
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία και οι δηλώσεις του Εντουάρ Φιλίπ
Μια σημαντική ρήξη έχει προκύψει μεταξύ πρώην συμμάχων στη Γαλλία, καθώς ο Εντουάρ Φιλίπ, πρώην πρωθυπουργός και κεντρική φιγούρα του μακρονισμού, εξέφρασε την ανάγκη ο Εμανουέλ Μακρόν να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί το πολιτικό αδιέξοδο που βιώνει η χώρα. Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο RTL, ο Φιλίπ τόνισε ότι δεν υποστηρίζει μια άμεση και βίαιη παραίτηση του προεδρικού αξιώματος, αλλά πιστεύει ότι θα πρέπει να ανακοινωθεί η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Η προοπτική πρόωρων εκλογών
Ο Φιλίπ υπογράμμισε ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν μετά την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2026, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για μια σωστή προεκλογική εκστρατεία. Ο ίδιος έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές, καθιστώντας τον έναν από τους κύριους διεκδικητές της διαδοχής του Μακρόν. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Φιλίπ έχει πιθανότητες να φτάσει στον δεύτερο γύρο, αντιμετωπίζοντας τον υποψήφιο της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης.
Η πολιτική κατάσταση και οι αντιδράσεις
Η δήλωση του Φιλίπ έρχεται σε μια περίοδο όπου η πολιτική κρίση στη Γαλλία έχει ενταθεί. Η κυβέρνηση του Σεμπαστιέν Λεκορνί παραιτήθηκε μόλις 14 ώρες μετά τον σχηματισμό της, αποτελώντας την τρίτη κυβέρνηση που αποτυγχάνει μέσα σε ένα χρόνο. Οι πιέσεις που δέχεται ο Φιλίπ από το κεντρώο κόμμα Horizons, το οποίο ίδρυσε το 2021, τον οδηγούν να διαφοροποιηθεί από τον πρόεδρο και να παρουσιαστεί ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Πολλοί συνεργάτες του τον προτρέπουν να εκμεταλλευτεί αυτή τη συγκυρία.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 51% των Γάλλων πιστεύει ότι μια παραίτηση του Μακρόν θα μπορούσε να συμβάλει στην εκτόνωση της πολιτικής κρίσης, ενώ το 26% θεωρεί ότι θα την επιδείνωνε. Αν ο Μακρόν αποφασίσει να αποχωρήσει, οι νέες εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν εντός 20 έως 35 ημερών. Η θητεία του προεδρεύοντος λήγει το 2027, αλλά η τρέχουσα πολιτική αναταραχή μπορεί να τον αναγκάσει να αποχωρήσει νωρίτερα.