Εμβόλιο: Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν νοσήσει, οι έγκυες και οι θηλάζουσες

Εμβόλιο: Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν νοσήσει, οι έγκυες και οι θηλάζουσες

Εμβόλιο: Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν νοσήσει, οι έγκυες και οι θηλάζουσες

||

Σύσταση σε όσους έχουν νοσήσει, να αναβάλουν για τρεις μήνες τον εμβολιασμό, καθώς έχουν αντισώματα – Εμβόλιο μπορούν να κάνουν και όσοι έχουν αλλεργίες, σε νοσοκομείο και σε συνεννόηση με τον γιατρό τους – Οι 7 περιοχές με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο – Ανησυχία για Δυτική Αττική, Βοιωτία, Λέσβο, Κάλυμνο, Ροδόπη, Αργολίδα και Χαλκιδική – Ιδιαίτερος προβληματισμός για την Αττική

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης, το «παρών» έδωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος αναφέρθηκε στις περιοχές με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τον εμβολιασμό, τόσο για τις έγκυες και για όσους έχουν νοσήσει, αλλά και για όσους παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις, έδωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Μαρία Τσολιά.

 

Πιο αναλυτικά οι δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια:

«Σήμερα διενεργήθηκαν 35.000 τεστ. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Επιτροπή, ο μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών είναι 657 κρούσματα την ημέρα και ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 46 έτη. Εδώ και 15 ημέρες παρουσιάζεται αύξηση στις ηλικίες 35-55 έτη. Μας προβληματίζουν αυτά τα στοιχεία.

Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζονται στη Δυτική Αττική, τη Βοιωτία, τη Λέσβο, την Κάλυμνο, τη Ροδόπη, την Αργολίδα και τη Χαλκιδική. Η προσοχή μας στην Αττική, που είναι η μεγαλύτερη περιφερειακή ενότητα.

Η κάλυψη στις ΜΕΘ μειώνεται και συνεχίζεται η μεγάλη προσπάθεια».

Η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, αναφέρθηκε στον εμβολιασμό και στις παρενέργειες.

Όπως δήλωσε, δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ θάνατος από εμβόλιο σε όλον τον πλανήτη.

Όσο για τις αλλεργικές παρενέργειες, είπε πως «έχουν παρουσιαστεί 21 αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Ορισμένες, δε, εκτιμάται ότι εκδηλώθηκαν εξαιτίας του άγχους για το εμβόλιο ή τη βελόνα. Η ουσία που προκαλεί αναφυλαξία είναι μία και υπάρχει σε πολλά καλλυντικά. Μπορούν να κάνουν το εμβόλιο όσοι έχουν αλλεργίες, αλλά σε νοσοκομείο και σε συνεννόηση με τον γιατρό τους.  Οι αλλεργίες σε τρόφιμα, κατοικίδια και ξηρούς καρπούς, δεν συνιστούν αντένδειξη.

Οι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης είναι περίπου μία ανά ένα εκατ. δόσεις.

Συχνά δεχόμαστε ερωτήματα για το αν πρέπει να εμβολιαστούν άτομα που έχουν προσβληθεί. Η έρευνα έδειξε ότι το εμβόλιο δεν προκαλεί πρόβλημα, άρα μπορούν να εμβολιαστούν. Έχει αποδειχθεί ότι όσοι έχουν νοσήσει, η ανοσία διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες. Γι’ αυτό συστήνεται αυτά τα άτομα, να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους για τρεις μήνες.

Όσον αφορά στις έγκυες, στις έρευνες για το εμβόλιο δεν συμμετείχαν έγκυες, αλλά μετά έγινε γνωστό ότι ήταν έγκυες και δεν υπέστησαν καμία επιπλοκή. Η τεχνολογία mRΝΑ δεν έχει επίδραση στο έμβρυο, διότι δεν εισχωρεί στο έμβρυο».

 

ygeiamou.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

Ο Δήμος Πεντέλης προχωράει στον δρόμο της αντιπλημμυρικής προστασίας και της περιβαλλοντικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το κράτος, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων για…

Χθες, Τρίτη 12 Νοεμβρίου, ο Δήμος Σαρωνικού έκανε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, υπογράφοντας τη σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση δύο σχολείων και ενός κοινοτικού κτίσματος του Δήμου…