ΕΡΕΥΝΑ του OnCamera.gr – 6 μήνες στο τιμόνι της Αυτοδιοίκησης Γιάννης Μυλωνάκης Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής

ΕΡΕΥΝΑ του OnCamera.gr – 6 μήνες στο τιμόνι της Αυτοδιοίκησης Γιάννης Μυλωνάκης Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής

ΕΡΕΥΝΑ του OnCamera.gr – 6 μήνες στο τιμόνι της Αυτοδιοίκησης Γιάννης Μυλωνάκης Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής

Ο Γιάννης Μυλωνάκης ανήκει στη νέα γενιά δημάρχων αλλά με σημαντική εμπειρία στον Δήμο Αγίας Παρασκευής, ενώ προέρχεται και από οικογένεια με μακρόχρονη πορεία στην Δημοτική Αρχή Αγίας Παρασκευής.

Διετέλεσε πετυχημένος πρόεδρος του πολιτιστικού και αθλητικού Οργανισμού της Αγίας Παρασκευής επί δημαρχίας Βασίλη Γιαννακόπουλου, διοργανώνοντας πλήθος αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Εκλέχθηκε από ένα πλατύ μέτωπο δημοτών από διάφορους χώρους, κυρίως όμως στηρίχθηκε από τη νέα γενιά. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον Γιάννη Μυλωνάκη όπως και για άλλους νέους δημάρχους, να καταφέρει να διοικήσει ένα Δήμο με μακροχρόνια παγιωμένες διοικήσεις και να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις της εποχής και τις ανάγκες της κοινωνίας. Ας δούμε τι μας απάντησε στα 6 ερωτήματα που του θέσαμε για τους 6 μήνες στο τιμόνι του Δήμου Αγίας Παρασκευής.

Της Εβίτας Χρυσολούρη

1. Τι μέτρα έχετε πάρει φέτος για την πυροπροστασία. Τι άποψη έχετε για τον νέο νόμο για την πυροπροστασία περί ευθύνης και των μέτρων πρόληψης των Δήμων?

Με στοχευμένες δράσεις, επίλυση χρόνιων εκκρεμοτήτων αλλά και την υιοθέτηση σύγχρονων πρακτικών, θέσαμε από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, σε ύψιστη προτεραιότητα τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Με στόχο την αποτελεσματικότερη θωράκιση της πόλης αλλά και των περιουσιών των πολιτών, δόθηκε  έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη προετοιμασία  του Δήμου, καθώς και στην ενίσχυση της συνεργασίας του με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να διασφαλιστεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός, σε περίπτωση ανάγκης.  Σε αυτό το πλαίσιο, πολύ έγκαιρα ολοκληρώθηκαν οι αποψιλώσεις τόσο των οικοπέδων του Δήμου όσο και όσων ιδιωτών δεν είχαν μεριμνήσει για τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους. Ο Δήμος παρέλαβε από τον ΣΠΑΥ 1 ακόμη πυροσβεστικό όχημα, με τον στόλο πλέον να αριθμεί 3 οχήματα, δημιουργήθηκε Μητρώο Ευάλωτων Ομάδων Πολιτών προκειμένου να απομακρυνθούν κατά προτεραιότητα σε περίπτωση κινδύνου, δόθηκε προτεραιότητα στην εκπόνηση του σχεδίου πολιτικής Προστασίας «ΙΟΛΑΟΣ» και στο «Ειδικό Σχέδιο Οργανωμένης Απομάκρυνσης Πολιτών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών» και εκπονήθηκε ειδικό εξειδικευμένο για το Δήμο, σχέδιο πρόληψης δασικών πυρκαγιών, το οποίο εφαρμόζεται ανάλογα με τον ημερήσιο δείκτη επικινδυνότητας.  Επιπρόσθετα μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» βρίσκεται σε εξέλιξη ανοικτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός ύψους 600χιλ. Ευρώ για την προμήθεια πληροφοριακών συστημάτων έκτακτων αναγκών, εξοπλισμού επιτήρησης, επικοινωνιακού εξοπλισμού και εκπαίδευσης του προσωπικού, ενώ εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο, κατόπιν αιτήματος μας, το ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ, για χρηματοδότηση δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών, που θα επιβραδύνουν ή και θα ανακόψουν μία πυρκαγιά που απειλεί κατοικημένες περιοχές. Παράλληλα βέβαια συνεχίζουμε τις καθημερινές περιπολίες σε όλο τον Υμηττό σε συνεργασία και με τους εθελοντές μας.

2. Πως αντιμετωπίζετε το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης στους Δήμους? Έχετε προβεί σε κάποιο στρατηγικό σχεδιασμό για την εξασφάλιση πόρων για τα δημόσια έργα?

Αναμφισβήτητα η έλλειψη επαρκών πόρων στην Αυτοδιοίκηση είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που δεν βοηθά στην προσπάθεια μας να αντιμετωπίσουμε καθημερινά προβλήματα αλλά και να αναβαθμίσουμε στο βαθμό αλλά και στον χρόνο που θα θέλαμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας προς τους πολίτες. Ωστόσο έχοντας ως προτεραιότητα τη δημιουργία υποδομών με αναπτυξιακό πρόσημο προκειμένου η πόλη μας να γίνει πιο λειτουργική και πιο βιώσιμη για τους κατοίκους της, θα εστιάσουμε στη διεκδίκηση πόρων. Αυτό ωστόσο απαιτεί προετοιμασία. Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν, το 2024 είναι για εμάς έτος εσωτερικής οργάνωσης, στοχευμένων δράσεων βελτίωσης της καθημερινότητας και διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων προκειμένου να κάνουμε το πρόγραμμα μας πράξη. Δεσμευθήκαμε στους πολίτες ότι η πόλη μας θα αλλάξει και αυτή μας την υπόσχεση θα την τηρήσουμε στο ακέραιο.


3. Υπάρχει συνεργασία με τους δήμους και σε ποιο επίπεδο? Επιδιώκετε την συνεργασία και την σύμπραξη των δήμων της περιοχής σας στην διεκδίκηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και σε ποιο ιδιαίτερο θέμα ?

Πιστεύουμε πολύ στις διαδημοτικές συνεργασίες οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις έχουν φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, πάντοτε προς όφελος των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο θα επιδιώξουμε τη συνεργασία με όμορους Δήμους, με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας σε τομείς, όπως είναι η ψηφιακή ανάπτυξη των πόλεων, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αλλά και η πολιτική προστασία. Παράλληλα βέβαια και με τη δρομολόγηση κοινών δράσεων ενημερωτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε ζητήματα που αφορούν τους νέους αλλά και κοινωνικού χαρακτήρα. Με δεδομένο μάλιστα ότι έχω τη χαρά και την τιμή να είμαι Αντιπρόεδρος στον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ)αλλά και μέλος στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), τέτοιου είδους συνεργασίες ήδη δρομολογούνται προς όφελος και του Δήμου μας.

4. Τον τελευταίο καιρό έχουμε αυξανόμενα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, βίας ανηλίκων, σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η αστυνομία. Μάλιστα με την αυστηριοποίηση του νόμου για την ενδοοικογενειακή βία τα νέα στοιχεία δείχνουν τεράστια αύξηση των περιστατικών. Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου πως παρεμβαίνει προκειμένου να βοηθήσει και να αντιμετωπίσετε ως τοπική αυτοδιοίκηση αυτό το κοινωνικό πρόβλημα?

Ως Δήμος Αγίας Παρασκευής από τις πρώτες κιόλας ημέρες της θητείας μας αναλάβαμε συγκεκριμένη πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του bullying με στόχο, σε συνεργασία και με όλους τους αρμόδιους φορείς, να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό το φαινόμενο, το οποίο δυστυχώς στην πόλη μας παρουσιάζει έξαρση τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο έχουμε δώσει έμφαση για αυτό και με πρωτοβουλία μου δημιουργήσαμε και αντιδημαρχία που ασχολείται αποκλειστικά με αυτά τα θέματα.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τα θύματα και δεσμευόμαστε πως θα προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες δράσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και πρόληψης, προκειμένου να «φύγει» ο φόβος από την πόλη μας. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς, καθώς είμαι πεπεισμένος πως η απάντηση σε αυτά τα φαινόμενα, που πέφτουν ως βαριά σκιά στην κοινωνία μας, είναι η αλληλεγγύη. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να το νικήσουμε.

5. Σε ποια πεδία βλέπετε να υπάρχει ανάγκη για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα πρωτίστως ? Ποιές ανάγκες δεν καλύπτονται με το ήδη υπάρχον προσωπικό? Η εξαγγελία για επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο θα λύσει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στους Δήμους?

Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να αποτελέσει μια γρήγορη και αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, σε  τομείς όπως η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, η καθαριότητα και άλλοι.  Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διασφάλιση κατάλληλων μηχανισμών ελέγχου και αξιολόγησης των υπηρεσιών που παρέχονται από τους ιδιώτες, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα και η αποτελεσματικότητά τους. Σε ότι αφορά στο δεύτερο ερώτημα σας, σίγουρα η επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ θα βοηθήσει, καθώς οι χρονοβόρες διαδικασίες που υπάρχουν εδώ και χρόνια και η ατελείωτη γραφειοκρατία, αποτελούν ένα «αγκάθι» στην προσπάθεια της Αυτοδιοίκησης να επιτελέσει το θεσμικό της ρόλο.

6. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Δήμοι είναι πιο κοντά στους πολίτες έχοντας μια άμεση επαφή και εικόνα για την καθημερινότητά τους. Πως καταγράφετε την ακρίβεια στην καθημερινότητα των δημοτών σας και με ποιο τρόπο οι Δήμοι θα μπορούσαν να ελαφρύνουν τα έξοδα μιας οικογένειας?

Αναμφισβήτητα το θέμα της ακρίβειας αποτελεί ίσως το  μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή ως χώρα. Ως Δήμος Αγίας Παρασκευής και αναγνωρίζοντας τις δραματικές συνέπειες και προεκτάσεις του προβλήματος συνεχίζουμε να λειτουργούμε τις Κοινωνικές Δομές, όπως είναι το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο αλλά και το κοινωνικό μαγειρείο στο οποίο μάλιστα πρόσφατα, ολοκληρώσαμε και εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και ανακατασκευής. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε αυτές τις κοινωνικές δομές αλλά και να δρομολογήσουμε συνεργασίες με κυβερνητικούς αλλά και κοινωνικούς φορείς για την υλοποίηση προγραμμάτων που θα ενισχύσουν την ομπρέλα προστασίας των ευάλωτων συμπολιτών μας. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επιβεβαιώνει τον θεσμικό της ρόλο ως ακρογωνιαίο στήριγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτυγχάνοντας δύο καθοριστικές νίκες σε κορυφαία ζητήματα για ΔΕΥΑ και ΝΟΚ» Αυτό σημειώθηκε…

Στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου για το 2025, που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος. «Προβλέπονται έργα ύψους 32.500.000…

Συνεχίζεται το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων απο τον Δήμο στην Αγία Παρασκευή. Την Κυριακή 22/12 στις 17:30. θα πραγματοποιηθεί χριστουγεννιάτικη συναυλία από το Δημοτικό Ωδείο με τίτλο «…Τρίγωνα Κάλαντα…». H…