
Επιθεώρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης
Σήμερα το πρωί, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) πραγματοποίησε έφοδο στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, με σκοπό να διενεργήσει έλεγχο στις πληρωμές που έχουν γίνει από τον οργανισμό για την περίοδο 2014-2025. Η παρέμβαση αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον οργανισμό, καθώς οι πληρωμές για διάφορα προγράμματα βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης.
Διαδικασία και επιπτώσεις του ελέγχου
Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης, το προσωπικό του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει τεθεί στη διάθεση του κλιμακίου της OLAF, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία του ελέγχου. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ελληνικό οργανισμό, ο έλεγχος αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει καθυστερήσεις στις προγραμματισμένες πληρωμές του οργανισμού.
Προγράμματα που επηρεάζονται
Οι πληρωμές που σχετίζονται με τις οφειλές του 2024, όπως είναι τα προγράμματα για τη μελισσοκομία και τον οίνο, καθώς και οι αποζημιώσεις για τα φερτά υλικά και τις ζωοτροφές, βρίσκονται στην τελική ευθεία. Ωστόσο, η τρέχουσα επιθεώρηση από την OLAF ενδέχεται να επηρεάσει αυτές τις διαδικασίες, προκαλώντας καθυστερήσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους παραγωγούς και τους αγρότες που περιμένουν τις πληρωμές τους.