Η ιστορία της οργάνωσης του αγώνα στην Οδησσό ξαναζωντάνεψε, το βράδυ της Δευτέρας 1ης Αυγούστου, στις Παλιές Φυλακές Ωρωπού

 - OnCamera.gr

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΣΤΙΣ ΠΑΛΑΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΩΡΩΠΟΥ

Η ιστορία της οργάνωσης του αγώνα στην Οδησσό ξαναζωντάνεψε, το βράδυ της Δευτέρας 1ης Αυγούστου, στις Παλιές Φυλακές Ωρωπού, κατά την παρουσία της θεατρικής παράστασης «Φιλική Εταιρία».

Οι γνωστές και άγνωστες πτυχές της προετοιμασίας του Αγώνα των Ελλήνων στην Οδησσό εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι ανεκτίμητες υπηρεσίες που πρόσφερε η Φιλική Εταιρία στην Επανάσταση του 1821 αναβίωσαν κατά την θεατρική παράσταση «Φιλική Εταιρία» που ανέβηκε στο υπαίθριο θέατρο των Παλαιών Φυλακών Ωρωπού και άνοιξε το πρόγραμμα των πολιτιστικών δρώμενων του Αυγούστου που έχει προγραμματίσει το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Ωρωπού.

Στην κορύφωση της παράστασης ήταν οι σκέψεις και οι κρίσιμες αποφάσεις των Φιλικών από τις προετοιμασίες του 1814 μέχρι την έκρηξη της επανάστασης, αλλά και το άδοξο τέλος πολλών αγωνιστών οι οποίοι παρότι έδωσαν τη ζωή τους και την περιουσία τους για την πατρίδα “έφυγαν” από τη ζωή πάμφτωχοι και ξεχασμένοι.

Η σκηνοθεσία και τα σκηνικά μας ταξίδεψαν στην ατμόσφαιρα της εποχής στην Οδησσό, σε μια περίοδο μάλιστα, όπου η πόλη – όπως και 200 χρόνια μετά – είχε μετατραπεί σε ερείπια εξαιτίας του πολέμου. Οι ερμηνείες των ηθοποιών εξαιρετικές.

Την παράσταση που συνδιοργάνωσαν ο ΝΠΔΔ και η Περιφέρεια Αττικής παρακολούθησε ο Δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Άγγελος Καλύβας, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Χριστόφορος Κούτσουρης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.