Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου: Θεαματικά αποτελέσματα στο πιλοτικό πρόγραμμα μετατροπής υπολειμμάτων πετρελαίου σε μηχανικό χώμα

||
Με απόλυτη επιτυχία παρουσιάστηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την υπεύθυνη κ. Σοφία Παπαγεωργίου τα θετικά αποτελέσματα του ερευνητικού πιλοτικού προγράμματος LIFE DIANA (Πιλοτική Εγκατάσταση 2), το οποίο είναι σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ Φυλής και για το οποίο είναι υπεύθυνος ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου.
Δείτε το βίντεο της παρουσίασης στη διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=ZOVXiBx4OIc
Ειδικότερα το πρόγραμμα αφορά την αδρανοποίηση των τοξικών υπολειμμάτων του πετρελαίου και τη μετατροπή τους σε χώμα επικάλυψης για ΧΥΤΑ αστικών αποβλήτων αλλά και σε χώμα φύτευσης κατάλληλο για φυτοανάπλαση σε κοινόχρηστους χώρους.
Πρόκειται ουσιαστικά για μηχανικό χώμα που προκύπτει από την επεξεργασία υπολειμμάτων αργού πετρελαίου με ζεόλιθο το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις παραπάνω εφαρμογές ενώ καταγράφονται θεαματικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη φυτών όπως πικροδάφνη, κυδωνίαστρο, λιγούστρο, μυρτιά, μυόπορο, χαρουπιά.
Η πρωτοποριακή τεχνολογική μελέτη συγχρηματοδοτούμενη από την ΕΕ, διεξάγεται σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την Motor Oil ενώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως συνδικαιούχος της πατέντας είναι και ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου.
Οι φωτογραφίες δείχνουν με διαγράμματα τα θεαματικά αποτελέσματα της ανάπτυξης των φυτών.
Συνεχίζουμε προσπαθώντας να εκμεταλλευτούμε κάθε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και για ένα καλύτερο περιβάλλον για όλους.