Αλλαγή ρότας από τους Συμβολαιογράφους

Σε αλλαγή στάσης φαίνεται να οδηγείται η συνδικαλιστική ηγεσία των συμβολαιογράφων μετά τις αντιδράσεις για την απόφασή τους να προχωρήσουν σε αποχή, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στο ψηφιακό συμβόλαιο καθώς το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας, δήλωσε τη συμφωνία του με τη μεταρρύθμιση αυτή.

Συγκεκριμένα ο κ. Ρούσκος ρωτήθηκε στην ΕΡΤ αν οι συνδικαλιστές συμβολαιογράφοι έχουν πρόβλημα με το να υπάρχει ψηφιακό συμβόλαιο το οποίο να είναι το γνήσιο και απάντησε χαρακτηριστικά «Ουδένα», υποχωρώντας από τα όσα ανέφερε η ανακοίνωσή τους μέσω της οποίας προανήγγειλαν την αποχή που είναι προγραμματισμένη να αρχίσει την ερχόμενη Δευτέρα.

«Μας λέτε δημοσίως σήμερα ότι συμφωνείτε. Άρα λοιπόν, εφόσον εμείς λέμε δημοσίως κάποια πράγματα και εσείς μας λέτε ότι συμφωνείτε, δεν υπάρχει λόγος αποχής. Να το ξεκαθαρίσουμε» παρατήρησε από την πλευρά του ο παριστάμενος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώστας Κυρανάκης.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των συμβολαιογράφων, μετατόπισε το σημείο της διαφωνίας σε σχέση με τα όσα είχε αρχικά εξαγγείλει, αναφέροντας ότι διαφωνούν με ένα έργο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που αφορά στις ψηφιακές υπογραφές των συμβαλλομένων αλλά ότι συμφωνεί με την ψηφιακή μεταρρύθμιση στα συμβόλαια και αναγνώρισε ότι οι αλλαγές που γίνονται στο Κτηματολόγιο είναι πολύ θετικές.

Λίγες ώρες αργότερα η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας με ανακοίνωσή της, επιβεβαίωσε την αλλαγή στάσης των συμβολαιογράφων, η οποία για την ώρα, δεν συνοδεύεται πάντως, από απόφαση για ακύρωση της αποχής που έχει αποφασιστεί από Δευτέρα.

Η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής:

«Ο κ. Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με σχετική ανακοίνωσή του, παρουσίασε τη δική του εκδοχή για την απόφασή μας για αποχή. Στην ανακοίνωσή του απαριθμεί τί μας ζητά ως ψηφιακή μεταρρύθμιση και τί δεν μας ζητά, καταλήγοντας στην προτροπή του προς εμάς να πούμε συγκεκριμένα και με διαφάνεια, σε τί ακριβώς διαφωνούμε.
Οι Συμβολαιογράφοι ενημερώνουμε ότι όσα μας ζητά ο κ. Υφυπουργός ως δήθεν ψηφιακή μεταρρύθμιση, ήδη στον μεγαλύτερο βαθμό γίνονται, και για όσα δε ακόμα απομένουν να γίνουν, έχουμε από καιρό συμφωνήσει να πραγματοποιηθούν.

Για όσα δε – όπως αναφέρει σχετικά ο κ. Υφυπουργός στην σχετική ανακοίνωσή του – δεν μας ζητά, ενημερώνουμε, επίσης, ότι αυτά δεν προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία και το ελληνικό δικαιϊκό σύστημα ούτε καν στην Ευρωπαϊκή συμβολαιογραφία και συνεπώς δεν θα μπορούσε να μας τα ζητήσει ακόμα κι αν ήθελε».