«Καπέλο» μέχρι και 25% έναντι της τελευταίας τιμής με την οποία μίσθωναν το ακίνητο τους, βάζουν ορισμένοι ιδιοκτήτες στα ακίνητά τους, με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν κατά πολύ την εύρεση κατοικίας από τους ενοικιαστές.
Την ώρα που η ακρίβεια έχει χτυπήσει κόκκινο, η εκρηκτική άνοδος των τιμών ενέργειας έχει τορπιλίσει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και το ξέφρενο ράλι των καυσίμων μοιάζει να μην έχει…τερματισμό, κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων στη Θεσσαλονίκη προχωρούν σε αυξήσεις – φωτιά των μισθωμάτων κατά την ανανέωση ή κατά την υπογραφή νέου συμβολαίου.
Ζητούσαν αυξήσεις και πριν τη λήξη των συμβολαίων
Όπως λένε γνώστες του real estate, κάποιοι ιδιοκτήτες (σε καμία περίπτωση δεν αφορά το σύνολο των εκμισθωτών) βάζουν «καπέλο» μέχρι και 25% έναντι της τελευταίας τιμής με την οποία μίσθωναν το ακίνητο τους.
Η τακτική αυτή είχε ξεκινήσει από πέρυσι, καθώς ιδιοκτήτες διαμερισμάτων ζητούσαν αυξήσεις ακόμη και 20% για μισθώσεις που σε κάποιες περιπτώσεις δεν είχαν λήξει(!), σύμφωνα με πληροφορίες από το voria.gr.
Το αποτέλεσμα ήταν η απαίτηση των εκμισθωτών να… πέφτει σαν κεραυνός στα αφτιά των ενοικιαστών, με κάποιους μάλιστα εξ αυτών να δίνουν τα χρήματα που τους ζητούνταν και κάποιους άλλους να αναζητούν νέα στέγη.
Πλέον κάποιοι ιδιοκτήτες που επιλέγουν να αυξήσουν τα μισθώματα τους, αδιαφορώντας για τη γενικότερη ακρίβεια και δυσκολία των ενοικιαστών να ανταπεξέλθουν, το κάνουν είτε κατά την υπογραφή νέου συμβολαίου, είτε κατά την ανανέωση του.
Δίλημμα αν θα πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα ή το ενοίκιο
Αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες που εκτιμούν πως η εύρεση κατοικίας με προσιτό ενοίκιο και μάλιστα με το τίμημα της να βρίσκεται σε αντιστοιχία με την κατάσταση του ακινήτου, αποτελεί… τζόκερ. Επιπλέον εκτιμούν πως ο ενοικιαστής πιθανότατα θα αναγκαστεί να αποδεχθεί την αιτούμενη αύξηση, διότι δεν υπάρχουν πολλές επιλογές και παράλληλα μια μετακόμιση έχει μεγάλο κόστος.
«Οι ασφυκτικές συνθήκες που βιώνουμε λόγω της ακρίβειας κάνουν πολλούς μισθωτές να μπαίνουν στο δίλημμα αν θα πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα ή το ενοίκιο. Κατά συνέπεια η όποια αιτούμενη αύξηση μοιάζει ουτοπική. Οι ιδιοκτήτες δεν θα έπρεπε να μπαίνουν στη διαδικασία αυξήσεων εν μέσω της οικονομικής δυσπραγίας που βιώνει σημαντικός αριθμός νοικοκυριών» σημειώνει μιλώντας στη Voria.gr o συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας Κώστας Γεωργάκος υπογραμμίζοντας πως συνήθως όσοι έχουν έναν συνεπή μισθωτή αποφεύγουν κατά την ανανέωση του μισθωτηρίου να του ζητήσουν αύξηση. Ωστόσο όπως εξηγεί υπάρχουν και κάποιοι που ζητούν αυξήσεις από 20% έως 25% με τη λήξη του συμβολαίου ή όταν πρόκειται για καινούργια μίσθωση.
Μάλιστα όταν αφορά νέα μίσθωση όπως λέει ο κ. Γεωργάκος υπάρχουν δύο περιπτώσεις, είτε ο εκμισθωτής να βρει ενδιαφερόμενο που θα του το νοικιάσει το ακίνητο του, ίσως και λίγο χαμηλότερα από την αρχικά αιτούμενη τιμή, αλλά δεν αποκλείεται σε βραχύ χρονικό διάστημα να βρεθεί με απλήρωτα ενοίκια, είτε να προσαρμοστεί τελικά στα δεδομένα της αγοράς, αφού, όμως, περάσουν τρείς έως πέντε μήνες και διαπιστώσει πως δεν πρόκειται να βρει εκμισθωτή για το διαμέρισμα του στο ποσό που ζητά.
Υψηλό το κόστος στέγασης για τους Έλληνες
Τσουχτερό είναι το κόστος στέγασης για τους Έλληνες, όπως καταγράφεται και σε έρευνα της Eurostat το 2019, σύμφωνα με την οποία το 62,1% των ενοικιαστών στη χώρα μας δαπανούσαν άνω του 50% του εισοδήματος τους για το κόστος στέγασης.
Το αντίστοιχο ποσοστό στη Ρουμανία ήταν 29,4%,στην Ισπανία 26,2%,στη Βουλγαρία 24,2%, στη Πορτογαλία 14,5%, στην Γερμανία 10%, στη Γαλλία 8,6% και στη Κύπρο μόλις 4,4%. Σήμερα, μετά την ραγδαία αύξηση των ενοικίων, την εκτίναξη του πληθωρισμού και την ενεργειακή κρίση, το κόστος στέγασης έχει αυξηθεί ραγδαία.
Στο μεταξύ, πρόσφατη έρευνα της ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει ότι 4 στα 10 νοικοκυριά βρίσκονται σε στεγαστική κρίση, ήτοι το 40% του πληθυσμού της χώρας μας, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 9,2%, με δεύτερη χώρα στην Ευρώπη την Βουλγαρία με 17,4%.