
Επείγουσα ανάγκη για μεταρρύθμιση στη γεωργία και τη διατροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο
Μια νέα έκθεση τονίζει την επείγουσα ανάγκη για δράση στον τομέα των τροφίμων, προκειμένου το Ηνωμένο Βασίλειο να ανακάμψει από την οικονομική του κρίση, να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια για το NHS, να διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια τροφίμων και να εκπληρώσει τις κλιματικές δεσμεύσεις του. Η έκθεση με τίτλο “Οδικός Χάρτης για την Ανθεκτικότητα: Ένα Σχέδιο Τροφίμων για το Ηνωμένο Βασίλειο το 2050” απαιτεί ριζική μεταρρύθμιση σε κλίμακα και ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αναγκαία δράση για την αποφυγή κρίσεων
Η έκθεση προειδοποιεί ότι αν δεν δράσουμε άμεσα, οι αλλαγές θα επιβληθούν από τις αυξανόμενες πιέσεις και το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθεί σε συνεχή κρίση, με σοκ στις τιμές των τροφίμων, κλιματικές καταστροφές και υποβάθμιση της οικονομικής παραγωγικότητας. Αντιθέτως, η άμεση δράση θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να καθορίσει το μέλλον του, εστιάζοντας σε τρεις βασικές μεταρρυθμίσεις: πιο ανθεκτική γεωργία, πιο έξυπνη χρήση γης και πιο υγιεινές διατροφές. Η κυβέρνηση καλείται να αναλάβει ηγετικό ρόλο με “αποφασιστική και συντονισμένη δράση”.
Στρατηγικές και προτάσεις για το μέλλον
Η έκθεση προτείνει 10 βασικές συστάσεις και ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2050. Δημοσιεύεται σε μια περίοδο που η παγκόσμια συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του συστήματος τροφίμων ανανεώνεται, όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής EAT-Lancet. Ο Neil Ward, συντονιστής της έκθεσης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του East Anglia, δήλωσε ότι η επίτευξη αυτής της μεταρρύθμισης μπορεί να δημιουργήσει ένα σύστημα τροφίμων όπου όλοι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν πρόσβαση σε υγιεινές και βιώσιμες τροφές.
Μέσω αυτών των τριών μεταρρυθμίσεων, μπορούμε να μειώσουμε την πίεση στο NHS και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζήσουν πιο υγιείς και οικονομικά ενεργούς ζωές. Η φύση θα ανθίσει, οι εκπομπές θα μειωθούν και η γεωργία θα γίνει πιο ανθεκτική και ασφαλής για τις μελλοντικές γενιές.
Η έκθεση έχει τη στήριξη 150 επιστημόνων και επαγγελματιών του κλάδου από ερευνητικά ιδρύματα, γεωργία, φιλανθρωπικές οργανώσεις και τη βιομηχανία τροφίμων, και είναι το αποτέλεσμα τριών ετών εργασίας από το δίκτυο AFN Network+, ένα έργο που χρηματοδοτείται από την UK Research and Innovation (UKRI).
Η έκθεση τονίζει ότι το σύστημα τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σημαντική πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και θα γίνει η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών μέχρι τη δεκαετία του 2040. Ταυτόχρονα, οι κακές διατροφές κοστίζουν στην οικονομία 268 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως σε άμεσες και έμμεσες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, ενώ 7,2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε νοικοκυριά με ανασφάλεια τροφίμων.
Η έκθεση καλεί σε μεταρρύθμιση σε τρεις βασικούς τομείς και προτείνει 10 προτεραιότητες δράσης, καλώντας την κυβέρνηση να συνεργαστεί με γεωργούς, εταιρείες τροφίμων και τοπικές αρχές. Κάθε καθυστέρηση καθιστά τη μεταρρύθμιση πιο δύσκολη και δαπανηρή. Οι καθηγητές Tim Benton και Charlotte Deane υπογραμμίζουν τη σημασία της συνεργασίας όλων των μερών για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται στην έκθεση.