Αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση

Γαλλικό αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Ελ. Βενιζέλος – Σε επιφυλακή τέθηκε το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, μετά από τηλεφώνημα της γαλλικής πρεσβείας. Στις 12 η ώρα το βράδυ της Δευτέρας, λήφθηκε σήμα, σύμφωνα με το οποίο γαλλικό αεροσκάφος ασθενοφόρο έφερνε από το Σουδάν κάποιον ασθενή προκειμένου να τον πάει στην Γαλλία και υποχρεώθηκε να κάνει αναγκαστική προσγείωση στο «Ελ. Βενιζέλος».

αεροδρόμιο
image 55

Ο συγκεκριμένος ασθενής βρίσκεται από τις 12 η ώρα στο ιατρείο και περιμένουν να έρθει άλλο αεροσκάφος – ασθενοφόρο από τη Γαλλία προκειμένου να τον παραλάβει και να διακομιστεί στον τελικό προορισμό του στην Γαλλία. Η παραμονή του ασθενούς στην Ελλάδα οφείλεται σε βλάβη του γαλλικού αεροσκάφους.

Το ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 είχε αναχωρήσει την Κυριακή από την Ελευσίνα μαζί με ένα ακόμη μεταγωγικό C-130 προκειμένου να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού των ελλήνων πολιτών από το Σουδάν. Αρχικός προορισμός των δύο αεροσκαφών ήταν η Νότια Αίγυπτος όπου έφτασαν λίγες ώρες μετά την αναχώρησή τους από την Ελευσίνα.

Στη συνέχεια, το C-27 απογειώθηκε, νωρίς το απόγευμα χθες Δευτέρα, από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο με προορισμό το Τζιμπουτί. Οι απεγκλωβισμένοι ταξιδεύουν όλο το βράδυ από το Τζιμπουτί προκειμένου να φτάσουν στο Σουδάν για ανεφοδιασμό.

Κατόπιν τούτου, το αεροπλάνο θα ξεκινήσει την πτήση του προς την Αθήνα. Επιβάτες του είναι 13 άτομα που απεγκλωβίστηκαν την Κυριακή και 15 που απεγκλωβίστηκαν την Δευτέρα από Γάλλους και Ιταλούς.

Το C-130 θα επιχειρήσει να προσγειωθεί βόρεια του Σουδάν και να πάρει κάποιους Έλληνες, Κύπριους ή άλλων εθνικοτήτων πολίτες προκειμένου να τους μεταφέρει εκτός της εμπόλεμης ζώνης.

Το απόρρητο σχέδιο «Κόσμος»
Το απόρρητο σχέδιο απεγκλωβισμού των Ελλήνων από το Σουδάν φέρει την κωδική ονομασία «Κόσμος».

Τα δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας που αναχώρησαν από την Ελευσίνα, στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, μετέφεραν διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό αλλά και τμήμα ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, αναφέρει το in.gr

Μαζί τους και δύο ομάδες κομάντο, που είχαν ρόλο εγγύς υποστήριξης και ανέλαβαν την ασφάλεια των αεροσκαφών. Στο Σουδάν μετέβη και ιατρικό προσωπικό καθώς οι διασωθέντες έχριζαν περίθαλψης.