
Έκτακτη ανάγκη στην Δημοτική Κοινότητα Ψαράδων
Η Δημοτική Κοινότητα Ψαράδων του Δήμου Πρεσπών έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, εξαιτίας των σοβαρών συνεπειών που προκύπτουν από φαινόμενα ξηρασίας στην περιοχή. Αυτή η απόφαση ελήφθη μετά από αίτημα του Δήμου Πρεσπών προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νικόλαο Παπαευσταθίου. Τα τελευταία μήνες, η στάθμη της λίμνης Μεγάλης Πρέσπας έχει σημειώσει δραματική πτώση, φτάνοντας σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν.
Σοβαρές επιπτώσεις στις υποδομές
Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην Δημοτική Κοινότητα Ψαράδων. Ο λιμένας του οικισμού, ο οποίος είναι ο μοναδικός που διαθέτει η χώρα μας στην Μεγάλη Πρέσπα, έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό μη λειτουργικός, επηρεάζοντας τις βασικές υπηρεσίες που εξυπηρετούν την περιοχή. Ο Δήμος Πρεσπών επισημαίνει ότι εάν η στάθμη της λίμνης συνεχίσει να μειώνεται στο επόμενο υδρολογικό έτος, το λιμάνι θα καταστεί πλήρως μη λειτουργικό. Επιπλέον, η πιθανότητα μιας καταιγίδας θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στους προβλήτες και τους κυματοθραύστες, πλήττοντάς τους στον πυθμένα της λίμνης.
Δράσεις για την αποκατάσταση της κατάστασης
Με την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 7 Ιανουαρίου 2026, ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση έργων με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Σκοπός αυτών των έργων είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω της ξηρασίας και να διευκολυνθούν οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την λίμνη. Η κατάσταση απαιτεί άμεσες και συντονισμένες ενέργειες για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας των υποδομών και την προστασία της περιοχής.