Κτηματολόγιο: Ξεκινά αύριο Δευτέρα η ανάρτηση για την Αθήνα

|| - OnCamera.gr
|| - OnCamera.gr

Aύριο Δευτέρα ξεκινά η ανάρτηση του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο του Κτηματολογίου.

Η ανάρτηση διαρκεί δύο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού (θα λήξει στις 3 Αυγούστου) και τέσσερις για όσους μένουν στο εξωτερικό και το Δημόσιο (θα λήξει την 1η Οκτωβρίου του 2020).

Μέσω της ανάρτησης αναδεικνύονται ζητήματα για πρώτη φορά τα οποία δεν τα γνώριζε κανείς ακόμη κι αν υπήρχε συμβόλαιο ή άδεια οικοδομής, καθώς για πρώτη φορά συναντώνται όλες οι διοικητικές πράξεις στον ίδιο χάρτη. Απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή στην ανάρτηση είναι η επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας. Πλέον όσοι δικαιούχοι εντοπίζουν κατά την ανάρτηση σφάλματα στην καταγραφή της ιδιοκτησίας τους ( είτε γεωμετρικά είτε αναφορικά με τους τίτλους χωρίς αφορούν ζητήματα δικαστικής διεκδίκησης) θα καταθέσουν αιτήσεις διόρθωσης στο Γραφείο Κτηματογράφησης ( τον ανάδοχο) που αναλαμβάνει ρόλο διαμεσολαβητή κτηματογράφησης.

Ο ανάδοχος θα συντάσσει υποχρεωτικά έκθεση αποδοχής ή απόρριψης στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου με τη χρήση των κωδικών taxisnet. Στην περίπτωση ωστόσο που ο θιγόμενος δεν συμφωνεί ή όταν οι διορθώσεις είναι εκτεταμένες (αφορούν σφάλματα σε πολλά ακίνητα) ή είναι αναγκαία η προάσπιση δημοσίου συμφέροντος τότε ο το Γραφείο Κτηματογράφησης Υποθέσεων Κτηματογράφησης , οι οποίες θα συσταθούν για τον σκοπό αυτό. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ελέγξουν: Αν τα στοιχεία τους είναι σωστά γραμμένα. Να δουν αν έχουν αποτυπωθεί στο κτηματολογικό απόσπασμα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως είναι γραμμένα στο συμβόλαιο τα τετραγωνικά μέτρα του διαμερίσματος και τα χιλιοστά της ιδιοκτησίας τους επί του οικοπέδου. Να τσεκάρουν αν είναι σωστά γραμμένος ο αριθμός του συμβολαίου και του πιστοποιητικού μεταγραφής. Να ελέγξουν αν έχει γραφτεί σωστά ο αριθμός της οριζόντιας ιδιοκτησίας.

Χρήσιμος οδηγός με 15 ερωτήσεις και απαντήσεις για την ανάρτηση του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο του Κτηματολογίου. Τον εξέδωσε η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” προκειμένου να διασφαλίσουν την ακίνητη περιουσία τους οι ιδιοκτήτες.

1.Πόσο κοστίζει η η διόρθωση

Σε αυτή την φάση αρκεί μια πλήρης αίτηση κόστους 5 ευρώ.Τυχόν αμέλεια ή παράλειψη θα έχει ως συνέπεια οι απαιτούμενες διορθώσεις στο επόμενο στάδιο του Κτηματολογίου να γίνουν μέσω της δικαστικής οδού με πολλαπλό κόστος και χρονική καθυστέρηση.

2. Ποιες περιοχές ακολουθούν μετά τον Δήμο Αθηναίων

Μέσα στο καλοκαίρι θα πραγματοποιηθεί ανάρτηση σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων: Κιλκίς, Ημαθίας, Λάρισας, Εύβοιας και Βοιωτίας.

3.Πώς ενημερώνομαι για το ακίνητο μου

Μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου με τη χρήση των κωδικών Taxisnet αλλά προσοχή: μόνο μέχρι τη λήξη της ανάρτησης. Οι ιδιοκτήτες θα λάβουν φάκελο με το σχετικό υλικό στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει. Όσοι δικαιούχοι έχουν δηλώσει το ακίνητο τους και δεν βρίσκουν τα στοιχεία τους, θα πρέπει να επικοινωνούν με το τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης.

4. Πόσα αρχεία θα βρείτε για κάθε ακίνητο

Δύο: Το πρώτο είναι το Απόσπασμα Κτηματολογικού Πίνακα. Περιλαμβάνει τα προσωπικά σας στοιχεία, τα στοιχεία των τίτλων, του δικαιώματος (π.χ πλήρης/ψιλή κυριότητα, επικαρπία) και του ποσοστού σας. Επίσης περιλαμβάνει πληροφορίες συνιδιοκτητών βαρών και διεκδικήσεων .Το δεύτερο είναι το Απόσπασμα Κτηματολογικού Διαγράμματος. Πρόκειται για απόσπασμα χάρτη στο οποίο φαίνεται η θέση, το σχήμα και τα όρια του ακινήτου σας.Επίσης αναγράφονται το εμβαδόν του ακινήτου και η” αποδεκτή απόκλιση”.

5. Ποια θεωρούνται σοβαρά σφάλματα

Πρόκειται για περιπτώσεις που δεν εμφανίζεται η ιδιοκτησία που δηλώσατε, υπάρχουν σφάλματα τα οποία αφορούν τα γεωμετρικά στοιχεία του ακινήτου (π.χμ εμβαδόν, όρια ιδιοκτησίας) είτε γίνεται αντικατάσταση ( εκτοπισμός) δικαιωμάτων άλλου δικαιούχου (πλήρους /ψιλής κυριότητα, επικαρπίας) Παράδειγμα: έχετε υποβάλει δήλωση για ένα ακίνητο αλλά δεν εμφανίζεται στο όνομα σας ( δεν σας αναγνωρίστηκε η κυριότητα ή ποσοστό αυτής) Η ιδιοκτησία βρίσκεται σε άλλη θέση ή δεν έχουν συμπεριληφθεί όλοι οι συνιδιοκτήτες του ακινήτου.

6.Αν δεν έχω δηλώσει ένα ακίνητο μπορώ να το κάνω στην ανάρτηση

Μπορείτε , υπό προϋποθέσεις.

7. Θέλω να υποβάλω συμπληρωματικά στη δήλωση μου κάποιο έγγραφο που εκκρεμεί

Σε αυτή την περίπτωση, συμπληρώνετε την Αίτηση Κατάθεσης Συμπληρωματικών Στοιχείων (π.χ πιστοποιητικό μεταγραφής του συμβολαίου σας).

8.Πώς θα ενημερωθώ για το αποτέλεσμα της αίτησης μου

Θα ενημερωθείτε μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου

9. Από την αποδοχή της αίτησης μου επηρεάζονται και άλλοι δικαιούχοι

Το Γραφείο Κτηματογράφησης ενημερώνει με σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα ( ή με άλλον πρόσφορο τρόπο) όλους όσοι επηρεάζονται (θιγόμενοι) από τις διορθώσεις.

10.Τι πρέπει να κάνω αν λάβω ειδοποίηση ως θιγόμενος

Έχετε προθεσμία 30 ημερών: να δηλώσετε αν συμφωνείτε με την προτεινόμενη διόρθωση. Αν διαφωνείτε θα πρέπει να υποβάλετε τη διαφωνία σας αναλυτικά προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα που τη θεμελιώνουν.

11.Τι ακολουθεί μετά

Το Γραφείο Κτηματογράφησης διαβιβάζει ολόκληρο τον φάκελο σε αρμόδια Επιτροπή Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης.

12.Μπορώ να εμφανιστώ ενώπιον της Επιτροπής

Δεν προβλέπεται πάρα μόνον αν προσκληθείτε. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να προσκομίζονται όλα τα έγγραδα που θεμελιώνουν την αντίρρηση.

13.Μπορώ να δω την ηλεκτρονική ανάρτηση όλων των ακινήτων μου

Ναι. Μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα στοιχεία της ανάρτησης που σας αφορούν.

14.Τι αλλάζει στη διαδικασία δήλωσης ιδιοκτησίας μετά την ανάρτηση

Μετά την ανάρτηση , σε κάθε συναλλαγή που αφορά τα ακίνητα της περιοχής (π.χ σύνταξη συμβολαίων, καταχώριση στο Υποθηκοφυλάκειο ) είναι υποχρεωτική η επισύναψη Πιστοποιητικού Κτηματογραφούμενου Ακινήτου, το οποίο εκδίδεται από το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης κατόπιν σχετικής αίτησης.

15.Τι γίνεται στην περίπτωση που αποκτήσω νέα δικαιώματα στην περιοχή όπου γίνεται ανάρτηση

Θα πρέπει:

Α.Να απευθυνθείτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης προκειμένου να γίνει: Έλεγχος της δήλωσης. Υπολογισμός του τέλους. Εκτύπωση του Εντύπου Πάγιου Τέλους Κτηματογράφησης. Εκτύπωση του Πιστοποιητικού Κτηματογραφόμενου Ακινήτου.

Β. Να καταβάλετε το τέλος κτηματογράφησης στην τράπεζα.

Γ. Να υποβάλετε σχετικά έγγραφα στο Υποθηκοφυλακείο και εκείνο με τη σειρά του στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ