Κυκλώνας Ιανός: Εικόνες καταστροφής σε Ιθάκη, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά (Βίντεο)

|| - OnCamera.gr
|| - OnCamera.gr

Ιθάκη, Ζάκυνθος και Κεφαλονιά μετρούν τις «πληγές» τους μετά το «σφυροκόπημα» από τον μεσογειακό κυκλώνα Ιανός.

Εικόνες καταστροφής στην Ιθάκη, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, οι οποίες επλήγησαν από το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα Ιανός, που συνεχίζει την πορεία του στη χώρα και έχει θέσει σε συναγερμό όλο τον κρατικό μηχανισμό.

Δύσκολη η κατάσταση στην Ιθάκη
«Η κατάσταση στην Ιθάκη είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ο μεσογειακός κυκλώνας έπληξε το νησί πολύ άσχημα», είπε η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα Ρόδη Κράτσα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Έως πριν από λίγη ώρα η επικοινωνία ήταν αδύνατη, ενώ όλο το νησί δεν έχει ρεύμα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δίνουν μεγάλο αγώνα, ώστε να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση», προσέθεσε αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί.

«Ο μηχανισμός της Περιφέρειας είναι σε επιφυλακή, υπάρχει συνεργασία και επικοινωνία όλων των περιφερειακών ενοτήτων, ώστε να αντιμετωπίσουμε ότι πρόβλημα προκύψει», προσέθεσε η περιφερειάρχης.

Δεν κινδύνευσε ανθρώπινη ζωή
Όπως υπογράμμισε η ίδια «δεν έχει κινδυνέψει ανθρώπινη ζωή». Παράλληλα, χαρακτήρισε «δύσκολη την κατάσταση που επικρατεί στην Αγία Ευφημία στον δήμο Σάμης στην Κεφαλονιά».

«Στην βρίσκονται πολλά μηχανήματα, ώστε να καθαρίσουν τους δρόμους από τα πεσμένα δέντρα, ενώ άνθρωποι της Περιφέρειας βρίσκονται εκεί, ώστε να βοηθήσουν τους κατοίκους», ενημέρωσε.

Ζημιές στην Κεφαλονιά
Μεγάλες είναι οι ζημιές που καταγράφονται και στην Κεφαλονιά. Πολλές περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς έσπασαν πυλώνες της ΔΕΗ. Λόγω της σφοδρότητας των φαινομένων, μάλιστα, κατέστη δύσκολη η προσέγγιση από τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ.

Έχουν σημειωθεί, επίσης, εκατοντάδες πτώσεις δέντρων και κλαδιών δημιουργώντας προβλήματα και στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στην Αγία Ευφημία του δήμου Σάμης, όπου η ισχυρή βροχόπτωση σε συνδυασμό με το μεγάλη ένταση των ανέμων δημιούργησε χειμάρρους με λάσπες και φερτά υλικά.

Να σημειωθεί πως στην ίδια περιοχή οι άνεμοι έφτασαν έως και τα 11 μποφόρ κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τρία ιστιοφόρα «βγήκαν» στη στεριά, λόγω αυτού, ενώ ακόμη τέσσερα βυθίστηκαν στο λιμάνι.

Δύσκολο βράδυ και στη Ζάκυνθο
Δύσκολο ήταν και το βράδυ στη Ζάκυνθο, με τους ανέμους να είναι θυελλώδεις. Από τις τρεις το πρωί της Παρασκευής, οι καιρικές συνθήκες επιδεινώθηκαν με ανέμους που έφταναν 10 με 11 μποφόρ και δυνατή βροχή, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ζημιές προκλήθηκαν στο χωριό Κατάσταρι, όπου ο δυνατός αέρας ξήλωσε στέγη από κατοικημένο σπίτι. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Και στο λιμάνι της Ζακύνθου βούλιαξε ένα ιστιοφόρο, το οποίο ήταν δεμένο στο σημείο. Παράλληλα, κατεγράφησαν σε όλο το νησί πτώσεις δένδρων.

Πηγή:sputniknews.gr