Εκουαδόρ: Μετατρέπουν ναρκωτικά σε μπετόν – Οι κλίβανοι αποτέφρωσης πλέον δεν επαρκούν για την καταστροφή των γιγάντιων ποσοτήτων ναρκωτικών που κατάσχονται στο Εκουαδόρ, όμως η μικρή χώρα των Άνδεων βρήκε την απάντηση: τσιμέντο να γίνει.
Υπό την προεδρία του Γκιγιέρμο Λάσο, συντηρητικού πρώην τραπεζίτη, το Εκουαδόρ έχει εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των συμμοριών που χρησιμοποιούν τη χώρα ως ενδιάμεσο σταθμό για τη μεταφορά κοκαΐνης σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι ποσότητες κατασχεμένων ναρκωτικών σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2021 σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ξεπέρασαν τους 210 τόνους, κυρίως κοκαΐνης.
Η ποσότητα που κατασχέθηκε το 2022 ήταν ελαφρώς μικρότερη, και πάλι όμως ξεπέρασε τη χωρητικότητα των 27 αποθηκών της αστυνομίας όπου φυλάσσονται τα ναρκωτικά μέχρι να καταστραφούν.
Ξεπέρασε επίσης τη χωρητικότητα των κλιβάνων στους οποίους κανονικά αποτεφρώνονται οι παράνομες ουσίες, δήλωσε στο Reuters ο Εντμούντο Μέρα, επκεφαλής αντιμετώπισης των ναρκωτικών στο υπουργείο Εσωτερικών.
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Market Pass μέσα από οκτώ ερωταπαντήσεις – Οι δικαιούχοι, οι αιτήσεις και τα ποσά
Τώρα, το Εκουαδόρ χρησιμοποιεί ένα μέρος της κατασχεμένης κοκαΐνης για την παραγωγή σκυροδέματος.
Κυλιόμενος ιμάντας ανεβάζει τις συσκευασίες κοκαΐνης στο μηχάνημα κονιορτοποίησης (Reuters)
Σε συνεργασία με το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), το Εκουαδόρ εφαρμόζει τη μέθοδο του εγκλεισμού, κατά την οποία η κοκαΐνη κονιορτοποιείται και αναμειγνύεται με άμμο, άλλα αδρανή υλικά και τσιμεντόσκονη.
Η διαδικασία πραγματοποιείται σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων όπου καταφθάνουν κάθε εβδομάδα εκατοντάδες συσκευασίες υδροχλωρικής κοκαΐνης και πολτού του φυτού της κόκα –η πρώτη ύλη για την παραγωγή κοκαΐνη.
Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, από τη στιγμή που το μπετόν στερεοποιηθεί η κοκαΐνη δεν μπορεί να διαρρεύσει στο έδαφος αλλά ούτε και να ανακτηθεί.
Το σκυρόδεμα κοκαΐνης χρησιμοποιείται για να γεμίσει έναν λάκκο βάθους 15 μέτρων και να σχηματίσει το δάπεδο μιας νέας αποθήκης στον χώρο του εργοστασίου, το οποίο δεν κατονομάζεται για λόγους ασφάλειας.
To σκυρόδεμα κοκαΐνης χρησιμοποιείται επιτόπου στο εργοτάξιο όπου παράγεται (Reuters)
Με μπετόν κοκαΐνης θα γεμίσει στη συνέχεια και ένας δεύτερος λάκκος, μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχουν σχέδια για τη χρήση του σε άλλα κατασκευαστικά έργα.
Σύμφωνα με εκπροσώπους του εργοστασίου, μέχρι σήμερα περίπου 350 τόνοι κοκαΐνης έχουν καταλήξει στον λάκκο.
Όπως αναφέρει ο Πάμπλο Ραμίρεζ, διευθυντής της υπηρεσίας που ερευνά υποθέσεις ναρκωτικών, η μέθοδος του εγκλεισμού προσφέρει πολλαπλά οφέλη.
Ένας τόνος κοκαΐνης μπορεί να μετατραπεί σε σκυρόδεμα σε λιγότερο από τρεις ώρες, ενώ η καταστροφή της ίδιας ποσότητας σε κλιβάνους αποτέφρωσης απαιτεί περίπου 12 ώρες.
«Η διαδικασία είναι φθηνότερη, χρειάζεται λιγότερη ώρα και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον» είπε ο Ραμίρεζ.
in.gr