Η Ελλάδα μπήκε σήμερα, στο τελευταίο στάδιο του ανοίγματος του τουρισμού για πολίτες ξένων χωρών, καθώς θα δέχεται καθημερινά δεκάδες πτήσεις στα αεροδρόμια όλης της χώρας, αλλά και αφίξεις στα λιμάνια και τους μεθοριακούς σταθμούς, μετά τη δημοσιοποίηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της λίστας για πολίτες κρατών εκτός των μελών της.
Η είσοδος ξένων τουριστών δεν θα επιτρέπεται χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα και τεστ που έχουν προβλεφθεί. Παράλληλα, στην προσπάθεια της κυβέρνησης για να μην εξαπλωθεί η πανδημία από τις αφίξεις χιλιάδων τουριστών, ο στρατός προσφέρει τις υπηρεσίες του στα νησιά.
Κατά την άφιξη των τουριστών, ξεκινούν και οι εντατικοί έλεγχοι σε αεροδρόμια, λιμάνια και στα σύνορα στα βόρεια της χώρας, ενώ χιλιάδες τεστ κορονοϊού αναμένονται να γίνονται σε καθημερινή βάση, με τα αεροδρόμια να δέχονται την πλειοψηφία κατά τις αφίξεις.
Στα 27 αεροδρόμια αναμένεται να γίνουν γίνουν συνολικά 5.634 τεστ ανά ημέρα, ως εξής:
– 1.200 στην Αθήνα
– 500 στη Θεσσαλονίκη
– 825 στο Ηράκλειο
– 605 στη Ρόδο
– 400 στην Κέρκυρα
– 309 στην Κω
– 275 στα Χανιά
– 250 στη Ζάκυνθο
– 150 στη Μύκονο
– 150 στη Σαντορίνη
– 100 στην Κεφαλονιά
– 100 στο Άκτιο
– 60 στη Λέσβο
– 60 στη Σκιάθο
– 50 τεστ στα υπόλοιπα 13 μικρότερα αεροδρόμια.
Επιπλέον, στα λιμάνια αναμένεται να γίνουν 4.137 τεστ σε μια μέρα. Συγκεκριμένα:
– 1.490 στον Πειραιά
– 309 στην Πάτρα
– 117 στην Ηγουμενίτσα
– 1.060 στην Κέρκυρα
– 612 στη Ρόδο
– 504 στο Κατάκολο
– 45 στο Βόλο
Στους μεθοριακούς σταθμούς θα γίνουν 1.652 τεστ. Συγκεκριμένα:
– 1.029 στον Προμαχώνα
– 571 στους Ευζώνους
– 52 στις Καστανιές
Τουρισμός: Από ποιες χώρες επιτρέπεται να ταξιδεύουν στην Ελλάδα
Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και ως τις 15 Ιουλίου, είναι σε ισχύ η απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών. Από την συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι 14 χώρες που πήραν το «ΟΚ» από την Ευρωπαϊκή Ενωση και μπορούν να επισκέπτονται την Ελλάδα και είναι οι: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.
Παράλληλα, απαγόρευση πτήσεων υπάρχει για την Βρετανία, την Τουρκία και την Σουηδία, ενώ εκτός λίστας είναι και οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Βραζιλία.
Εξαίρεση αποτελούν οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι πτήσεις πυροσβεστικών (fire fighting flights), οι πτήσεις που έχουν τεχνική βλάβη χωρίς να χρειαστεί να αποβιβαστούν οι επιβάτες (technical landings), οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.
Για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων Πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν, επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις & απαραίτητες μετακινήσεις (essential reasons), υγειονομικό προσωπικό, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό απαραίτητο για την λειτουργία της κυβέρνησης, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε Ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, σπουδαστές, οι πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit), πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα.
Κλειστά τα σύνορα με Αλβανία
Μετά από απόφαση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, κλειστά θα παραμείνουν και τα χερσαία σύνορα με την Αλβανία. Οπως έκανε γνωστό ο Νίκος Χαρδαλιάς, μετά από επικοινωνία που είχε με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, αποφασίστηκε να μην ανοίξουν ακόμη τα σύνορα και να επανεξεταστεί η ημερομηνία που θα επιτρέπεται η είσοδος από την Κακαβιά.
Η Ελλάδα προχωράει στο επόμενο βήμα με γνώμονα την προστασία της υγείας
Η Ελλάδα προχωράει στο επόμενο βήμα αποκατάστασης των ταξιδιωτικών ροών, πάντα με γνώμονα την προστασία της υγείας των εργαζόμενων στον κλάδο του τουρισμού, των κατοίκων των τουριστικών προορισμών και των επισκεπτών της, τονίζει ο Στέλιος Πέτσας.
Σε συνέχεια των διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την 1η Ιουλίου 2020 θα ισχύουν τα εξής:
1. Επισκέπτες
Συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους της ΕΕ+*. Εξακολουθεί, επίσης, να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και οι λοιπές εξαιρέσεις για πολίτες τρίτων χωρών (μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, εργαζόμενοι και ερευνητές στον χώρο της υγείας, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους, εργαζόμενοι στα σύνορα, εποχικά εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας, προσωπικό απασχολούμενο στον τομέα των μεταφορών – συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, διπλωματικό προσωπικό, προσωπικό διεθνών οργανισμών, στρατιωτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Επιβάτες σε διαμετακόμιση, επιβάτες που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, σπουδαστές, εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης αν η απασχόλησή τους είναι επωφελής για την εθνική οικονομία και η εργασία τους δεν μπορεί να αναβληθεί ή να εκτελεστεί εξ αποστάσεως).
Εξυπακούεται ότι οι Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (ΕΔΤΟ) είναι πάντα καλοδεχούμενοι από όπου και εάν προέρχονται.
Η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση, επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα και για τους μονίμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών (η λίστα θα ανανεώνεται ανά δεκαπενθήμερο):
Αλγερία,
Αυστραλία,
Γεωργία,
Ιαπωνία,
Καναδάς,
Μαρόκο,
Μαυροβούνιο,
Νέα Ζηλανδία,
Νότιος Κορέα,
Ρουάντα,
Σερβία,
Ουρουγουάη,
Ταϋλάνδη,
Τυνησία,
Κίνα**.
Προκειμένου να αποδείξουν τον τόπο κατοικίας τους οι πολίτες τρίτων χωρών δύνανται να προσκομίζουν την άδεια παραμονής τους, την άδεια εργασίας τους, την ταυτότητά τους, εφόσον αναγράφει τον τόπο διαμονής και/ή την άδεια οδήγησης ή άλλα έγγραφα.
*Η «περιοχή Ε.Ε.+» περιλαμβάνει τις χώρες Schengen (συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου και Ρουμανίας), τις συνδεδεμένες στο Schengen χώρες (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν), καθώς και την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
** Θα εξεταστεί επί τη βάσει της αμοιβαιότητας.
2. Πτήσεις
Από την 1η Ιουλίου είναι δυνατή η πραγματοποίηση διεθνών πτήσεων προς όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας.
Δεν επιτρέπονται (μέχρι τις 15/7) απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία. Όλες οι άλλες απευθείας πτήσεις επιτρέπονται.
3. Χερσαία σημεία εισόδου
Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.
Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους (βλ. σημείο 1).
4. Θαλάσσιες πύλες εισόδου
Είναι ανοικτές οι θαλάσσιες πύλες εισόδου στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα.
5. Μέτρα πρόληψης – έλεγχοι στα σημεία εισόδου
Έλεγχοι αεροδρόμια
Όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.
Για την προάσπιση της υγείας όλων, Έλληνες ιατροί και μηχανικοί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων, βάσει του οποίου oi επισκέπτες θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους. Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στα ζητήματα αυτά επί τη βάσει της εξέλιξης των επιδημιολογικών δεδομένων.