Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα γιόρτασε και φέτος ο Δήμος Διονύσου την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, παρόντος του Δημάρχου Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη, μελών της Διοίκησης και του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων των τοπικών αρχών, Νομικών Προσώπων, φορέων, καθώς και χιλιάδων συμπολιτών μας.
Ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε και στις 7 Δημοτικές Ενότητες του Δήμου, με σημαιοστολισμούς, δοξολογίες, επιμνημόσυνες δεήσεις, καταθέσεις στεφάνων και μαθητικές παρελάσεις από τα περήφανα νιάτα του Δήμου μας.
Στον Άγιο Στέφανο, ανήμερα του εορτασμού, οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής ξεκίνησαν με τη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου & Αγίου Στεφάνου, χοροστατούντος του εφημερίου π. Χρυσοβαλάντη. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων από το Δήμαρχο Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη, εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής, πολιτικών κομμάτων, δημοτικών Παρατάξεων, Αρχών, φορέων και συλλόγων καθώς και μαθητών σχολείων, παρουσία του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Στεφάνου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδημάρχων, Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων, καθώς και Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας. Την Περιφέρεια Αττικής εκπροσώπησε η Εντεταλμένη Σύμβουλος κ.Γεωργία Βλάχου ενώ παρέστησαν ο Διοικητής της 651 ΑΒΥΠ Συνταγματάρχης κ.Παναγιώτης Γκιώνης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Διονύσου κ.Νικόλαος Νούσας κ.α.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την εκφώνηση του πανηγυρικού της Ημέρας από το Δήμαρχο Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη, και την κεντρική μαθητική παρέλαση, με τελετάρχη τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Στεφάνου Δημήτρη Μπαμπανίκα. Στις εορταστικές εκδηλώσεις συμμετείχε και η Φιλαρμονική του Δήμου Διονύσου.
Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Γιάννη Καλαφατέλης, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Αγαπητοί μου συμπολίτες,
Σήμερα ο ελληνισμός, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, γιορτάζει μία από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας του έθνους μας.Tην επέτειο του ηρωικού ΟΧΙ, της 28ης Οκτωβρίου του 1940.
Ενός περήφανου ΟΧΙ, που είπε ο ελληνικός λαός απέναντι στον Ιταλό εισβολέα, επιδεικνύοντας ενότητα, αποφασιστικότητα, και απαράμιλλη γενναιότητα.
Η Ελλάδα, αν και μικρή χώρα, απέδειξε τη μεγαλοσύνη της. Ο τότε πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς, εκφράζοντας τη λαϊκή βούληση, απέρριψε χωρίς δεύτερη σκέψη το τελεσίγραφο του Μουσολίνι, με το οποίο ζητούσε απροκάλυπτα τη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων μέσα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, κατά παράβαση της εθνικής μας κυριαρχίας.
83 χρόνια μετά, αυτό το αδιαπραγμάτευτο και περήφανο ΟΧΙ μας οδηγεί και μας εμπνέει.
H επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940, αποτελεί ημέρα ύψιστης τιμής, μνήμης αλλά κι ένα ιστορικό ορόσημο για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, καθώς συμβολίζει τον ηρωικό αγώνα των προγόνων μας για την ελευθερία.
Είναι, ακόμη, ημέρα εθνικής υπερηφάνειας.
Γιατί οι Έλληνες, είπαν ένα μεγαλειώδες και αδιαπραγμάτευτο «ΟΧΙ» απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό, αλλά και ενάντια σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού και μισαλλοδοξίας.
Η 28η Οκτωβρίου, ξαναζωντανεύει τις αλησμόνητες στιγμές δόξας της ιστορίας του έθνους μας. Στα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας γράφτηκαν ένδοξες και ηρωικές σελίδες.
Αυτή την πορεία προς το μέτωπο, έχει αποτυπώσει με γλαφυρότητα και ο μεγάλος νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Στο ΟΧΙ του 1940 ,όμως, έχουν αναφερθεί κι άλλοι σημαντικοί ποιητές και πεζογράφοι, όπως ο Κωστής Παλαμάς, ο Κώστας Βάρναλης, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Άγγελος Σικελιανός και ο Γιάννης Ρίτσος.
Ο ελληνισμός, στην μακρά πορεία του, δεν πτοήθηκε ποτέ από την αριθμητική υπεροχή της ύλης και του πλήθους. Γέννησε τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, και για αυτά τα ιδανικά πάντα θα μάχεται και θα νικά.
Το έπος του ’40 είναι το φωτεινό παράδειγμα της ελληνικής δύναμης και γενναιότητας προς όλο τον κόσμο, αλλά και η υπενθύμιση, προς εμάς τους νεότερους, όλων των αξιών οι οποίες εκείνη τη δύσκολη εποχή κράτησαν όρθιο τον Ελληνισμό και που συνεχίζουν να μας εμπνέουν και να μας καθοδηγούν έως και σήμερα».