινε απευθείας μίσθωση χωρίς τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας δημοπράτησης. Για τους λόγους αυτούς έχει προσβληθεί με προσφυγή στον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Μετά την άσκηση της προσφυγής μας και της αίτησής μας, το Δ.Σ. με την υπ’ αρ. 191/2022 απόφασή του αποφάσισε τη διενέργεια διαγωνισμού εκμίσθωσης των ίδιων ακριβώς εκτάσεων και για την ίδια ακριβώς διάρκεια, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ. Αποφασίστηκε δηλαδή από το ΔΣ διαγωνισμός εκμίσθωσης των ΗΔΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΕΚΤΑΣΕΩΝ!!! Και η απόφαση αυτή προσβλήθηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση, φορείς και κατοίκους της περιοχής στο Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης επειδή: α)πρόκειται για ζώνη πρασίνου Α, β)η συνεδρίαση του Δ.Σ. μη νόμιμα έγινε δια περιφοράς και εκτός ημερήσιας διάταξης με επίκληση δήθεν κατεπείγοντος γ)βασίστηκε σε μη νόμιμη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ και δ) πρόκειται για κατάχρηση εξουσίας/διαδικασίας. Ήδη ο Δήμος έχει κληθεί από το Συντονιστή της Αποκεντρωμένης να στείλει χωρίς καμία καθυστέρηση τις απόψεις του.
Εν τω μεταξύ με κάλυμμα την ήδη υπό ανάκληση παράνομη παραχώρηση, η εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ έχει ήδη εγκατασταθεί στις επίμαχες εκτάσεις, όπου έχουν γίνει παράνομες και αυθαίρετες εργασίες:
- πλήρης αποψίλωση των εκτάσεων και παράνομη διάνοιξη δρόμου προς το νεκροταφείο
- δύο παράνομες τσιμεντοστρώσεις που έγιναν χωρίς ανάρτηση αριθμού οικοδομικής αδείας στο χώρο
- εγκατάσταση τουλάχιστον 4 κοντέινερ της εταιρίας ΙΝΤΡΑΚΑΤ
- εναπόθεση των βλαστικών που βρίσκονταν στο χώρο διαχείρισης βλαστικών του Δήμου σε παρακείμενο οικόπεδο (συμβολή οδών Αύρας και Αφροδίτης) που δεν ανήκει στις παραχωρημένες εκτάσεις, προκειμένου να αρχίσει η εκτέλεση εργασιών από την ΙΝΤΡΑΚΑΤ στο χώρο διαχείρισης βλαστικών του Δήμου.
Η ανάκληση της παράνομης απόφασης 174/2022 σήμερα, δεν απαλλάσσει όσους την ψήφισαν από τις πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες παράβασης καθήκοντος, αφού βάσει αυτής ήδη εκτελέστηκαν παράνομες εργασίες και έχει ήδη προκληθεί δύσκολα επανορθώσιμη περιβαλλοντική βλάβη.
Πολλώ δε μάλλον, που ακόμη διατηρείται σε ισχύ η δεύτερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (191/2022) εκμίσθωσης των ίδιων επίμαχων εκτάσεων ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΡΗΣΗ (εργοταξίου) σε περιοχή που η εν λόγω χρήση απαγορεύεται από δύο Προεδρικά Διατάγματα (ΦΕΚ199/Δ/2003 ΖΟΕ Μεσογείων και ΦΕΚ498/Δ/2021 οριοθέτησης ρέματος Ραφήνας). Βάσει δε της απόφασης αυτής μεθοδεύθηκε η διαδικασία του «φωτογραφικού» διαγωνισμού εκμίσθωσης, που ήδη κηρύχθηκε δύο φορές άγονος προκειμένου να ακολουθήσει στη συνέχεια απευθείας ανάθεση στην επωφελούμενη εταιρεία.
Ως προς το κοινωνικό σκέλος της υπόθεσης, η επιλογή των συγκεκριμένων δημοτικών εκτάσεων για κατασκευή εργοταξίου στο κέντρο της Ραφήνας, ανάμεσα σε 6 σχολεία, σε άμεση γειτνίαση με τον οικισμό Αύρα, δίπλα στο κοιμητήριο και στην οδό Ευβοϊκού που αποτελεί βασικό οδικό άξονα προς το λιμάνι, ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, πρόκειται : - να δημιουργήσει κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη, ιδιαίτερα στην πρόσβαση των περιοχών της νότιας Ραφήνας προς το κέντρο αλλά και στην πρόσβαση των γονέων ολόκληρης της Ραφήνας που καθημερινά μεταφέρουν με αυτοκίνητα τα παιδιά τους στα πέριξ του εργοταξίου σχολεία
- να θέσει σε κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων τους πλέον των 1000 μαθητών που καθημερινά θα διέρχονται με τα πόδια από την οδό Χρ.Σμύρνης ανάμεσα σε δεκάδες αυτοκίνητα, φορτηγά και μηχανήματα έργου
- να υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών και των κατοίκων του παρακείμενου οικισμού Αύρα από τα καυσαέρια, το θόρυβο, τη σκόνη (στο ΚΑΕΚ δίπλα στην εκκλησία της Παναγίτσας θα γίνεται και εναπόθεση χωματουργικών) και από την μετατροπή μίας από τις λίγες πλέον περιοχές πρασίνου στο κέντρο της Ραφήνας σε άσφαλτο και τσιμέντο
- να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών από πλημμύρες, αφού οι επίμαχες εκτάσεις δίπλα στο νεκροταφείο βρίσκονται ολόκληρες ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ και ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ που θεσμοθετήθηκαν με το «ΠΔ οριοθέτησης ρέματος Ραφήνας» στα πλαίσια του έργου ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ-ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ, οριοθέτηση που ο ίδιος ο εργολάβος του έργου καταπατά με τη συναίνεση του Δήμου!!!
Σας εφιστούμε την προσοχή ότι α)η έναρξη του έργου διευθέτησης του ρέματος Ραφήνας ξεκινά ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΡΙΘΕΙ Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ, ενώπιον του οποίου έχει προσβληθεί από συλλόγους και κατοίκους της περιοχής και εκδικάζεται στις 26/4/23 και β)οποιαδήποτε παρέμβαση στο ρέμα πριν από την κρίση του ΣτΕ, καθίσταται εξαιρετικά επικίνδυνη για την ασφάλεια πολιτών και περιουσιών σε περίπτωση πλημμύρας.
Ενημερώνουμε το Δ.Σ. ότι έχουμε ήδη προβεί και θα προβούμε έτι περαιτέρω σε καταγγελίες ενώπιον και άλλων δημόσιων αρχών και δικαστηρίων.
Με επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μας
ΖΗΤΑΜΕ
- Να ανακληθούν και οι δύο αποφάσεις (174/2022 και 191/2022) του Δημοτικού Συμβουλίου για την παραχώρηση/εκμίσθωση των επίμαχων εκτάσεων για μη επιτρεπόμενη χρήση εργοταξίου.
- Να αποδοθεί ο χώρος στον Δήμο Ραφήνας και να αποκατασταθεί η προτέρα κατάσταση (απομάκρυνση των κοντένειρς, τσιμεντοστρώσεων κλπ.)