Στείρωση, πράξη απαραίτητη για την ευζωία των μικρών μας φίλων

Μύθοι και αλήθειες για στείρωση ζώων συντροφιάς στην εκπομπή «Οι φίλοι των ζώων» του OnCamera.gr με παρουσιάστρια την Άννα Τσαλίκη και καλεσμένο τον κτηνίατρο κ. Τάσο Πολυχρονόπουλο. Απαντάει σε ερωτήματα που προβληματίζουν όλους σχεδόν τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, που θέλουν να στειρώσουν το κατοικίδιο τους. Εξηγεί ότι η στείρωση γίνεται για λόγους υγείας, όπως για παράδειγμα, προλαμβάνει προβλήματα καρκίνου του μαστού και πυομήτρας στα θηλυκά και προστατίτιδας στα αρσενικά.

Αναφερόμενοι στη νομοθεσία ειπώθηκε ότι ο νέος Νόμος υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες να στειρώνουν τα ζώα τους και πως απαγορεύεται η αναπαραγωγή εκτός από τα ζώα εργασίας.

Στείρωση

Ο κ. Πολυχρονόπουλος εξηγεί πόσο σημαντική είναι η στείρωση για τον περιορισμό των ανεξέλεγκτων γεννήσεων, αφού οι θηλυκοί σκύλοι αναπαράγονται 2 φορές το χρόνο και οι γάτες 3. Η φήμη ότι το ζώο παχαίνει με τη στείρωση είναι ένας μύθος αφού υπάρχουν ειδικές τροφές που βοηθούν να διατηρηθεί το ζώο στο σωστό βάρος σε συνδυασμό με την καθημερινή άσκηση. Επίσης, καταρρίφθηκε η άποψη ότι το θηλυκό ζώο πρέπει να γεννήσει μια φορά και μετά να στειρωθεί ως επικίνδυνη για την υγεία του ζώου.

Ακόμη, ο κ. Πολυχρονόπουλος εξήγησε ότι πριν από τη στείρωση θα πρέπει να γίνονται εξετάσεις αίματος ώστε να υπάρχει εικόνα της υγείας του σκύλου, ενώ μας ενημέρωσε ότι 1 με 2 μέρες μετά το ζώο επιστρέφει στην κανονικότητα.

Τέλος, καταλήξαμε πως η στείρωση είναι θέμα ευζωίας και δε θα πρέπει να την αμελούμε.