Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία έλαβε θετικό πρόσημο από Αθήνα και Άγκυρα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θολώνει το καλό κλίμα με νέες του δηλώσεις. Τα θαλάσσια πάρκα αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την γείτονα αναφέρει ο Χακάν Φιντάν.
Συνέχεια στην προσπάθεια «γκριζοποίησης» του Αιγαίου δίνει η Τουρκία, με αφορμή τα «Θαλάσσια Πάρκα», μία κίνηση που μαρτυρεί πώς η Άγκυρα δεν παραιτείται από τις παράλογες αξιώσεις της, παρά το γεγονός πώς μετά την συνάντηση των δύο ηγετών, έχει βρεθεί ένα κοινός τόπος για συζητήσεις σε «θέματα που συμφωνούμε».
Η τουρκική διπλωματία επανέρχεται στο ζήτημα των θαλάσσιων πάρκων υπογραμμίζοντας πώς τέθηκαν οι επιφυλάξεις της Άγκυρας σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Χακάν Φιντάν δήλωσε «ότι δεν πρόκειται για ένα αθώο περιβαλλοντικό σχέδιο στα μάτια μας, ότι αν προχωρήσει, θα μπει σε θέματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα, που είναι μια κόκκινη γραμμή που μας προβληματίζει, και ότι δεν θα το δεχτούμε. Υπήρξε επίσης κατανόηση της αρχής, ότι δεν πρέπει να γίνουν εκατέρωθεν μονομερή βήματα χωρίς να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα».
Η πρώτη αντίδραση από την γείτονα ήρθε στις αρχές Απριλίου, θέτοντας ζήτημα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου εγείρει και πάλι η Τουρκία, με αφορμή τις εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο.
Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε λόγο τότε για «καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες».
Η Ελλάδα προχωρά στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων
Σύμφωνα με την κυβέρνηση η Ελλάδαθα προχωρήσει στη δημιουργία των θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο, καθώς αφορούν θέμα κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και η συγκεκριμένη απόφαση έχει να κάνει με περιβαλλοντολογικούς καθαρά σκοπούς.
Η Αθήνα διαμηνύει πώς «η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά της δικαιώματα» με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη να τονίζει επανειλημμένως ότι «είναι ζητήματα τα οποία ανάγονται στην ελληνική κυριαρχία και αφορούν στην πραγματικότητα τη βιωσιμότητα όχι απλά της Ελλάδας, αλλά του πλανήτη».
Αυτή τη στιγμή, το σχέδιο βρίσκεται σε φάση μελέτης για τον καθορισμό των τεχνικών περιβαλλοντικών κριτηρίων. Όταν ολοκληρωθούν, τότε τα θαλάσσια πάρκα αναμένεται να τοποθετηθούν στον χάρτη. Για την Αθήνα αποτελούν την επιτομή της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος.
Θέματα κυριαρχίας δεν ήταν μέσα στην ατζέντα της συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη -Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η θέση της Αθήνα είναι ξεκάθαρη όπως και σε ό, τι αφορά την άσκηση των δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων, δεν υπάρχει κανένα αντάλλαγμα.
Η πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και οι δύο πλευρές να μπορούν να συζητούν σε ένα πνεύμα διαβουλευτικό, με στόχο οι διαφωνίες να μην οδηγούν σε εντάσεις ενώ παράλληλα επιδιώκουν να προωθηθεί η θετική ατζέντα με αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες.
Την ίδια ώρα ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν αναφέρθηκε στην συνάντησή του με τον Γιώργο Γεραπετρίτη δηλώνοντας «με τον Έλληνα ομόλογό μου, συζητάμε πολύ άνετα πολλά θέματα που σχετίζονται με θέματα ασφάλειας, ιδιαίτερα το πρόβλημα του Αιγαίου και το πρόβλημα των μειονοτήτων. Πώς μπορούμε να λύσουμε τα τρέχοντα προβλήματα, πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε τα χρόνια προβλήματα, τι μπορεί να γίνει για να αποτραπεί η αύξηση της τρέχουσας έντασης, αυτά δουλεύονται και υλοποιούνται τόσο στη βάση ιδεών όσο και στη βάση της εγκαθίδρυσης ενός μόνιμου συστήματος .Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τα δύο μέρη ότι ένας μηχανισμός για τη μείωση της έντασης λειτουργεί σήμερα».
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας αναμένεται να συναντηθούν ξανά στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον.
ΠΗΓΗ: cnn.gr