Από την ημέρα που ο Έλον Μασκ γνωστοποίησε μέσω του Twitter την πρόθεσή του να αγοράσει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, και την κατάθεση της σχετικής προσφοράς, αναζητεί διάφορες αιτιάσεις προκειμένου να απεμπλακεί από το deal. Έτσι η υπόθεση αυτή έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, με τη σχετική πενθήμερη δίκη να έχει προγραμματιστεί για τις 17 Οκτωβρίου.
Πλέον, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος επιδιώκει να καθυστερήσει τη δίκη με την αιτιολογία δεν θα είχε νόημα να αγοράσει το Twitter «αν οδεύουμε προς τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Αυτή η φράση περιλαμβάνεται σε ιδιωτικά έγγραφα που ήρθαν στο φως, κατά τη διάρκεια ακρόασης σχετικά με το αίτημα που κατατέθηκε την Τρίτη από την πλευρά του Μασκ για αναβολή της δίκης. Πρόκειται επί της ουσίας για γραπτά μηνύματα που στάλθηκαν στις 8 Μαΐου σε τραπεζίτη της Morgan Stanley, η οποία χρηματοδοτεί μέρος της συμφωνίας του Μασκ.
Σε αυτά τα κείμενα, ο δισεκατομμυριούχος επικαλέστηκε την ομιλία που επρόκειτο να δώσει την επόμενη ημέρα 9 Μαΐου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, για την 77η επέτειο της νίκης της Ρωσίας επί της ναζιστικής Γερμανίας.
Ο συνήγορος του Μασκ είπε επίσης στον δικαστή ότι η δίκη θα πρέπει να καθυστερήσει αρκετές εβδομάδες προκειμένου να επιτρέψει στον δισεκατομμυριούχο να διερευνήσει τους ισχυρισμούς ενός πληροφοριοδότη σχετικά με την ασφάλεια της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.
«Δεν χρειάζεται η δικαιοσύνη μερικές εβδομάδες για να το εξετάσει αυτό;» είπε ο δικηγόρος του Μασκ, Alex Spiro, σε ακρόαση στο Wilmington του Delaware.
Τον περασμένο μήνα, οι σχετικές καταγγελίες που δημοσιοποιήθηκαν, παρείχαν στον Μασκ, τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, νέα πυρομαχικά στο οπλοστάσιό του για να απεμπλακεί από τη συμφωνία χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει τη ρήτρα του ενός δισ. δολ.
Οι αποκαλύψεις
O πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Twitter, Πίτερ Ζάτκο με έγγραφη καταγγελία 84 σελίδων υποστηρίζει ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης εσκεμμένα έδινε ψευδείς διαβεβαιώσεις ότι διέθετε προηγμένο πλάνο ασφαλείας.
Παράλληλα, αναφέρει στο συγκεκριμένο υπόμνημα ότι είχε προειδοποιήσει τους συναδέλφους του ότι οι μισοί από τους σέρβερ της εταιρείας «έτρεχαν» ξεπερασμένο και επισφαλές λογισμικό. Σημειώνεται ότι ο Ζάτκο είχε παρελθόν και στη «σκοτεινή πλευρά» του διαδικτύου καθώς ήταν διάσημος χάκερ με το ψευδώνυμο «Mudge».
Αποκαλύψεις εν μέσω δικαστικής διαμάχης
Η έγγραφη αναφορά του Ζάτκο κατατέθηκε στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission), στην επιτροπή εμπορίου (Federal Trade Commission) και στο ίδιο το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Το ίδιο υπόμνημα έχει αποσταλεί σε αρμόδιες επιτροπές της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Προτεραιότητα στην αύξηση των χρηστών
Στην καταγγελία του Ζάτκο υποστηρίζεται επίσης ότι το Twitter έδινε προτεραιότητα στην αύξηση των χρηστών της υπηρεσίας αντί στην μείωση του spam, δηλαδή τη δράση των ψεύτικων λογαριασμών.
Μάλιστα, τονίζεται ότι τα στελέχη της εταιρείας μπορούσαν να κερδίσουν μεμονωμένα μπόνους ύψους έως και 10 εκατομμυρίων δολαρίων αν επιτύγχαναν στόχους που συνδέονταν με την αύξηση των χρηστών, σύμφωνα με την καταγγελία. Αντίθετα, δεν υπήρχαν ανάλογες προβλέψεις για την περικοπή της δράσης των ψευδών λογαριασμών.