ΕΚΤ: Μείωση κόστους δανεισμού για τη ζώνη του ευρώ

ΕΚΤ: Μείωση κόστους δανεισμού για τη ζώνη του ευρώ

ΕΚΤ: Μείωση κόστους δανεισμού για τη ζώνη του ευρώ

Σε μείωση του κόστους δανεισμού για τη ζώνη του ευρώ, προχώρησε, όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Πρόκειται για την πρώτη μείωση των επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Αναλυτικότερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% από 4%, σηματοδοτώντας την έναρξη του καθοδικού κύκλου.

Υπενθυμίζεται ότι σε 14 μήνες τα επιτόκια είχαν αυξηθεί 10 φορές, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ για επιπλέον 9 μήνες, είχαν παραμείνει αμετάβλητα.

Παράλληλα είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά σε μείωση, προτού η αμερικανική Fed μειώσει εκείνη τα δικά της επιτόκια του δολαρίου.

Η σημερινή μείωση σηματοδοτεί το τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων που ξεκίνησε μετά την πανδημία, καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στα ύψη. Ωστόσο η προσοχή των επενδυτών φαίνεται ότι έχει ήδη αρχίσει να στρέφεται στο τι θα συμβεί στις επόμενες συνεδριάσεις.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Μάιο ήταν ελαφρώς υψηλότερος στο 2,6%. Επιπλέον, η αύξηση των μισθών βάσει διαπραγματεύσεων επιταχύνθηκε εκ νέου το πρώτο τρίμηνο στο 4,7% μετά το 4,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια νέα μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο, δεδομένων των πρόσφατων σχολίων από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, δεν φαίνεται πολύ πιθανή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ONCAMERA

https://youtu.be/byOBFDsMS64 Τι είναι η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη μετάβαση; Πως συνδέεται η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία με την Δίκαιη Μετάβαση; Οι Ελληνικές περιοχές προς την δίκαιη μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησος). Η πορεία …

https://www.youtube.com/watch?v=kd6Pc5mv0Ys Τι είναι κλιματική αλλαγή και ποια η διαφορά όταν μιλάμε για κλιματική κρίση; Ποια είναι η εικόνα στις πόλεις μας και πώς θα φτάσουμε στις Κλιματικά ουδέτερες πόλεις; Ποιες…

https://youtu.be/LTP5esataPY Λίγο πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές, ο πρώην Υπουργός και σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα υγείας -την περίοδο της πανδημίας- Βασίλης Κοντοζαμάνης παραχώρησε συνέντευξη…