Κοροναϊός: Οι «βαρβάτοι άνδρες» κινδεύουν λιγότερο!

 - OnCamera.gr

Μεταξύ των ανδρών που προσβάλλονται από Covid-19, όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης είναι κατά μέσο όρο πιθανότερο να αρρωστήσουν σοβαρά και να χρειαστούν νοσηλεία, δείχνει αμερικανική μελέτη. Μάλιστα η ενίσχυση της τεστοστερόνης στους άνδρες με ελλιπή επίπεδα φαίνεται πως μειώνει τον κίνδυνο.

Ερευνητές των πανεπιστημίων της Ουάσιγκτον και του Σεντ Λούις παρουσιάζουν στην επιθεώρηση JAMA Network Open ανάλυση για 723 άνδρες με Covid-19. Οι 427 είχαν φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης (300 έως 1.000 νανογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο), οι 116 χαμηλά, ενώ οι 180 είχαν στην αρχή χαμηλά επίπεδα τα οποία στη συνέχεια αυξήθηκαν με ορμονοθεραπεία.

Οι ασθενείς με χαμηλή τεστοστερόνη αντιμετώπιζαν περίπου δυόμισι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευθούν, ενώ όσοι έλαβαν ορμονοθεραπεία αντιμετώπιζαν τον ίδιο κίνδυνο με όσους είχαν εξαρχής φυσιολογικά επίπεδα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η χαμηλή τεστοστερόνη (κάτω των 200 νανογραμμαρίων) αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για νοσηλεία λόγω Covid-19, παρόμοιο σε σοβαρότητα με τον διαβήτη, την καρδιοπάθεια και τη χρόνια πνευμονοπάθεια.

Τα ευρήματα της μελέτης βρίσκονται εξάλλου σε συμφωνία με προηγούμενη έρευνα.

«Είναι πολύ πιθανό ότι η Covid-19 ήλθε για να μείνει. Οι νοσηλείες εξαιτίας της εξακολουθούν να είναι πρόβλημα και θα συνεχίσουν να είναι πρόβλημα μελλοντικά, επειδή ο ιός συνεχώς εξελίσσει νέες παραλλαγές που διαφεύγουν της ανοσίας. Από την άλλη, η χαμηλή τεστοστερόνη είναι πολύ συχνή, έως το ένα τρίτο των ανδρών άνω των 30 ετών την έχουν. Η μελέτη μας δίνει έμφαση σε αυτόν τον σημαντικό παράγοντα κινδύνου», δήλωσε ο Αμπινάβ Ντιγουάν του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, επικεφαλής της μελέτης.

Οι άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να εμφανίσουν σεξουαλική δυσλειτουργία, καταθλιπτική διάθεση, ευερεθιστότητα, δυσκολία συγκέντρωσης και μνήμης, χρόνια κόπωση, απώλεια μυϊκής δύναμης και γενικότερα χαμηλή ευεξία.

Όταν η ποιότητα ζωής ενός άνδρα επηρεάζεται αρκετά, τότε συνήθως καταφεύγει σε ορμονική θεραπεία υποκατάστασης. Όταν όμως τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια, οι γιατροί διστάζουν να χορηγήσουν θεραπεία καθώς υπάρχουν ανησυχίες για αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και καρδιοπάθειας.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι θα ήταν συνετό να δούμε τα επίπεδα τεστοστερόνης, ιδίως στους ανθρώπους με συμπτώματα που αποτελούν ένδειξη για χαμηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης, και μετά να προβούμε σε μια εξατομικευμένη θεραπεία, συζητώντας τα υπέρ και τα κατά μιας ορμονοθεραπείας», δήλωσε ο δρ Ντιγουάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ