Δεν αποκλείεται να εμβολιάζομαστε κάθε χρόνο.
Καθησυχαστικός για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που ξεκίνησε από τη Μεγάλη Βρετανία εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημειώνοντας ωστόσο ότι ακόμα βρίσκονται υπό εξέταση τα δεδομένα.
«Τα δεδομένα δεν είναι πλήρη για τη νέα μετάλλαξη και πρέπει να εξετάσουμε τα δεδομένα για να μπορέσουμε να πούμε τις επόμενες μέρες πόσο ανησυχητική είναι.
Υπάρχει μια σπασμωδική αντίδραση από τις αρχές της Βρετανίας, καθώς από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού δε συμπεριφέρεται με αξιοπιστία παρά το γεγονός ότι όλοι υποληπτόμαστε το υψηλό επίπεδο της επιστήμης της. Η Μεγάλη Βρετανία συνολικά σε αυτή την πανδημία αν δούμε πώς αντιδρά από την αρχή δεν είναι ένα καλό παράδειγμα. Από την αρχή άλλοτε δεν υπήρχε ο ιός, άλλοτε τα μέτρα ήταν πολύ χαλαρά άλλοτε πολύ σκληρά, δεν είχε δηλαδή μια συγκεκριμένη γραμμή πλεύσης», επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων μετά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης, δήλωσε ότι «τα εμβόλια που βασίζονται στη νέα τεχνολογία, το m-RNA, μπορούν να προσαρμοστούν και δε θα έχουν πιθανότατα πρόβλημα με τη μετάλλαξη που παρατηρείται. Θα είναι αποτελεσματικά» και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή ελέγχεται αν ανιχνεύεται από τα rapid tests ή τους μοριακούς ελέγχους. «Η τεχνολογία που ακολουθούν τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna ακολουθούν άλλη τεχνολογία από αυτή του εμβολίου της γρίπης και είναι τέτοια που καλύπτει τις μικρές μεταλλάξεις. Δε χρειάζεται να πάμε στην ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου.
Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα πρέπει ο κόσμος να εμβολιάζεται για τον κορωνοϊό κάθε χρόνο, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου απάντησε ότι θα εξαρτηθεί από το πόση θα είναι η ανοσία που δίνει το εμβόλιο, καθώς ακόμα δεν έχει αποδειχτεί, δεδομένου ότι οι άνθρωποι που νόσησαν δεν έχουν καν συμπληρώσει 12 μήνες. Ωστόσο, δεν το απέκλεισε.
Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να μην κλείσει τα σύνορα στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπογράμμισε ότι «όταν στην πρώτη φάση οι χώρες που έκλεισαν τα σύνορα στην Κίνα είχαν πολύ μεγάλη διάδοση και αυτές που δεν τα έκλεισαν κι ήλεγχαν τους ταξιδιώτες δεν είχαν μεγάλη διάδοση».
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι με το δεύτερο κύμα κορωνοϊού δεν έχουμε τελειώσει. «Το δεύτερο κύμα είναι εδώ, φουσκωμένο και περιμένουμε να το δούμε να κάμπτεται. Γιατί έχουμε δει μεν τους ανθρώπους που ανιχνεύονται θετικοί να μειώνονται, αλλά όταν ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι διψήφιος θα πάρουμε ανάσα. Μετά τις γιορτές μπορεί να είναι μειωμένος ο αριθμός τους».