Ο Ισίδωρος Μάδης, Δήμαρχος Παιανίας για δεύτερη συνεχόμενη φορά εκλεγμένος Δήμαρχος το 2023, απαντά στα επίκαιρα προβλήματα της έρευνας του OnCamera.gr για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δίνει το πλαίσιο δράσης του Δήμου Παιανίας πάνω σε αυτά.
Της Εβίτας Χρυσολούρη
1. Τι μέτρα έχετε πάρει φέτος για την πυροπροστασία. Τι άποψη έχετε για την εφαρμογή του νέου νόμου περί ευθύνης και μέτρων πρόληψης των Δήμων;
Η φετινή αντιπυρική περίοδος ήταν γνωστό αρκετά νωρίς ότι θα ήταν μια από τις δυσκολότερες των τελευταίων πολλών ετών. Μια πολιτική απόφαση συνέβαλε ώστε να γίνει ακόμα πιο δύσκολη, αναφέρομαι στον καθαρισμό των ιδιωτικών οικοπέδων επ’ απειλή προστίμων που κινητοποίησε χιλιάδες ιδιοκτήτες δημιουργώντας συνθήκες χάους σε όλους τους δήμους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανυπαρξίας διαβούλευσης. Με την έκτακτη επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών επήλθε μια ομαλότητα αλλά και πάλι διαταράχθηκε από την παράταση που δόθηκε. Σας διαβεβαιώνω πως οι υπηρεσίες των δήμων και τα ιδιωτικά συνεργεία εργάζονται με στόχο την αποκατάσταση της εικόνας των δήμων και την προστασία των τοπικών κοινωνιών, απαιτείται όμως χρόνος. Σε ότι αφορά τα μέτρα για την αντιπυρική περίοδο αυτά καθορίζονται κεντρικά από την πολιτεία. Εκείνο που εμείς εγκαίρως πράξαμε είναι η προετοιμασία των υπηρεσιών, εξασφαλίσαμε το αξιόμαχο των οχημάτων, φροντίσαμε για τον εξοπλισμό που χρειάζεται η ομάδα Πολιτικής Προστασίας. Ο Δήμος Παιανίας και ως μέλος της οικογένειας του ΣΠΑΥ έχει την τύχη να έχει πρόσβαση σε υλικοτεχνική υποδομή την οποία αξιοποιούμε.
Φέτος για πρώτη φορά έχουμε και την υποστήριξη από τα drone του Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενώ σε χρήση μπαίνουν και οι θερμικές κάμερες του ΣΠΑΥ.
2. Πως αντιμετωπίζετε το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης στους Δήμους; Έχετε προβεί σε κάποιο στρατηγικό σχεδιασμό για την εξασφάλιση πόρων για τα δημόσια έργα;
Είναι δύο διαφορετικά ζητήματα αυτά που αναφέρετε. Η υποχρηματοδότηση αφορά τις υποχρεώσεις των ΟΤΑ που μεταφέρονται από την Πολιτεία δίχως τη μεταφορά των απαραίτητων πόρων. Αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα όλους.
Διεκδικήσεις υπήρχαν και υπάρχουν, σε κεντρικό επίπεδο μέσω των ενώσεών μας και φυσικά της ΚΕΔΕ. Η υποχρηματοδότηση δεν συνδέεται με τα έργα άμεσα. Για αυτά υπάρχουν εργαλεία που κάθε δήμος μπορεί να αξιοποιήσει και ο Δήμος Παιανίας το πράττει υποβάλλοντας μελέτες σε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο. Δεν είναι τυχαίο ότι τα έργα που είναι σε εξέλιξη ή σε προετοιμασία στον Δήμο Παιανίας ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 60.000.000 ευρώ και συνεχίζουμε. Αρκεί αυτό όμως; Όχι όσο οι υπηρεσίες μας είναι υποστελεχωμένες, όταν η τεχνική μας υπηρεσία για παράδειγμα δεν έχει επαρκή αριθμό μηχανικών με αποτέλεσμα να καθυστερούμε καλούμενοι στο ενδιάμεσο να αντιμετωπίσουμε και τις ανατιμήσεις που προκύπτουν.
3. Υπάρχει συνεργασία με τους δήμους και σε ποιο επίπεδο; Επιδιώκετε την συνεργασία και την σύμπραξη των δήμων της περιοχής σας στην διεκδίκηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και σε ποιο ιδιαίτερο θέμα;
Ανέκαθεν υπήρχε συνεργασία μεταξύ των ΟΤΑ τόσο μέσω των επίσημων οργάνων όσο και απευθείας, είτε επίσημα είτε ανεπίσημα. Να γνωρίζετε ότι οι καλές πρακτικές ενός δήμου αποτελούν τον οδικό χάρτη και για άλλους. Τα τελευταία χρόνια μέσω των ΑΟΤΑ έχει δημιουργηθεί το πλαίσιο για ακόμα στενότερη συνεργασία. Ο Δήμος Παιανίας είναι μέλος αναπτυξιακής μέσω της οποίας διεκδικεί τα μέγιστα για τους δημότες και διευκολύνει διαδικασίες μέσω των δυνατοτήτων που μας παρέχει ο νόμος.
4. Τον τελευταίο καιρό έχουμε αυξανόμενα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, βίας ανηλίκων, σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Μάλιστα με την αυστηριοποίηση του νόμου για την ενδοοικογενειακή βία, τα νέα στοιχεία δείχνουν τεράστια αύξηση των περιστατικών. Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου πώς παρεμβαίνει προκειμένου να βοηθήσει και πως αντιμετωπίζετε ως τοπική αυτοδιοίκηση αυτό το κοινωνικό πρόβλημα;
Μόλις πριν λίγες μέρες ο Δήμος Παιανίας υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με το Χαμόγελο του Παιδιού επωφελούμενος από την μακρά εμπειρία του οργανισμού, εξασφαλίζοντας για τους δημότες του έτοιμες δομές και υποστηρίζοντας όσους έχουν πραγματική ανάγκη.
Μέρος της συμφωνίας αφορά την πρόληψη, εκεί που πρέπει να πέσει το βάρος όλων μας. Η κοινωνική μας υπηρεσία παρεμβαίνει ανά περίπτωση, ελέγχει όπως απαιτείται καταγγελίες και πληροφορίες και κινητοποιείται όπου επιβάλλεται. Να σημειώσω παρόλα αυτά ότι οι υπηρεσίες ενός δήμου έχουν σαφές πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται. Όταν η πολιτεία αδυνατεί να παρέμβει ουσιαστικά δεν μπορούμε να περιμένουμε να λύσει το πρόβλημα μια συνήθως υποστελεχωμένη υπηρεσία.
5. Σε ποια πεδία βλέπετε να υπάρχει ανάγκη για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα; Ποιές ανάγκες δεν καλύπτονται με το ήδη υπάρχον προσωπικό; Η εξαγγελία για επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ -όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο- θα λύσει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στους Δήμους;
Δεν είναι μόνο οι επιτάχυνση των διαδικασιών. Πρέπει να δούμε και ποιους προσλαμβάνουμε. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε και διαχρονικές δυσκολίες. Προσλαμβάνεις μηχανικό με αμοιβή υποδεέστερη του ιδιωτικού τομέα και εν τέλει δεν αποδέχεται ποτέ την πρόσληψη μιας και στην ελεύθερη αγορά θα εξασφαλίσει μεγαλύτερες αποδοχές. Σίγουρα θα προκύψει βελτίωση διότι όταν ο κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να περιμένει 1-2 χρόνια μέχρι να οριστικοποιηθεί η πρόσληψη, αυτονόητο είναι πως στο ίδιο διάστημα θα αναζητήσει εργασία. Και σήμερα υπάρχουν θέσεις για καταρτισμένο προσωπικό. Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα υπάρχει, ο νόμος μας δίνει τη δυνατότητα και έτσι καλύπτονται τα κενά που απειλούν την εύρυθμη λειτουργία μας.
6. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Δήμοι είναι πιο κοντά στους πολίτες έχοντας μια άμεση επαφή και εικόνα για την καθημερινότητά τους. Πως καταγράφετε την ακρίβεια στην καθημερινότητα των δημοτών σας και με ποιο τρόπο οι Δήμοι θα μπορούσαν να ελαφρύνουν τα έξοδα μιας οικογένειας;
Η ακρίβεια είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο γίνεται εντονότερο στη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Γνωρίζω από το ίδιο μου το σπίτι την πραγματικότητα την οποία φυσικά μου επιβεβαιώνουν δημότες με τους οποίους είμαι σε καθημερινή επαφή. Αντιλαμβάνονται βέβαια και οι ίδιοι ότι δεν είναι στις αρμοδιότητες του δήμου να παρέμβει σε τέτοιο επίπεδο. Το μόνο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε κάποια τέλη. Όμως αυτό θα είχε άμεσες συνέπειες στη λειτουργία μας. Από την αποκομιδή των απορριμμάτων μέχρι τις συντηρήσεις των σχολείων. Ας γίνει κατανοητό πως ένας δήμος δεν επιχορηγείται. Οι ΚΑΠ καλύπτουν τις ανάγκες μισθοδοσίας αλλά όχι εξ ολοκλήρου. Κάτι που θα μπορούσε να γίνει και δεν σας κρύβω πως το προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια είναι μια σχετική ενεργειακή αυτονομία. Ίσως πολύ σύντομα να έχουμε κάποια καλά νέα να ανακοινώσουμε όμως θα μου επιτρέψετε να μην επεκταθώ περαιτέρω σήμερα.