Ο Δήμαρχος Νισύρου, κ. Χριστοφής, έτυχε θερμής υποδοχής κατά την επίσκεψή του στους Δήμους Μπόντρουμ, Γιάταγαν και τον Μητροπολιτικό Δήμο Μούγκλα της Τουρκίας. Η επίσκεψη ξεκίνησε από το Μπόντρουμ την Παρασκευή 31 Μαΐου. Η Αντιδήμαρχος Emel Calkaloglu, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο κ. Ταμέρ Μανταλίτσι, υποδέχτηκε τον κ. Κορωναίο στο Δημαρχείο. Ο κ. Μανταλίτσι, που εξελέγη στις τελευταίες εκλογές της 31ης Μαρτίου 2024 με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας και της φιλίας μεταξύ των πολιτών Ελλάδας και Τουρκίας κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής αναμνηστικών δώρων. Στη συνέχεια, παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν του Δημάρχου Νισύρου σε τοπικό εστιατόριο.
Αμέσως μετά, ο Δήμαρχος Νισύρου, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο του Δημάρχου Γιαταγάν, κ. Tarcan Oguz, συγγραφέα, αναχώρησε για το Γιαταγάν. Εκεί τον υποδέχτηκε ο ομόλογός του, κ. Μεσούτ Γκουνάι. Η συνάντηση στο Δημαρχείο του Γιαταγάν περιλάμβανε διεξοδική συζήτηση για δράσεις που θα ενισχύσουν τους δεσμούς μεταξύ των πολιτών του Γιαταγάν και της Νισύρου. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με δείπνο προς τιμήν του Δημάρχου Νισύρου.
Το Σάββατο 1 Ιουνίου, ο κ. Κορωναίος επισκέφθηκε τον Μητροπολιτικό Δήμο των Μούγλων, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Αχμέτ Αράς, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Στη συνάντηση, στην οποία παρευρέθηκαν και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μούγλων, συζητήθηκε η προοπτική συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Νισύρου και των δήμων Γιαταγάν και Μούγλων. Τονίστηκε η σημασία των κοινών δράσεων για την προώθηση της αμοιβαίας γνώσης και κατανόησης μεταξύ των πολιτών και των πολιτισμών. Οι ανταλλαγές επισκέψεων μεταξύ των πολιτών της επαρχίας Μούγλας και της Νισύρου αναμένεται να ενισχύσουν τις φιλικές σχέσεις και να προσφέρουν εμπειρίες στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων. Η συζήτηση συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος σε τοπικό εστιατόριο.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Δήμαρχος επισκέφθηκε το αρχαίο θέατρο της Στρατονίκειας, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο του Γιαταγάν. Οι εργασίες αναστήλωσης στο θέατρο υπογραμμίζουν την ιστορική σημασία της Στρατονίκειας, η οποία, σύμφωνα με τον επικεφαλής των ανασκαφών καθηγητή Bilal Söğüt του Πανεπιστημίου Pamukkale, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πόλεις στη νοτιοδυτική Μικρά Ασία. Η Στρατονίκεια, η μεγαλύτερη μαρμάρινη πόλη στον κόσμο, ιδρύθηκε από τον Σελευκίδη βασιλιά Αντίοχο Α’ τον Σωτήρα (281-261 π.Χ.) και έλαβε το όνομά της από τη σύζυγό του, Στρατονίκη. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της ιστορικής ζωής της, κατοικήθηκε κυρίως από ελληνικούς πληθυσμούς ή πληθυσμούς που μιλούσαν ελληνικά.
Την Κυριακή, ο κ. Κορωναίος, συνοδευόμενος από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επισκέφθηκε διάφορες περιοχές των Μούγλων, περιλαμβανομένων μονάδων παραγωγής ελαιόλαδου και λατομείων μαρμάρου. Η επαρχία Μούγλα είναι ο δεύτερος κορυφαίος παραγωγός λευκού μαρμάρου στον κόσμο, μετά την ιταλική επαρχία Carrara.
Τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, οι Δήμαρχοι Νισύρου και Γιαταγάν υπέγραψαν το Συμφωνητικό Συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων, το οποίο ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νισύρου την 17 Ιουνίου.
Το συμφωνητικό περιλαμβάνει:
- Συνεργασία μεταξύ διοικητικών οργανισμών στους τομείς Πολιτισμού, Εκπαίδευσης, Υγείας, Τουρισμού και Προστασίας του Περιβάλλοντος,
- Διοργάνωση φιλικών αγώνων και αθλητικών εκδηλώσεων,
- Φεστιβάλ μουσικών εκδηλώσεων,
- Συνεργασία μαθητών μέσω του προγράμματος “Erasmus”,
- Εκδρομές πολιτών και από τις δύο πλευρές, κ.α.
Ο κ. Κορωναίος προσκάλεσε τους δύο Δημάρχους στη Νίσυρο, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να παρευρεθούν στο συνέδριο «Βιώσιμες Λύσεις σε Περιόδους Μετάβασης (SuST)», που θα διεξαχθεί από 7 έως 10 Ιουλίου 2024. Επίσης, συμφώνησαν να οργανώσουν από κοινού ένα συνέδριο με θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Ο κ. Κορωναίος θα επισκεφθεί τα Μούγλα στις 23 Ιουλίου, για να συμμετάσχει στο Συνέδριο με θέμα τη Μουσική και τη Λογοτεχνία, όπου θα παρευρεθούν λογοτέχνες και μουσικοί από Ελλάδα και Τουρκία.
Η πρωτοβουλία αυτή του Δημάρχου Νισύρου, κ. Χριστοφή Κορωναίου, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας και της φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μέσω της ανάπτυξης κοινών δράσεων και της ανταλλαγής πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών εμπειριών, ενισχύονται οι δεσμοί μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών. Οι προσπάθειες αυτές καθιστούν τη Νίσυρο πρωτοπόρο σε πρωτοβουλίες που προάγουν τη συνεργασία και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.