Σύψας: Αν ανοίξουν τα μαγαζιά, η Ερμού θα γίνει εστία υπερμετάδοσης (βίντεο)

||

Αν ανοίξουν τα μαγαζιά, η Ερμού θα γίνει εστία υπερμετάδοσης.

«Ό,τι συμβεί τα Χριστούγεννα θα το αντιμετωπίσουμε τον Γενάρη. Και θα είναι άσχημο» είπε ο Νίκος Σύψας μιλώντας στο OPEN ενώ προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που ανοίξουν τα καταστήματα θα δούμε σκηνές όπως στη Μεγάλη Βρετανία, με την Ερμού να μετατρέπεται σε εστία υπερμετάδοσης.

«Πηγαίνουμε μέρα με τη μέρα στην επιτροπή. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε το κόστος μιας τραγωδίας. Φανταστείτε τι θα γίνει στην Ερμού εάν ανοίξουν όλα τα καταστήματα. Θα γίνει εστία υπερμετάδοσης» είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας στο OPEN.

Ο Νίκος Σύψας είπε ακόμη ότι «τα μέτρα απέδωσαν πολύ αργά λόγω της μεγάλης διασποράς. Δεν βλέπουμε ακόμη κάμψη διασωληνωμένων». Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός καθώς «αν υπάρξει ανάκαμψη της πανδημίας πού θα πάνε οι ασθενείς; Δεν υπάρχουν κρεβάτια, υπάρχει κίνδυνος να μην λαμβάνουν υπηρεσίες οι ασθενείς».

«Ό,τι συμβεί τα Χριστούγεννα θα το αντιμετωπίσουμε τον Γενάρη. Και θα είναι άσχημο. Στη Θεσσαλονίκη η έκρηξη έγινε μέσα σε πέντε ημέρες. Είναι επικίνδυνο το φαινόμενο και είναι πέρα από τις δυνάμεις μας. Θα μας ταλαιπωρεί μέχρι την άνοιξη» ξεκαθάρισε.

«Ρεαλιστικός στόχος είναι να εμβολιαστούν μέχρι τον Ιούνιο υγειονομικοί και ευπαθείς ομάδες. Δεν είναι εύκολος στόχος να εμβολιαστεί το 70%» είπε ο καθηγητής που τόνισε ότι είναι δύσκολο το εγχείρημα του εμβολιασμού, καθώς το αντιεμβολιαστικό κίνημα μεγαλώνει, αφού «ο κόσμος είναι δύσπιστος, για παράδειγμα το 30% του προσωπικού στο δικό μου νοσοκομείο δεν έχει εμβολιαστεί για τη γρίπη» είπε μιλώντας για τον εμβολιασμό.

«Αν ο EMA δώσει έγκριση οι Έλληνες πρέπει να είναι βέβαιοι ότι το εμβόλιο είναι πολύ ασφαλές. Εγώ θέλω πρώτα να δω τα στοιχεία και μετά να πω για την ασφάλεια» είπε ακόμη ο Νίκος Σύψας και αναρωτήθηκε: «Πώς κατάφεραν μέσα σε 2 εβδομάδες οι Αγγλοι συνάδελφοι να δουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές; Εμείς θέλουμε κανονική έγκριση. Σκοπός είναι να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στα μέσα Ιανουαρίου. Θα κάνω από τους πρώτους το εμβόλιο» ξεκαθάρισε ενώ προειδοποίησε ότι «χωρίς υγειονομικό πιστοποιητικό δεν θα μπορέσει κάποιος να ταξιδέψει από χώρα σε χώρα».