Τη μη υλοποίηση των πλειστηριασμών όσο διαρκεί η «καραντίνα», προκειμένου να προστατευθούν τα νοικοκυριά, επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο. Παράλληλα, επί τάπητος βρίσκονται και νέα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η Αθήνα επιδιώκει:
- να μην διεξάγονται πλειστηριασμοί όσο διαρκεί η «καραντίνα»
- να ξεκινήσουν όταν η ζωή των πολιτών επανέλθει σε σχετικά κανονικούς ρυθμούς, όχι όμως για την α’ κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών.
Από 1η Ιουνίου 2021 τίθεται σε ισχύ ο νέος πτωχευτικός κώδικας για φυσικά πρόσωπα.
Όπως εξήγησε η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη, αλλάζει όλο το καθεστώς που γνωρίζαμε και πλέον θα υπάρχουν δύο επιλογές : ρύθμιση οφειλής σε 240 δόσεις ή πτώχευση.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία:
- 405.000 δάνεια αξίας 28,4 δισ. ευρώ έχουν βρεθεί σε καθεστώς αναστολής πληρωμής τραπεζικών υποχρεώσεων για 9 μήνες
- 400.000 δάνεια αξίας 21,2 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί σε διμερές επίπεδο
Ταυτόχρονα, προχωρά η διαδικασία για το «Γέφυρα 2″ το οποίο θα αφορά επιδότηση για 9 μήνες επιχειρηματικών δανείων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
«Θα βοηθήσουμε για τους επόμενους 9 μήνες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και ταυτόχρονα υπάρχει πρόβλεψη για μη υλοποίηση πλειστηριασμών για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
«Η κυβέρνηση όχι απλώς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη και δεν αλλάζει ρότα για την ουσιαστική στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά δια του κ. Σταϊκούρα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από τους ερχόμενους μήνες», σχολίασε η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.
Σύμφωνα με ετήσια έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕ, για 4 στα 10 νοικοκυριά το μηνιαίο εισόδημα επαρκεί μόλις για 19 μέρες, ενώ το 11,5% των νοικοκυριών είδε μείωση στο εισόδημά του.
Πηγή: ΕΡΤ