«Κούρεμα» έως 70% προτείνουν οι servicers στα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με τις επίμαχες μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις να τηρούνται από σχεδόν οκτώ στους 10 δανειολήπτες με εξαίρεση μία μικρή… ανάπαυλα λόγω της υγειονομικής κρίσης.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. των Εταιριών Διαχείρισης
Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, κ. Αναστάσιο Πανούση, από τα δύο δισ. ευρώ που έχουν ρυθμίσει και αφορούν κατά 2/3 δάνεια σε νοικοκυριά και κατά ένα 1/3 δάνεια σε επιχειρήσεις, το ύψος του haircut προσεγγίζει το ποσοστό του 65 – 70%. «Άρα, η συντριπτική πλειοψηφία των ρυθμίσεων που έχουμε κάνει είναι βιώσιμες και μακροπρόθεσμες», ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή και συνέχισε: «Αναφορικά με την τηρησιμότητα των ρυθμίσεων, οι οποίες έχουν γίνει, η μεγάλη πλειοψηφία των δανειοληπτών – και αναφέρομαι και στα τραπεζικά, αλλά και στα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια που διαχειριζόμαστε – η μεγάλη πλειοψηφία τηρεί τις ρυθμίσεις και για τις δύο μεγάλες κατηγορίες δανείων. Στα στεγαστικά κυμαίνεται στο 75% – 80% και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η τηρησιμότητα είναι στο 70% με 75%».
Όσον αφορά στους πλειστηριασμούς, ο κ. Πανούσης υπογράμμισε πως αυτοί δεν είναι αυτοσκοπός. «Πρώτα και πάνω απ’ όλα βρίσκουμε λύσεις. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο είναι ένα πρόβλημα και η επιδίωξή μας είναι να βρούμε τρόπο να εξυπηρετηθεί βιώσιμα και μακροπρόθεσμα. Γιατί; Επειδή αυτό είναι και η επαγγελματική μας υποχρέωση, αλλά και το οικονομικό μας όφελος. Τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως, παράδειγμα, οι πλειστηριασμοί, είναι μόνο η έσχατη λύση. Δεν θέλουμε να φτάνουμε εκεί και δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ούτε φυσικά το δικό μας, αφού είναι λύσεις κοστοβόρες και χρονοβόρες», κατέληξε.